Pierre Bils - Henri Maes
Toeschouwers: 8.000

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

Rood voor Frans Van Rooij

Lokeren - De bezoekers zetten de verdediging van de thuisploeg onmiddellijk onder zware druk. Dat overwicht resulteerde in het eerste kwartier in twee mooie doelkansen voor Claesen, die evenwel niet alert genoeg was om een waakzame doelman Dhondt het nakijken te geven. De Waaslanders, aanvankelijk met Taibi (en niet Samson) naast Etim in de spits, kwamen in die aanvangsfase nauwelijks uit de omknelling los.

Alleen Taibi, mooi weggestuurd door Meszaros, kon eens uitbreken. Wim De Coninck greep laag uitvallend gevat in. Na een halfuur ging de rood-witte storm wat luwen. KSC Lokeren kon via Etim-Meszaros-Myyry zelfs een knappe driehoek neerzetten. Het orgelpunt ontbrak. Oefenmeester Anthuenis wou blijkbaar meer aanvallende kracht in zijn elftal en wisselde Taibi voor Samson. De landgenoot van Etim kwam goed in met een (weliswaar) te hoog gericht doelschot. Ook R.A.F.C. liet zich niet onbetuigd, maar doelman Dhondt wist raad met het botsende schot van Frans Van Rooij en een hoekschop van Ralf Geilenkirchen. Meteen werd de rust met een blanke stand bereikt na een toch wel behoorlijke eerste helft.

Spannend bleef het Waas-Antwerpse duel ook na de kampwisseling. De duels werden zelfs bitsiger. De Fin Myyry kreeg enige ruimte op rechts en kwam meer in de wedstrijd. Zo zette hij een vloeiende beweging op met Naudts die voorzette aan Etim, die naast de verkeerde kant van de staander devieerde. Ook de bezoekers bleven op vinkenslag liggen, hoewel zij nu toch wat behoudender gingen acteren en steeds meer loerden op een vlijmscherpe counter. Oefenmeester Davidovic verving trouwens Ralf Geilenkirchen door Raph. Quaranta. De plaatselijke aanvoerder Van Veirdeghem waagde zijn kans met een afstandsschot dat rakelings over ging.

Etim verkwanselde een beste kans, mooi voorbereid door Samson en Meszaros. De thuisploeg gaf nu, in tegenstelling tot de eerste helft, de toon aan, maar moest toch waakzaam blijven voor de Antwerpse tegenstoten. Met nog een kwartier te gaan resulteerde het zoveelste duel tussen Naudts en Frans Van Rooij in een gele kaart voor de plaatselijke speler, die aan de shirt van de Antwerpse draaischijf ging hangen en een rood karton voor de natrappende bezoekende kapitein (D.D.T. - bron: onbekend - 17/08/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Deze première van de competitie 1989-90 heeft voor de Great-Old op Daknam tegen KSC Lokeren niet het verhoopte succes opgeleverd! Van bij de start dienden de Waaslanders de wet van de sterkste te ondergaan, maar de rood-witten konden hun overwicht niet verzilveren!

Nico Claesen verwaarloosde bij twee open doelkansen om KSC Lokeren voortijdig K.O. te zetten! Al na tien minuten werd de Limburger door Czernia in het straatje gestuurd, kwam oog in oog met de goed uitgekomen D'Hondt en besloot op de Lokerse doelman ! Even later kreeg hij op aangeven van Wim Kiekens weer een enige doelkans. Ditmaal aarzelde hij te lang zodat doelman D'Hondt opnieuw onheil kon voorkomen. Vermits R.A.F.C. de eerste helft doorlopend bleef domineren, mocht KSC Lokeren bij de rust op een gevleide 0-0 terugblikken.

Tijdens de tweede helft kwam de thuisploeg langs Erim en de ingekomen Samson meer in de wedstrijd. De periode werd gekenmerkt door een incident dat tijdens de rest van en na de partij bij de volledige Antwerpaanhang kwaad bloed zette. Naudts, bewaker van Van Rooij, had zich tot dan laten opmerken met ongestraft trek-, duw- en trapwerk, beging met nog 20 minuten te spelen zijn zoveelste aanslag op de rood-witte spelmaker.

Moegetergd, reageerde Frans Van Rooij op een totaal menselijke, maar in de ogen van scheidsrechter Schelings ontoelaatbare manier. De Antwerpspeelr kreeg de ... rode kaart voor de neus, Naudts slechts geel. Tijdens het slotkwartier diende R.A.F.C. met tien nog alle hens aan dek te roepen om groter onrecht te voorkomen. Na de wedstrijd was de aanhang niet zozeer ontgoocheld over de 0-0-einduitslag als wel terecht verontwaardigd over het ontoelaatbare optreden van de scheidsrechter.

Een uur lang een enkelschopper laten begaan en dan het voetballende slachtoffer uitsluiten! Een schande Schelings (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-5 -21/10/1989)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/08/1989)

Alex Czerniatynski

38' Calogero Taibi (uit)/
Siasia Samson (in)

70' Esin Etim (uit)/
Bart De Roover (in)

0 Ralf Geilenkirchen (uit)/
Rafaël Quaranta (in)
66'

75' Patrick Naudts
      Frans van Rooij 75'
90' Eindstand 0-0 90'