Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.
1 4
13.12.1989 Plaats: Regenboogstadion

Scheidsrechter: René Thirion

Lijnrechters:
Marc Dero - Antoine Mathys
Toeschouwers: 2.000

Wedstrijdverslag

Na KSV Waregem - R Antwerp FC

Bosuilen dansen door de regen

Waregem - Geen Niederbacher bij KSV Waregem. Hij was te ziek om gezond te zijn. Geen Nico Claesen bij R Antwerp FC: te geel geschorst om te mogen meespelen. Geen mist en vooral dat was leuk meegenomen.

Czernia stond wel in de Antwerpploeg. Rond de 13e minuut bleef dat voor geen mens onopgemerkt. Geert Emmerechts had een hoekschop geforceerd. Hans-Peter Lehnhoff stuurde die haarfijn naar de tweede paal. Czernia kopte onhoudbaar binnen. Bij KSV Waregem stond linkerflankverdediger Vanderbeken op de doellijn, maar was duidelijk niet hoog genoeg opgeschoten om de zaak te redden. Kwestie van een visitekaartje af te geven, was dat van Alex Czerniatynski niet slecht gezien. KSV Waregem leek een tikkeltje aangeslagen door de vroege achterstand. Het kon niet anders dan toezien hoe de bezoekers er vijf minuten later nog eentje bestelden. Een schitterende doorsteker van Hans-Peter Lehnhoff bracht spurter Ralf Geilenkirchen alleen voor doelman Galjé. De Duitser liet zich niet pramen: koel binnen. Match gespeeld? De gastheren bleven niet bij de pakken zitten. Ze demonstreerden een paar drieste slidings. Maar R Antwerp FC deed dit seizoen al een boel (Europese) ervaring op. Het reageerde met een nieuw doelpunt.

Aanvoerder Frans van Rooij kromde tot bij Patrick Schrooten die zonder dralen op de paal kopte. Ralf Geilenkirchen keek klaar uit zijn doppen. Hij bewerkte de rebound zo dat KSV Waregem opnieuw naar de middencirkel moest. Achteraan rammelde het bij het Gaverbeekvolkje dat je het tot boven in de tribune kon horen. Het kan zijn dat ene McDonagh daar stond om iets te organiseren. Wat? Dat is ons totaal ontgaan. Die jongen roept wel als verwacht wordt de buitenspelval open te zetten, maar voetballen doet hij niet. Het zou echter oneerlijk zijn er één Waregemse atleet als zondebok uit te halen. Armoe over de hele lijn. Ratko Svilar kreeg twee ballen te verwerken van de beide broertjes M'Buyu, wier vlammetjes ook al onooglijk laag stonden.

Urbain Haesaert, al jŕŕren de trainer van Waregem, trok met nul-drie naar de kleedkamer om er de volgende 45 minuten voor te bereiden. Wat zo'n trainer in godsnaam aan dat stelletje onverantwoordelijken moet zeggen? Dat vroegen wij ons af. En toen begon het te regenen. Geen vervangingen bij KSV Waregem, 't was dat ze goed bezig waren. Ralf Geilenkirchen had de eerste helft slecht afgekeken. Hoe anders op aangeven van Czernia zijn grote misser te verklaren? Geen gelach echter, want een combinatie Lehnhoff-van Rooij bracht de toeschouwers in vervoering. Czernia knalde nog eens op Galjé. De thuiscoach greep dan toch in met twee opeenvolgende vervangingen. Van Becelaere en Hinderyckx mochten zich letterlijk en figuurlijk in het nat werken om het verprutste ongedaan te maken.

