Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
3 0
Vrij. 11 januari 1991 20.00 u. Plaats: C. Vanden Stockstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Jean-Claude Mabille
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na RSC Anderlecht - R Antwerp FC

Zwakke avond van het arbitrale trio - dubieuze fasen beslissen match al voor rust

Anderlecht - Manager Michel Verschueren had het vooraf voorspeld: ondanks de vergoeding van 1 miljoen van Canal Plus zou RSC Anderlecht aan deze vrijdagavondmatch zijn broek scheuren. Inderdaad, er was lang niet zoveel volk in het Vanden Stockstadion als voor een topper van dit niveau kon worden verwacht. De Mos zorgde anderzijds wťl voor een verrassing: de jonge Lamptey mocht voor de eerste keer vanaf de aftrap in het strijdperk. Voor Mark Van der Linden is het nieuwe jaar alvast slecht gestart...

Lamptey zal zich ongetwijfeld snel kunnen opwerken als lieveling van het publiek, het technisch vernuft van deze zwarte parel is erg groot. De Ghanees had niettemin toch last van wat zenuwen aangezien hij er in de beginfase iets te fel "invloog". De eerste kansen waren voor de thuisploeg. Van Baekel bediende Nilis op de rand van buitenspel, maar de Brusselse scherpschutter was zo verrast toen hij mocht doorspelen dat hij zich het leder liet afsnoepen door Wim De Coninck. Even later had Nilis een prachtig nummer in huis, alweer zag hij zijn actie onderbroken door de Antwerpse goalie.

Ook R Antwerp FC liet van zich spreken. Een scherpe voorzet van Hans-Peter Lehnhoff moest door Rutjes afgeweerd worden. De Wilde had behoorlijk last met een verre loeier van Frans van Rooij. Nico Broeckaert knikte na een hoekschop in het zijnet. Daarna was het Antwerpse liedje in de eerste helft uitgezongen. Nog voor het halfuur vond RSC Anderlecht het welletjes. Musonda lanceerde Degryse randje buitenspel, Wim De Coninck liet de bal ontglippen. Degryse schoof vanuit een scherpe hoek binnen. Een goede tien minuten later lag de bedrijvige Degryse aan de basis van het tweede doelpunt.

Hij stuurde Oliveira in de diepte en de Braziliaan was zo vriendelijk om een doelpunt op een presenteerblaadje aan te bieden aan Lamptey. De jongeman sprong zowaar van blijdschap een gat in de lucht. Intussen had Degryse de match helemaal kunnen beslissen, hij besloot voorlangs. Toch kan men zich de vraag stellen of RSC Anderlecht het zonder de hulp van het scheidsrechterlijke trio zo makkelijk zou gehad hebben. Vele fasen werden immers foutief beoordeeld en tenminste ťťn van de twee doelpunten werd gescoord uit buitenspelpositie. Er was verder weinig logica te vinden in het bestraffen van de overtredingen...

Ook na de rust bleven de mannen in het zwart in het middelpunt van de belangstelling. Door ťťn van de talrijke dwalingen ontsnapte Nico Broeckaert zelfs aan de rode kaart. R.A.F.C. was niet meer bij machte om ook maar iets van de achterstand weg te knagen. Integendeel, er waren nog serieuze kansen voor Oliveira, Nilis en Lamptey. Oliveira zette in de slotminuten het zware verdict op het scorebord (Ludwig De Smedt - GvA - 12/01/1991).

(bron: de pers - 12/01/1991)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Filip De Wilde
Adri Van Tiggelen
Wim Kooiman
Graeme Rutjes
Michel De Wolf
Charly Musonda
Alain Van Baekel
Luis Oliveira
Marc Degryse
Luc Nilis
Nii Lamptey
1 Wim De Coninck
10 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts
9 Patrick Van Veirdeghem
8 Patrick Schrooten
2 Ludo Geens
7 Frans van Rooij
6 Hans-Peter Lehnhoff
4 Mohamed Lashaf
11 Nico Claesen

Wissels

75' Nii Lamptey (uit)/
Mark Van der Linden (in)
 
9 Patrick Van Veirdeghem (uit)/
14 Mario Krohm (in)
54'
 
2 Ludo Geens (uit)/
13 RafaŽl Quaranta (in)
71'
 

Begin Match
Wim Kooiman      
      Nico Broeckaert
Adri Van Tiggelen      
24' Marc Degryse 1-0      
36' Nii Lamptey 2-0      
Ruststand 2-0
83' Luis Oliveira 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG