Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 1
14.10.1989 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters:
Jozef Hus - Jean-Claude Mabille
Toeschouwers: 11.000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

De Great Old stoomt een uur lang op hoog niveau

GENTBRUGGE - R Antwerp FC is klaar voor zijn Europese opdracht van dinsdagavond aanstaande tegen Dundee United. De algemene repetitie die het in het sfeervolle Gentse Ottenstadion hield, was een uur lang van hoog niveau. Toen moest Ronny Van Geneugden, die Frans Van Rooy verving, op het middenveld gas terugnemen onder de stijgende druk van de Buffalo's, die langszij geraakten met een strafschop van Danny Veyt.

Statistische knobbels hadden berekend dat R.A.F.C. in geen vijfentwintig jaar nog een competitiewedstrijd had gewonnen te Gentbrugge. Dit keer zag het er heel lang naar uit dat de ploeg van Dimitri Davidovic met die nare traditie zou breken. De bezoeker stond immers al na drie minuten 0-1 voor en het stoomde nadien nog drie kwartier over KAA Gent heen.
De man van de belangrijke goals? Dŗt is bij de Great Old nu ontegensprekelijk RaphaŽl Quaranta. De winning-goal tegen R Standard CL, het onvergetelijke kwalificatiedoelpunt tegen Vitosha Sofia en nu de voorsprongtreffer tegen KAA Gent. Ze werden allemaal gemaakt door de Waalse linkerflankspeler, die blijkbaar een transfer naar de Bosuil nodig had om definitief uit de anonieme rol van bij Club Luik te geraken.

Raph. Quaranta dook - eens te meer - vrijstaand, aan de tweede paal op toen Ronny Van Geneugden een lage, harde hoekschop trapte. De hele Gentse afweer miste het leer en ook het been van Nico Claesen was niet lang genoeg. Raph. Quaranta scoorde probleemloos de 0-1. R.A.F.C. zat meteen in een zetel. Het verdedigde bijzonder sterk, was onder impuls van de alweer uitstekende Ronny Van Geneugden en de zwervende Hans-Peter Lehnhoff baas op het middenveld en het had met Nico Claesen een altijd dreigende targetman vooraan. KAA Gent kon in de eerste helft nauwelijks voet in de match krijgen. Het vertrouwen in de rangen van de bezoekers was daarvoor tť groot. Alleen scoorde de Great Old niet meer. Het zag wel een tweede goal van Raph. Quaranta wegens buitenspel afgekeurd. Die arbitrale beslissing werd later gespreksonderwerp nummer ťťn in de Antwerpse vestiaire.

Onbetwiste strafschop
Ook na de rust bleef R.A.F.C. het laken naar zich toe halen. Hans-Peter Lehnhoff liet een kans om de 0-2 op het bord te schieten onbenut. De voor Ralf Geilenkirchen ingekomen Joegoslaaf Miroslav Curcic liet na twee counters af te ronden. Het bleef daarbij voor R.A.F.C., dat gaandeweg het middenveld prijs moest geven en achteraan onder druk kwam. Wim De Coninck had al in twee tijden moeten ingrijpen op een harde schuiver van Verdegem. Toen diezelfde Buffalo met een fijne doorsteek Rudy Janssens alleen voor de rood-witte doelman bracht, kon Wim weinig anders dan de Limburger foutief te stoppen. De logische strafschop werd door Veyt beheerst benut: 1-1. Het Ottenstadion ging meteen op zijn grondvesten daveren.

KAA Gent voelde natuurlijk dat R.A.F.C. haar beste pijlen had verschoten. Porte probeerde een paar keer van ver. Balenga kwam een weinig te kort aan de tweede paal op voorzet van Dauwe. R.A.F.C. snakte even naar adem, maar het hield stand. Het verdiende ook niet anders (Luc Uyttenhove - GvA - 16/10/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

In het Ottenstadion heeft R Antwerp FC een verdiend 1-1-gelijkspel behaald waar het voor de wedstrijd wilde voor tekenen. Wanneer je het matchverloop ontleedt, zat er voor de Great Old alleszins meer in. Vooral tijdens de eerste helft werd de kans niet gegrepen om de Buffalo's K.O. te zetten, ondanks de afwezigheid van Frans van Rooij een tweede strafdag uitzat.

Al na drie minuten was het voor de rood-witten raak. Bij een hoekschop van Van Geneugden was Raph. Quaranta aan de tweede paal paraat om af te ronden (0-1). Binnen het halfuur was de Great-Old tweemaal dicht bij een beslissende 0-2. Hans-Peter Lehnhoff, alleen voor Kazimierski, besloot slordig in de handen van de Buffalodoelman. Het tweede doelpunt van Raph. Quaranta (25') werd afgekeurd voor buitenspel (?). Vijf minuten voor de rust deed zich dan een niet onbelangrijk moment voor. Ralf Geilenkirchen viel met een enkelverzwikking uit. Hij werd vervangen werd door Miroslav Curcic.

De tweede helft liet zich de afwezigheid van de West-Duitser zodanig gevoelen dat KAA Gent meer en meer de neus aan het venster kwam steken, met alle gevolgen vandien. Vooreerst toonde Wim De Coninck zich wel paraat, maar in de 67e minuut diende de Antwerpdoelman zich toch gewonnen te geven nadat hij de doorgebroken Janssens foutief afstopte. De logische penalty werd door Veyt ingeschoten (1-1). KAA Gent voelde zelfs de zege binnen bereik, maar een secure Antwerp-verdediging (met Nico Broeckaert, Geert Emmerechts en Rudi Smidts outstanding) liet zich niet meer pakken.

Samengevat een niet eens ongunstig resultaat voor R.A.F.C., vooral met het oog op de Eurowedstrijd tegen Dundee United (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 21/10/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/10/1989)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jacek Kazimierski
Dirk Medved
Michel De Groote
Peter Hallaert
Egu Augustine
Verbruggen
Rudy Janssens
Krist Porte
Tom Verdeghem
Henri Balenga
Danny Veyt
Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Ralf Geilenkirchen
Hans-Peter Lehnhoff
Ronny Van Geneugden
Patrick Schrooten
RafaŽl Quaranta
Nico Claesen

Wissels

60' Verbruggen (uit)/
Laurent Dauwe (in)
 
0 Ralf Geilenkirchen (uit)/
Miroslav Curcic (in)
41'
 

Begin Match
      Nico Broeckaert
      RafaŽl Quaranta 0-1 3'
Ruststand 0-1
67' Danny Veyt 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG