Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
4 1
09.12.1990 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters:
Christian Theus - Luc Lazou
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Frans, Peter, Alex en de anderen

Deurne - R Antwerp FC schitterde eens te meer in een topwedstrijd en de matte competitieleider was het slachtoffer. De fiere herfstkampioen uit de Arteveldestad heeft gisteren zijn eerste nederlaag uit de lopende competitie opgelopen. Na afloop was er niet n Gentenaar die de overwinning van R.A.F.C. onverdiend durfde te noemen. Frans van Rooij, Hans-Peter Lehnhoff en vooral Alex Czerniatynski schitterden als vanouds. Ze maakten elk hun doelpuntje. En dat de Bufallo's met de 4-1 eindcijfers uiteindelijk nog goed wegkwamen, nam men er op de Bosuil graag hij.

Antwerptrainer Davidovic had wat met zijn opstelling gerommeld. Wim Kiekens liep er niet bij. Patrick Schrooten stond in het middenveld als bewaker van Vandenbergh. Rudi Smidts kreeg dit keer niet de opdracht een vijandelijke tegenstrever te schaduwen. De Great 0ld zocht aanvankelijk dan ook naar het juiste evenwicht. Die studieronde duurde welgeteld een kwartier. Dan bereikte Ludo Geens de ontketende Hans-Peter Lehnhoff die op zijn beurt Mario Krohm bediende. De Duitse spits talmde te lang en miste vervolgens zijn eerste, maar lang niet zijn laatste mogelijkheid van de middag.

KAA Gent was verwittigd. Rood en wit, dit seizoen telkens ijzersterk in de topmatchen, wilde de leiders een lastige middag bezorgen. De reactie van de bezoekers was aanvankelijk prompt. Dauwen en Balenga kwamen in een twee-tegen-twee situatie terecht. De Gent-middenvelder besloot te zwak in de handen van Wim De Coninck. En minuut later kwam Vandenbergh een fractie van een seconde te laat om een voorzet van Medved het gewenste verlengstuk te geven. Daarna begon de Gentse motor pas goed te sputteren en de thuisploeg geraakte op dreef.

Sterke Czernia
De bijzonder sterk spelende Czernia bracht Hans-Peter Lehnhoff in stelling wiens schot door Kazimierski werd gestopt. De rebound werd door Frans van Rooij naast besloten. De rood-witte wervelstorm ging niet liggen. Nico Broeckaert bereikte Mohamed Lashaf die zichzelf mooi voor de Gentse doelman afzonderde. Hij werkte te zacht en te onnauwkeurig af. Czernia stuurde ook Mario Krohm nog een keer in het straatje. De spits besloot oog in oog met Kazimierski op de paal. De Gentse verdediging kwam behoorlijk onder druk te staan. Het was wachten op een openingsdoelpunt. Dat kwam er even voor de kampwisseling. Czernia zonderde eens te meer Hans-Peter Lehnhoff af. De Duitser lukte een knap stiftballetje dat in de verste hoek verdween.

KAA Gent leek de kluts kwijt. Herbots liep Hans-Peter Lehnhoff in het strafschopgebied van de sokken in een poging een verdubbeling van de score te voorkomen. Meese wees resoluut naar de strafschopstip. Frans van Rooij trapte nog vr beide ploegen de kleedkamers opzochten de 2-0 ruststand op het bord. Herbots bleef tijdens de pauze in de kleedkamer. Veyt kwam tussen de lijnen. Veel veranderde dat echter niet aan het spelbeeld. De beste kansen waren werkstukjes van de thuisploeg. Antwerps koningskoppel van Rooij-Lehnhoff staken een combinatie in elkaar die door de rood-witte aanvoerder op Kazimierski werd besloten. Czernia voerde nog een een nummertje op, maar besloot in het zijnet.

Niet terugplooien
R.A.F.C. weigerde terug te plooien. Dat hield de amusementswaarde van de wedstrijd hoog en resulteerde ook in een derde doelpunt. Mario Krohm en Frans van Rooij raakten in een tijdspanne van tien seconden elk de doelpaal. Toen Czernia op avontuur trok was het raak. De Waal omspeelde niet enkel Kazimierski, na zijn doelpunt ging hij met evenveel enthousiasme de Antwerpspionkop groeten. Dat leverde hem een gele kaart op. De weinig elegante ingreep van Medved, die de spits met trekwerk van zijn succesje wilde houden, werd dan weer niet bestraft.

Een blunderende De Groote stuurde Hans-Peter Lehnhoff ongewild op Kazimierski af. De aalvlugge Duitser miste. En minuut later kon Hallaert met een kopbaldoelpunt tot 3-1 milderen. R Antwerp FC leek moegestreden en voor de eerste keer in de wedstrijd trok Gent het initiatief naar zich toe. Meer dan een schot van Vandenbergh leverde dat niet op.
Het was integendeel R.A.F.C. dat in de slotfase het gaspedaal nog eens diep indrukte. Czernia besloot net voor hij van Dimitri Davidovic de verdiende applausvervanging kreeg over. De ingekomen Raph. Quaranta dwong Kazimierski tot een redding.

Een doelpunt van Nico Claesen werd afgekeurd. In de slotminuten zette Hans-Peter Lehnhoff na een ingeving van Nico Claesen met 4-1 de juiste krachtsverhoudingen op het bord.
Het feest voor de Antwerpaanhang barstte na afloop goed los. In de Gentse entourage greep men terug naar de retorische vraag van de seizoensaanvang "Wie moet er kampioen worden?" (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 10/12/1990).

(bron: de pers - 10/12/1990)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
6 Hans-Peter Lehnhoff
8 Patrick Schrooten
7 Frans van Rooij (K)
4 Mohamed Lashaf
11 Mario Krohm
10 Alex Czerniatynski
1 Jacek Kazimierski
8 Dirk Medved
5 Michel De Groote (K)
4 Dirk Herbots
2 Peter Hallaert
6 Frank Dauwen
3 Tom Verdegem
7 Rudy Janssens
9 Erwin Vandenbergh
10 Eric Viscaal
11 Henri Balenga

Wissels

81' 11 Mario Krohm (uit)/
15 Nico Claesen (in)
 
88' 10 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Rafal Quaranta (in)
 
4 Dirk Herbots (uit)/
14 Danny Veyt (in)
46'
 
5 Michel De Groote (uit)/
12 Guy Winkels (in)
62'
 

Begin Match
      Dirk Herbots
Ludo Geens      
      Rudy Janssens
Geert Emmerechts      
40' Hans-Peter Lehnhoff 1-0      
44' Frans van Rooij (penalty) 2-0      
Ruststand 2-0
59' Alex Czerniatynski 3-0      
      Peter Hallaert 3-1 63'
88' Alex Czerniatynski      
89' Hans-Peter Lehnhoff 4-1      
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG