Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen
0 1
03.04.1991 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Leon Schelings - Fonny Plessers
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Vlot voetballend KV Mechelen met anderhalf been in halve finale, R Antwerp FC kon geen vuist maken

ANTWERPEN - Wilmots heeft gisteren voortijdig een einde gemaakt aan de Antwerpdromen om via de beker het seizoen te redden. In een vlot draaiend Mechels geheel maakte de Waalse spits op slag van rust het doelpunt dat zijn ploeg bijna zeker in de halve finale brengt. Markant feit: de rood-witten - toch vechtend voor hun laatste Europese kans, slaagden er niet in een vuist te maken.

Wilmots net voor de rust
KV Mechelen begroette in vergelijking met de competitiewedstrijd van vorige zaterdag Emmers terug in de basis. Wilmots schoof een rij vooruit naar zijn favoriete plaats in de spits, Severeyns moest wijken. R Antwerp FC verscheen met dezelfde elf tussen de lijnen die in de vijf dagen eerder gespeelde uitgave blank hielden. Geen Nico Claesen noch Czernia dus. Allebei op de bank en dat wekte geen verwondering. De roodwitte sterkhouders Frans van Rooij en Hans-Peter Lehnhoff hadden vooraf in hun uitlatingen duidelijk laten blijken dat er geen behoefte was aan een van beiden.

De Antwerpaanvoerder noemde het experiment van zaterdag met Mohamed Lashaf in de spits 'een enorm succes' en schroomde zich er niet voor te melden dat de rood-witten geen spitsen in de selectie herbergen. Daarbij nogal nadrukkelijk de beide bankzitters en andere Maria Krohms uit het oog verliezend. Het gegeven dat het trainersduo De Wit-Koekelcoren de thuisploeg zonder ťchte spitsen het veld opstuurde, betekende weer dat alle offensieve intenties langs Antwerpkant meestal bij goede bedoelingen bleven. Hans-Peter Lehnhoff en Mohamed Lashaf konden zich maar moeilijk doorzetten.

Toch eiste R.A.F.C. het openingskwartier voor zich op. Verder dan een slecht gemikte vrije trap van Hans-Peter Lehnhoff en een trap in de tribune van Frans Van Rooij kwamen de rood-witten niet. De bezoekers staken voor het eerst de neus aan het venster na 17 minuten. Wilmots ontdeed zich van drie Antwerpenaars en knalde op doel. Wim De Coninck reageerde gevat. Drie minuten verder legde de Waalse spits een voorzet loepzuiver op de voet van Eijkelkamp. De Nederlander besloot op de uitlopende Wim De Coninck. De thuisploeg was verwittigd, maar reageerde niet.

Het tweede kwartier was fel rood-geel getint. Met gevaarlijke doelpogingen van andermaal Eijkelkamp en Sanders werd dat overwicht in de verf gezet. De thuisspelers hadden moeite met het tempo dat door Bruno Versavel gedicteerd werd. Eijkelkamp zette zich met de rust in zicht aan de linkerkant nog eens door. Zijn voorzet werd voor de aanstormende Patrick Versavel door Rudi Smidts in hoekschop geduwd. Emmers zwiepte het leer voor doel waar Wilmots hoog opverend in de rechterhoek knikte. 0-1 op slag van rust. Als koude douche voor de thuisploeg kon dit tellen.

Czernia mocht meedoen
Na de kampwisseling leek R.A.F.C. het geweer van schouder te veranderen. Op papier althans. Czernia werd het veld opgestuurd i.p.v. Raph. Quaranta. De Waal hield zich schuil op in het middenveld. De thuisploeg manifesteerde zich allerminst als een ploeg die via de beker "het seizoen nog moet redden" (dixit Frans van Rooij). Een aangenaam voetballend KV Mechelen bivakkeerde op de Antwerphelft. Emmers plaatste na een individueel nummertje net naast. Nico Broeckaert gooide zich gepast in de baan van een schot van Wilmots. Wim Kiekens dook nog eens op in het KV-strafschopgebied en ging na een viriel duel met Albert gretig onderuit.

De ononvallend leidende Van Langenhove oordeelde dat een uitrap voor Preud'homme de rechtvaardige voortzetting van het spel was. Ook Nico Claesen mocht nog opdraven. Hij nam de plaats in van Geert Emmerechts waardoor rood-wit een mannetje achteraan opofferde. Dat zorgde in een geladen slotkwartier nog voor enkele gevaarlijke standjes. KV met een kwistig met voorzetten strooiende Emmers die de uitblinkersrol naar zich toetrok, kwam met een kopbal van Bruno Versavel nog het dichtst bij een treffer (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 4/04/1991).

(bron: de pers - 04/04/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
10 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
11 RafaŽl Quaranta
7 Frans van Rooij (K)
6 Hans-Peter Lehnhoff
4 Mohamed Lashaf
1 Michel Preud'homme (K)
2 Koen Sanders
3 Lei Clijsters
4 Philippe Albert
5 Adrianus Bogers
7 Marc Emmers
9 Patrick Versavel
10 Bruno Versavel
8 Klas Ingesson
11 Renť Eijkelkamp
6 Marc Wilmots

Wissels

46' 11 RafaŽl Quaranta (uit)/
15 Alex Czerniatynski (in)
 
71' 9 Geert Emmerechts (uit)/
14 Nico Claesen (in)
 
6 Marc Wilmots (uit)/
12 Wim Hofkens (in)
79'
 
11 Renť Eijkelkamp (uit)/
14 Francis Severeyns (in)
83'
 

Begin Match
Geert Emmerechts      
      Marc Wilmots 0-1 42'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG