17.04.1991 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert
Toeschouwers: 8.000

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Bruno Versavel neemt vóór de rust de twijfel weg en "Malinwa" gaat verdiend door naar de halve finale: kwalificatie komt nooit in gevaar

MECHELEN - R Antwerp FC is er gisteren niet in geslaagd de 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd "Achter de Kazerne" ongedaan te maken. Meer zelfs door het autoritaire spel van de thuisploeg heeft het er op geen enkel moment naar uitgezien dat de rood-witten het seizoen nog via de beker zouden redden.

De KV-spelers van hun kant hebben belangrijke eindeseizoensweken in het vooruitzicht, de juiste kadans weer te pakken. Beide oefenmeesters kozen hetzelfde elftal waarvan ze zaterdag met tevredenheid hadden gezien dat ze hun respectieve tegenstanders (RWDM en R Standard CL) met droge 4-0 cijfers versloegen. Wat R.A.F.C. betrof, hield dat een grote verrassing in. Mohammed Lashaf, de laatste weken bijzonder goed op dreef, maar afgelopen zaterdag in actie met de Marokkaanse nationale ploeg kreeg van het trainersduo De Wit-Koekelcoren een zitje op de bank.

Met twee supportersgroepen die elkaar qua stemvolume trachtten te overtreffen startte de partij in een echte bekersfeer. Ook de spelers hadden er blijkbaar zin in en togen gretig naar de vijandelijke doelman. Na vier minuten gingen de handen voor het eerst op elkaar. Ingesson, die op een sterke partij mag terugblikken, verstuurde een 25m-knal die slechts op enkele centimeters zijn bestemming miste. 0ok de rood-witten, voor wie het scoren van minstens één doelpunt bittere noodzaak was, stelden Preud'homme al vroeg op de proef. Eerst toonde Ronny Van Rethy zich wat te traag om een dieptepass voorbij de KV-portier te krijgen. Even later was onze nationale nummer één andermaal paraat. Een poging van H.-P. Lehnhoff op voorzet van Frans Van Rooij werd onschadelijk gemaakt.

Na het furieuze begin trad kalmte in het stadion in. Het duurde ruim een kwartier alvorens er terug opwinding te noteren was. De thuisfans manifesteerden zich om hun ongenoegen over scheidsrechter Van den Wyngaert te laten horen. Patrick Versavel drong het strafschopgebied binnen. Frans Van Rooij maakte zich op een (te) handige manier van het leer meester maar de spelleider reageerde niet. Bij de tegenaanval mikte Czernia net over. De verwensingen aan het adres van de man in het zwart maakten plaats voor wilde euforie toen Patrick Versavel broer Bruno in het strafschopgebied aanspeelde. Via de voet van Geert Emmerechts kwam de 1-0 op het bord. R Antwerp FC was door die opdoffer even van de kaart. In de daaropvolgende minuut kregen Patrick Versavel, Wilmots en Eijkelkamp de mogelijkheid om de Antwerpenaars de doodsteek toe te dienen.

Eerst lag Karoly Gelei (in de plaats van de geblesseerde Wim De Coninck) tweemaal in de weg, de trap van de Nederlander was te slordig. Dat kon van zijn landgenoot Frans van Rooij alvast niet worden gezegd. Hij knalde een vrije trap staalhard en rot van effect tegen Preud'homme aan. Er was evenwel geen Antwerpspeler gevolgd om het terugstuiterende leer naar meer geschikte oorden te trappen. Bij de rood-witten bleef Raph. Quaranta tijdens de rust in de kleedkamer. Mohamed Lashaf nam diens plaats in. De Marokkaan, de enige die er twee weken geleden in slaagde de Mechelaars pijn te doen, werd evenwel niet het terrein opgestuurd om de rood-witten meer aanvallende impulsen te geven. Hij moest zich bezighouden met het schaduwen van Emmers. De thuisploeg controleerde de wedstrijd.

R Antwerp FC wilde wel, maar de poging van Czemia suisde over de winkelhaak. Naar het einde toe vertoefden de bezoekers doorgaans wel op de helft van KV (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 18/04/1991).

11 Alex Czerniatynski

60' 10 Bruno Versavel (uit)/
12 Wim Hofkens (in)

74' 11 René Eijkelkamp (uit)/
15 Francis Severeyns (in)

10 Rafaël Quaranta (uit)/
15 Mohamed Lashaf (in)
46'

8 Patrick Schrooten (uit)/
14 Ronny Van Geneugden (in)
69'

27' Bruno Versavel 1-0
Ruststand 1-0
      Nico Broeckaert 48'
      Mohamed Lashaf 55'
90' Eindstand 1-0 90'