Onbegonnen werk natuurlijk, vermits R Antwerp FC er zin in bleef hebben. Toch kogelde Hinderyckx op de vuisten van Ratko Svilar: een durver die invaller. Ralf Geilenkirchen deed er alles aan om 'man van de match' te worden. Hij speelde een beresterke partij, maar werd in de afwerking te persoonlijk. En zowaar, je durft het haast geen hond te vertellen: Teppers scoorde tegen uit vrijschop. Dat was opnieuw de aanleiding voor KSV Waregem om met enkele grove fouten uit te pakken, maar ook met een knappe poging van de nog resterende M'Buyu. Ratko Svilar klaarde vrij efficiënt, het begon nog harder te regenen. Hans-Peter Lehnhoff had daar geen last van. Hij priemde een vierde Antwerpgoal tegen de touwen (Roger Vlemings - GvA - 14/12/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

De wedstrijd stond oorspronkelijk geprogrammeerd drie dagen voor de uitwedstijd bij Vfb Stuttgart-Antwerp, maar werd ingevolge mist afgelast. Op deze nieuwe datum kende de partij aan de Gaverbeek een eenzijdig verloop tussen een oppermachtig RAntwerp FC en een superzwak KSVWaregem.

Al na 25 minuten troonden de rood-witten op een beslissende 0-3 voorsprong na doelpunten van Alex Czerniatynski en twee maal Ralf Geilenkirchen. In de 13e minuut werd een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff mooi door Czernia ingekopt (0-1). Vijf minuten later maakte Ralf Geilenkirchen van een ideale dieptevoorzet van H.-P. Lehnhoff gebruik om vrijgespeeld voor doelman Galjé de voorsprong te verdubbelen (0-2). De Great-Old nam geen gas terug en nog voor het half uur was het weer raak. Frans van Rooij zwiepte de bal van op links naar de tweede paal. De kopbal van Patje Schrooten trof de zijstaak. Ralf Geilenkirchen stond op de goede plaats om met succes te hernemen (0-3).

Vanaf dan lieten de Bosuiljongens de teugels wat vieren, waardoor het machteloze KSVW enigszins kon herademen. Na de rust werden de rood-witten in hun aanvalsacties gehinderd door een ware zondvloed. Ralf Geilenkirchen kreeg een enige kans, maar hij miste zijn hat-trick. De wedstrijd verwaterde letterlijk en figuurlijk. In de 72e minuut kwam KSV Waregem tot een tegentreffer. Teppers plaatst zijn vrijschop feilloos in de winkelhaak (1-3). De Gaverbeek-jongens geloofden er plots terug in. Ze kwamen dicht bij de aansluitingstreffer, maar Ratko Svilar devieerde met een reflex het schot van Dimitri M'Buyu in hoekschop. H.-P. Lehnhoff nam alle twijfel weg met een magistraal vierde Antwerpdoelpunt.

H.-P., veel op de linkerstrook te vinden, fusilleerde met zijn rechter een machteloze Galjé met een schot in de kruishoek (1-4). Vlak daarop werd nog een kopbal van Geert Emmerechts op de doellijn weggeveegd. Niet eens overdreven 1-4 eindcijfers stonden uiteindelijk op het elektronische scorebord. R.A.F.C. nestelde zich stevig op de vierde plaats, drie punten voor Cercle Brugge KSV (Antwerp Clubblad-9 - 20/01/1990).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/12/1989)

Statistieken

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Hans Galjé
2 Bart Mauroo
5 Marc Mertens
12 Jacko McDonagh
6 Pino Decraeye
14 Dirk Vanderbeken
10 Nick Descamps
11 Didier M'Buyu
16 Patrick Teppers
9 Alain Van Baeckel
8 Dimitri M'Buyu
1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
9 Geert Emmerechts
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts
11 Ralf Geilenkirchen
7 Frans van Rooij
8 Patrick Schrooten
4 Rafaël Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Alex Czerniatynski

Wissels

56' 14 Dirk Vanderbeken (uit)/
7 René Van Becelaere (in)
 
58' 11 Didier M'Buyu (uit)/
15 Luc Hinderyckx (in)
 
4 Rafaël Quaranta (uit)/
12 Ronny Van Geneugden (in)
88'
 

Begin Match
Didier M'Buyu      
      Alex Czerniatynski 0-1 13'
      Ralf Geilenkirchen 0-2 18'
      Ralf Geilenkirchen 0-3 25'
Ruststand 0-3
71' Patrick Teppers 1-3      
      Hans-Peter Lehnhoff 1-4 81'
90' Eindstand 1-4 90'
TERUG