Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. St.-Truidense V.V.
2 0
08.09.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marnicq Sandra

Lijnrechters:
Danny Vangompel - Lermenier
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Sint-Truidense VV

Rommelig, maar spannend

Deurne - Bij de Bosuilen geen Wim Kiekens, bij de Kanaries geen Cnops. Dat belette Sandra niet er rond de klok van achten een startschot aan te geven. Het werd een wat ordeloze eerste helft. De toeschouwers verveelden zich niet. Flaters afgewisseld met af en toe een degelijke aanval en een paar knappe doelschoten fleurden hei geheel toch op. Spelbepaler Frans van Rooij kon met zijn bekende lange voorzetten de handen van de thuisaanhang op elkaar krijgen. Eťn van die inspanningen leidde naar Czernia die op links even temporiseerde en dan gevat tot bij Nico Claesen trok. Hoe de ex-Rode Duivel het nog durfde te wagen tegen de staak te besluiten, zal hij zich allicht nog dagen afvragen.

De blonde Peetermans reageerde met een zware kogel die niet ver boven de balk zoefde. Een ernstig mistasten van libero Frank Mariman bracht Kingambo in voordelige stelling. Ook hij geraakte niet tot bij de netten. Leuk om mee te maken was dan weer de fantastische halve omhaal van Czernia. De kracht was er, maar keeper Velkeneers ook. Frank Mariman fleste nog maar eens. Patrick Schrooten mocht zonder straf doorspurter Kingambo naar de grond halen. Antwerptrainer Davidovic had gezien wat iedereen zag en na de pauze kwam Geert Emmerechts Frank Mariman vervangen. S.T.V.V. leek ons iets te bang. Bewijs daarvan het overvloedig waardeloos breedleggen van de bal en het geregeld achterwaarts opbouwen.

Er zat meer in voor de Limburgers. R.A.F.C. timmerde aan de weg, maar had onvoldoende materiaal mee. Gelukkig was er nog Frans van Rooij die met een enorme spetter Velkeneers tot een wonderlijke redding dwong. En dan de truuk van de avond. Balverlies van Raph. Quaranta luidde een onuitgegeven circusnummer op. Coenen moest scoren of Cvjetkovic, maar uiteindelijk haalde Geert Emmerechts de bal van de lijn. Een oerdomme fout van Ghislain effende het pad voor de mannen die zondag naar Sofia vliegen. De verdediger legde haas H.-P.Lehnhoff in de grote rechthoek plat. Hij had er twintig meter eerder de kans al toe gehad. Frans Van Rooij zette de strafschop om. Een minuut of tien later deed Nico Claesen er nog een goaltje bij. Hij nam een terugkaatsende bal van Czernia knap over (Roger Vlemings - GvA - 9/09/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Twee dagen voor de afreis naar Sofia. diende R Antwerp FC voor het vertrouwen en de morele ingesteldheid, de tegen S.T.V.V. absoluut te winnen!

Frans Van Rooij was tot vlak voor de partij nog onzeker, poogde tijdens de eerste helft vruchteloos 'schwung' in de gelederen te krijgen. Buiten een tweetal kansen voor R.A.F.C., kwam S.T.V.V. niet in problemen! Even na het kwartier werden de Limburgers door de zijstaak gered bij een schot van Nico Claesen op voorzet van Czerniatynski. Ook bij een loeier van Hans-Peter Lehnhoff waren de rood-witten dicht bij de openingstreffer. Velkeneers pareerde het schot met brio! Aan de overzijde waren de counters van S.T.V.V. niet van gevaar ontbloot. Na een misser van Frank Mariman kwam Kingambo oog in oog met Wim De Coninck. De Antwerpdoelman verwerkte het schot van de ZaIrees in hoekschop.

Na de rust trok men zich bij de Truienaars de haren uit het hoofd. De Antwerpverdediging was uit verband gespeeld, maar het schot van Cvjetkovic werd door Geert Emmerechts op de doellijn weggewerkt. Een kwartier voor tijd kwam R.A.F.C. eerder onverwacht op voorsprong. Hans-Peter Lehnhoff werd binnen de rechthoek van de sokken gelopen door Ghislain. De door scheidsrechter Sandra terecht toegekende strafschop werd door Frans Van Rooij feilloos omgezet (1-0). S.T.V.C. trok verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar het was R.A.F.C. dat via Nico Claesen tot een tweede en beslissende treffer kwam (2-0). De eerder gevleide Antwerp-zege was op moreel vlak van groot belang voor de Euro-cupmatch in Sofia (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 - 21/10/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/09/1989)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. St.-Truidense V.V.

Elftallen

Wim De Coninck
Franky Dekenne
Nico Broeckaert
Frank Mariman
RafaŽl Quaranta
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
Hans-Peter Lehnhoff
Miroslav Curcic
Nico Claesen
Alex Czerniatynski
Roland Velkeneers
Renaat Koopmans
Wilfried Sleurs
Frans Beckers
PatrickGhislain
Tony Bialousz
Erwin Coenen
Patrick Van Kets
Jacques Kimgambo
Erwin Vanderbroeck
Ivan Cvjetkovic

Wissels

46' Frank Mariman (uit)/
Geert Emmerechts (in)
 
89' Miroslav Curcic (uit)/
Ronny Van Geneugden (in)
 
Patrick Van Kets (uit)/
Armand Cleuren (in)
72'
 

Begin Match
      Erwin Coenen
RafaŽl Quaranta      
      Renaat Koopmans
Ruststand 0-0
72' Frans van Rooij (penalty) 1-0      
83' Nico Claesen 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG