Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
1 0
05.09.1990 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Eric Romain - Jaak Willen
Toeschouwers: 12.000

Wedstrijdverslag

Wim De Coninck subliem en onverzettelijk

Wim De Coninck onverzettelijk en subliem

Deurne - Crasson haalde Frans van Rooij vrij brutaal naar het gras. Oliveira maaide Wim Kiekens langs achter neer. Zo begon de topper van woensdagavond. Scheidsrechter Piraux hield bij deze acties de kaart op zak en dat zou even later fel in het nadeel spelen van Musonda. Toen brave Charly een belachelijk klein foutje maakte, zag de zwarte mijnheer daar geel in. Het kon niet blijven goedgaan met dat kaartengedoe.

De eerste helft was niet onaangenaam om volgen. Om beurten kwamen de hoofdvertolkers voor het doel van de tegenpartij. De eerste die daardoor schitterend in beeld kwam, was doelman Wim De Coninck die met een enig mooie luchtsprong het volk plezierde. Van Baekel trapte een inzenden pal op de punt van de kruising. Raph. Quaranta snelde al wat paarswit getint was voorbij om dan met de rechter naast te besluiten. Wim De Coninck wierp zich in de voeten van Oliveira. De Wolf scoorde zelfs na een heerlijk opgebouwde aanval met Degryse en Oliveira. Wolfke kon zijn vreugdedans voor later bewaren: buitenspel. Wim De Coninck bleef de man van de match wat toch op een voordeel voor RSC Anderlecht wees. De Antwerpkeeper hield Oliveira die door Van Baekel alleen voor het doel gezet van een gemaakt doelpunt.

R Antwerp FC liet zich niet onbetuigd, maar haast alle tegenaanvallen werden rond het gebied van de zestien meter geboycot door de oplettende Brusselse verdedigers. Groot protest echter toen Frans van Rooij de supersnelle Hans-Peter Lehnhoff afzonderde, maar die knappe inval gedwarsboomd zag door het buitenspelfluitje. Van Loen, de lange van Anderlecht, kreeg ook gisteren de supporters van Anderlecht niet op zijn hand. Eťn goaltje zou veel kunnen goedmaken en Nilis gunde het de Nederlander. Van Loen klom hoog maar kopte nog hoger onbeholpen over. Het slotoffensief van de eerste periode werd door de thuisploeg ingezet. Het leverde twee opeenvolgende hoekschoppen op. Ook hier bleef echt gevaar in de shoes steken.

Tevreden trainers, dezelfde tweeŽntwintig dus na de koffie. En onmiddellijk Wim De Coninck als ster. Nilis probeerde het volledig vrijstaand vanop een zucht van het doel. De man die Ratko Svilar uit de ploeg keepte, tikte de bal nog tegen de deklat. RSC Anderlecht begon aan een sterk kwartier en zowat iedereen verwachtte de ineenstorting van de Bosuilen. Vooral Oliveira en Nilis blonken uit in het winnen van duels. Coach Dimi Davidovic zocht naar een oplossing en bracht aanvaller Mario Krohm in voor de hard werkende middenvelder Raph. Quaranta. Met het oog op winst? Toch weer RSC Anderlecht. Met een vrijschop van Degryse door de muur en met een strafschop van Kooiman. Twee keer machtig gepareerd door Wim De Coninck.

Patrick Schrooten maakte de penaltyfout op Van Baekel en kon weer rustig ademen. Dan hťt Antwerpmoment. De Wolf torpedeerde Wim Kiekens zonder geel! Hans-Peter Lehnhoff zette zich achter de vrijschop. Geert Emmerechts kopte aan de tweede paal krachtig binnen. De reactie was hevig. Nilis en Oliveira botsten opnieuw op Wim De Coninck. Crasson schopte van dicht dom over de deklat. Een wedstrijd om niet licht te vergeten. De onverzettelijkheid en de sublieme reacties van Wim De Coninck en de toch wel brute pech van RSC Anderlecht waren de hoofdingrediŽnten. Toen Wimpie dan toch eens gevloerd was door een schot van Crasson spatte de bal op de staak uiteen (Roger Vlemings - GvA - 06/09/1990).

(bron: de pers - 06/09/1990)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

1 Wim De Coninck
4 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
2 Ludo Geens
7 Frans van Rooij
11 RafaŽl Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen
1 Filip De Wilde
2 Bertrand Crasson
3 Wim Kooiman
4 Graeme Rutjes
5 Michel De Wolf
6 Charly Musonda
7 Alain Van Baekel
8 Luis Oliveira
9 Marc Degryse
10 Luc Nilis
11 John Van Loen

Wissels

53' 11 RafaŽl Quaranta (uit)/
14 Mario Krohm (in)
 
89' 10 Nico Claesen (uit)/
12 Ronny Van Geneugden (in)
 

Begin Match
      Charly Musonda 15'
Ruststand 0-0
57' Patrick Schrooten      
68' Geert Emmerechts 1-0      
      Bertrand Crasson 85'
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG