Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Charleroi S.C. R. Antwerp F.C.
1 1
09.03.1991 Plaats: Stade de Mambour

Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters:
Marcel Heptia - Jean Van Der Auwera
Toeschouwers: 9.000

Wedstrijdverslag

Na RSC Charleroi - R Antwerp FC

Wim De Coninck pakt late penalty van 'Smetje'

Charleroi - Nadat R Antwerp FC de eerste helft overtuigend had beheerst, kwam Jaak De Wit met zijn elftal in de slotminuten nog goed weg met n punt op de Mambour. Een omstreden elfmeter werd door Desmet keihard, maar binnen het bereik van de klemvaste grijparmen van snel reagerende Wim De Coninek geknald. Daardoor eindigde de spannende ontmoeting op een rechtvaardig gelijkspel. De beide teams hadden ieder n speelhelft voor hun rekening genomen. De Sinjoren bleken baas vr rusten, omdat RSC Charleroi vergat spelmaker en kapitein Frans van Rooij efficint te bewaken. Er werd verdedigend te ver van de man opgetreden. Op die nagel werd tijdens de rust in de plaatselijke kleedkamer terecht gehamerd.

Frans van Rooij zlf kwam tot tweemaal toe dicht bij een treffer voor de score was geopend. Hij werd bij een nieuwe doorbraak net binnen het elfmetergebied door Brogno van de sokken gelopen. Hij bekommerde zich eigenvoetig met het omzetten van de door een autoritair leidende Fernand Meese volkomen logisch toegekende penalty. Bij de thuisploeg bleef het middenveld te veel in gebreke om prompt te kunnen reageren. De niet volkomen fit aan de kick-off gekomen Mommens diende al na een halfuur vervangen door spectakelman Hurtado (nmaal vier geslaagde dribbels van de Chileen in n spelfase zonder veel nut voor het elftal).

Knappe Wuyts
Hoewel Ronny Van Rethy in laatste instantie diende aan te treden ter vervanging van de bij het opwarmen onvoldoende fit geoordeelde Nico Broeckaert, geraakte men voor de pauze dichter bij 0-2 dan bij 1-1. Dadelijk na rusten sloeg het spelbeeld helemaal om. Patrick Schrooten begon met een enorme blunder die RSC Charleroi niets meer opleverde dan een... heropflakkerend zelfvertrouwen. Bij de Sinjoren sloop twijfel in de rangen. Wuyts dolde enkele keren met Antwerps linkerverdedigingsflank. Hij leverde een puike voorzet af voor de rumoerige Brogno en noopte uiteindelijk de bezoekende bank tot ingrijpen.

Dat gebeurde gevat en zonder aanzien voor namen. Eerst werd de in gebreke blijvende Hans-Peter Lehnhoff voor Alex Czerniatynski, later de vlottende Patrick Schrooten door Ronny Van Geneugden gewisseld. R.A.F.C. herpakte zich na een erg paniekerig vierde kwartier. Czernia maakte bijna 1-2 toen hij op aangeven van Wim Kiekens Ranko Stojic tot een prachtsave dwong met een kanjer op halve hoogte. Twee minuten voor het slot viel dan die te impulsieve tackle van Wim Kiekens bij een fase waarin Wuyts-Brogno elkaar nochtans opvallend liepen te hinderen. De Brugse politieman Meese wees naar de stip. 'Smetje' faalde vanop de witte kalkstip, omdat hij met de ogen dicht trapte.

Bij R.A.F.C. was men het er over eens dat de prestatie tijdens de eerste helft veruit de beste was sedert Jaak De Wit het commando van Dimi Davidovic overnam. Toch is men er na die terugval na de pauze, nu helemaal van overtuigd dat Europees voetbal in 1991-1992 alleen nog kan worden afgedwongen via de Belgische Beker. Ook daarin is de opgave niet eenvoudig met die dubbele kwartfinale tegen KV Mechelen. Adjuncttrainer Julien Aerts van KVM was trouwens ter plekke. Achteraan kan vast sterker worden uitgepakt zodra Nico Broeckaert en Patrick Van Veirdeghem - al is laatstgenoemde voor de huidige campagne wel uitgeschakeld - opnieuw topfit zijn.

Het vormpeil van Patrick Schrooten wekt zorgen. Het is een feit dat de Limburger na de dopingaffaire van vorig jaar zelden op zijn normaal niveau geraakte. Rudi Smidts en Geert Emmerechts bleken gelukkig onwrikbaar vr Wim De Coninck. Men wacht nu ondermeer op een sterkere Hans-Peter Lehnhoff (Willy Romain - bron: onbekend - 11/03/1991)...

(bron: de pers - 11/03/1991)

Statistieken

R. Charleroi S.C. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Ranko Stojic
Olivier Suray
Imre Garaba
Atty Affo
Rudy Moury
Kevin Pugh
Dante Brogno
Raymond Mommens
Fabrice Silvagni
Marc Wuyts
Filip Desmet
1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
3 Rony Van Rethy
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
4 Mohamed Lashaf
7 Frans van Rooij
8 Patrick Schrooten
11 Rafal Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen

Wissels

28' Raymond Mommens (uit)/
Osvaldo Hurtado (in)
 
69' Fabrice Silvagni (uit)/
Michel Rasquin (in)
 
6 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
14 Alex Czerniatynski (in)
52'
 
8 Patrick Schrooten (uit)/
15 Ronny Van Geneugden (in)
81'
 

Begin Match
Imre Garaba      
      Frans van Rooij (penalty) 0-1 36'
Ruststand 0-1
52' Dante Brogno 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG