Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen
0 0
30.03.1991 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Harry Laenens - Marcel Peeters
Toeschouwers: 7.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Stilte voor de storm

De Mechelaars liepen niet op hun sterkste benen zaterdag. Al bij de eerste lanceringspoging van Mohamed Lashaf, trapte Clijsters over de bal. De Belgische Marokkaan doemde alleen voor Preud'homme op. Het schot was niet zuiver genoeg. De doelman neutraliseerde wat achteraf de beste Antwerpkans bleek te zijn geweest. Geen minuut later deed Bogers nog eens over wat Clijsters had voorgedaan. Wim Kiekens spurtte door, bediende Hans-Peter Lehnhoff. De voorzet kon niet worden benut. Diezelfde Wim Kiekens zou Frans van Rooij bereiken, waarna die Mohamed Lashaf een halve kans bood. Ronny Van Rethy, de bewaker van Eykelkamp, mocht voluit gaan. Een dubbelpass met Raph. Quaranta leverde een schot in de armen van Preud'homme op. Ook Wim Kiekens zou in een actie betrokken worden. De rechtsback besloot een dubbelpas met Raph. Quaranta over.

KV kon het eerste halfuur enkel Wilmots in schietpositie brengen. Een misstap van Patrick Schrooten bracht Eykelkamp in stelling. Wim De Coninck ondervond heel wat last met het banaanschot. Geert Emmerechts moest assistentie bieden. De Nederlandse spits zou het ook vanuit een schuine hoek proberen, uiteindelijk leek Lashafs actie gevaarlijker. Hij liep twee verdedigers voorbij, Clijsters beet van zich af. De tweede helft verwaterde gaandeweg. Mohamed Lashaf zou de linkerflank nog eens oprollen en op doel besluiten, naast. Ook H.-P. Lehnhoff zag een gelijkaardige actie op rechts niet bekroond. In het slotkwartier kwam KV nog opzetten. Wilmots borstelde een vrijschop over de muur. Wim De Coninck zweefde de bal uit het kruis. De Rode Duivelsspits knalde nog eens over. Aan de overkant kwam Nico Claesen net tekort om de voorzet van H.-P. Lehnhoff in doel te buigen. Woensdag beter (Henk Verleyen - GvA - 2/04/1991).

Experiment-Lashaf een uitdaging voor Nico Claesen?

Deurne - Wilde De Wit enkel zand in de ogen van de tegenstander strooien door met een onuitgegeven voorlijn de eerste van twee confrontaties met de Mechelaars aan te gaan? Je kon er niet tussenuit dat de bekermatch van woensdag voor de thuisploeg van meer belang is dan het competitieduel. Verlies tegen KV zou een opdoffer betekend hebben voor de rood-witten. Op veilig spelen leek dus de boodschap.

De namen op papier logen er niet om. De verdedigers van de twee vorige wedstrijden bleven behouden. Nico Broeckaert werd er aan toegevoegd, Rudi Smidts verhuisde naar de zijkant. Raph. Quaranta en Patrick Schrooten fungeerden als gatendichters op het middenveld. Centraal liep Frans Van Rooij met rechts van hem Hans-Peter Lehnhoff. In de spits Mohamed Lashaf. Een ideale counterploeg dus. Mocht ze op de eigen helft gedrukt worden, kon ze op de sneltreincapaciteiten van Hans-Peter Lehnhoff en Mohammed Lashaf rekenen. Bleek al vlug dat de Mechelse internationalen de wedstrijd tegen Wales slecht verteerd hadden. KV kwam heel moeizaam in de match en liet het initiatief aan de thuisploeg. Nico Claesen moest vanop de bank toezien hoe de diepterugvallende gelegenheidsspits(?) een aantal indrukwekkende rushes doorheen de vijandelijke linies inzette, maar in de rechthoek net iets tekortschoot.

Mohamed Lashaf maakte niettemin de meeste indruk op het veld. Zou ooit beter gebleken zijn dat R.A.F.C. met Mohamed Lashaf een tweede Hans-Peter Lehnhoff in huis heeft? De Marokkaan, van alle markten thuis, heeft deze competitie lange tijd in het middenveld rondgedobberd. Om mannen met naam niet voor de voeten te lopen? Hoe dan ook, zaterdag kwam nog eens aan het licht dat hij het sterkst is wanneer hij langs de flanken kan opkomen, naar binnen zwenkt en de combinatie zoekt. Een opkomende, geen diepe spits. Hij nam beide rollen tegelijk voor zijn rekening. Toen we hem na afloop confronteerden met het Lehnhoff-dubbelbeeld, eraan toevoegend dal het misschien een moeilijk bespreekbare materie was, gaf hij enkel het tweede deel van de vraag toe.

Mohamed Lashaf blijft eenvoudig 'modest': "In Anderlecht heb ik me als polyvalent speler ontwikkeld. Ik kan op zowat alle plaatsen mijn streng trekken. Het belangrijkste is nog altijd dat ik erbij ben. De dag dat je jezelf als een certitude beschouwt, ben je op het slechte spoor. De trainer gaf me vandaag al de opdrachtheel hard voorin mee te werken. Dat heb ik ook gedaan." Of hij woensdag ook in punt uitgespeeld zal worden? Mohamed Lashaf kon het niet, trainer De Wit wilde het niet zeggen. Wat hij dan van de Marokkaan gevonden had? "Heel goed tussen middenlijn en backlijn. Iets minder in het zestienmetergebied." Alsof hij dat vooraf nog niet wist. De Wit "Het is geweten dat we voorin iets tekort schieten. Daarom heb ik het vandaag met Mohamed Lashaf geprobeerd. Hij heeft me zeker niet ontgoocheld. Je moet de jongen ook tijd geven."

Een betere manier om de concurrente op te drijven kan je niet bedenken. Het zal ook wel niemand ontgaan zijn dat De Wit twee spitsen, Nico Claesen en Alex Czerniatynski op de bank had gezet. Nico Claesen is uiteindelijk toch in het veld gekomen. Raph. Quaranta zou gekwetst geweest zijn. Zou het kunnen dat men Nico Claesen met een soort electroshock-methode heeft willen opladen tegen de match van woensdag? Allicht wordt er dan een andere tactiek gehuldigd. R.A.F.C. moet thuis winnen, want er wacht nog een terugwedstrijd. Zei De Wit overigens niet dat hij de twee wedstrijden als aparte gegevens bekeek (Henk Verleyen - GvA - 2/04/1991).


(bron: de pers - 02/04/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
10 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
7 Frans van Rooij
11 RafaŽl Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
4 Mohamed Lashaf
1 Michel Preud'homme
2 Koen Sanders
3 Leo Clijsters
4 Philippe Albert
5 Adri Bogers
7 Patrick Versavel
8 Klas Ingesson
10 Bruno Versavel
6 Marc Wilmots
9 Francis Severeyns
11 Renť Eykelkamp

Wissels

66' 11 RafaŽl Quaranta (uit)/
14 Nico Claesen (in)
 
10 Bruno Versavel (uit)/
14 Wim Hofkens (in)
68'
 
9 Francis Severeyns (uit)/
12 Frank Leen (in)
77'
 

Begin Match
Patrick Schrooten      
Rudi Smidts      
Ruststand 0-0
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG