Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
2 2
03.11.1990 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Luc Lippens - Louis Van De Kerkhof
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Goals met een geurtje aan?

Mechelen - Een gespierd onderonsje, zo zou je het onder andere kunnen noemen, KV Mechelen-R Antwerp FC was nochtans veel méér dan dàt. In de eerste plaats een emotioneel geval met wisselende kansen, snel én krachtig spel, veel gestommel in het zestienmetervlak, spanning, een pak kaarten én - vooral niet vergeten - vier doelpunten waarvan de laatste twee voor buitenspel zijn aangevochten. Het tweede, naar het zeggen van Dimi Davidovic, ook al een verdacht geurtje had. Kortom, een confrontatie waarin wat gebeurde en veel te zien was. De tijd vloog voorbij. Is dat niet het mooiste compliment?

Thuisploeg én bezoeker schoten uit de startblokken met een furie die het (Europese) belang van de inzet accentueerden en negentig minuten lang aanhield. Zo had het al na twee minuten best 1-1 kunnen zijn. Preud'homme dook een verraderlijke vrijschop van Frans Van Rooij uit een doelhoek. Op de reactie aan de overkant werd Versavel door Eijkelkamp listig doorheen het centrum van de Antwerpse defensie gepiloteerd zodat de jongste broer alleen voor Ratko Svilar verscheen. Hij legde zwaar aan, maar joeg het schot tegen een reclamepaneel. De toon was gezet en het tokkelen begon. R.A.F.C. dekte stug en stoer en counterde met een wellust die KV Mechelen tot grote attentie noopte. Toch trok K. V. keer op keer naar voren. Het recupereerde de bal en snelde ermee naar Ratko Svilar. Op het halfuur betaalde het een zware prijs voor die zegedrang.

Frans van Rooij snelde weg op links, vond in Rudi Smidts een ideaal aflossingspunt, zond voor doel. Midden het pak kwam Mohamed Lashaf aangelopen. Een tik van diens rechter en naast Preud'homme schoot de bal net onder de lat binnen! Bij KV voelde dit aan als een grote onrechtvaardigheid. Het team reageerde. Sprong wild beukend naar voren en kwam rap gelijk. Severeyns naar Versavel. Bruno rechts door en dan maar schieten. Eerst op Ratko Svilar. De terugstuiterende bal meepikken, even doorlopen en dan van dichtbij overhoeks binnen. "Meegepakt met de arm," brieste Davidovic na afloop... Niemand die dat had gezien, maar het protest was tekenend voor de grimmige sfeer die de match bezielde. Het zou daar niet bij blijven. Achteraf werd nog tweemaal gescoord en ook toen is telkens zwaar geprotesteerd.

Protest en vijfmaal geel
De vraag daarbij is telkens dezelfde: wie had gelijk en was die verbale herrie gegrond? Even de feiten. Vierde minuut na de pauze stuurt Emmers Severeyns weg randje buitenspel. Severeyns klopt Ratko Svilar met een lichtkrommend schot dat hoog in het doel binnenvliegt. 2-1 voor KV Mechelen. Zes minuten later opende Mohamed Lashaf het centrum van de plaatselijke defensie. Hans-Peter Lehnhoff anticipeerde als de bliksem en trapte het net vol: 2-2. Tweemaal buitenspel, hoor je roepen. Het was tweemaal een kwestie van centimeters. Erg moeilijk dus om met stellige zekerheid je oordeel te formuleren. Het zag er tweemaal naar uit dat het offside was. De TV-beelden later op de avond gaven de grensrechter, in tenminste één van de twee fasen gelijk: Severeyns stond niet buitenspel.

In elk geval kreeg scheidsrechter Piraux het toen zwaar te verduren. Er werd van dichtbij koleriek naar hem uitgehaald met hoongelach, wegwerpgebaren en nog meer van dat fraais. De man reageerde nauwelijks. Zoals de laatste tijd bij nogal wat andere van zijn jonge collega's is geconstateerd, miste ook zijn leiding overtuiging en autoriteit. Die zwakte culmineerde uiteindelijk in een toenemende reeks van potige tussenkomsten en vijf gele kaarten. Hij werd door de spelers getest en hij haalde het niet (Stef De Wolf - D.N.G. - 5/11/1990).

(bron: de pers - 05/11/1990)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Michel Preud'homme
2 Koen Sanders
3 Leo Clijsters
4 Philippe Albert
5 Adri Bogers
7 Marc Emmers
6 Klas Ingesson
10 Bruno Versavel
8 Marc Wilmots
9 Francis Severeyns
11 René Eykelkamp
1 Ratko Svilar
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts
9 Wim Kiekens
4 Ronny Van Geneugden
7 Frans van Rooij (K)
8 Patrick Schrooten
6 Hans-Peter Lehnhoff
11 Mohamed Lashaf
10 Nico Claesen

Wissels

10 Nico Claesen (uit)/
15 Ralf Geilenkirchen (in)
39'
 
11 Mohamed Lashaf (uit)/
14 Dimitri Mbuyu (in)
89'
 

Begin Match
      Rudi Smidts
      Ronny Van Geneugden
Koen Sanders      
      Nico Broeckaert
      Wim Kiekens
      Mohamed Lashaf 0-1 28'
35' Bruno Versavel 1-1      
Ruststand 1-1
46' Francis Severeyns 2-1      
      Hans-Peter Lehnhoff 2-2 56'
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG