Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Kortrijk R. Antwerp F.C.
4 1
19.08.1990 Plaats: Guldensporenstadion

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Marco Dero - Edouard Verhaegen
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na KV Kortrijk - R Antwerp FC

De keikop van Ducoulombier

Kortrijk - De Wolf kwijt, De Smet onvoldoende fit, Krüzen nauwelijks in orde, Plessers out... Zorgen genoeg in Kortrijk, vóór de ontmoeting met R Antwerp FC althans. Nadien scheen in het druilerige Guldensporenstadion alleen maar de zon. De manier waarop KVK de Great Old te kijken zette, verdiende respect en lof. De 0-6 schande van vorig seizoen is gewist.

R.A.F.C. lijkt er een gewoonte van te maken in mineur aan de comptitie te beginnen. Vorig jaar sputterde de motor tijdens de eerste wedstrijden. De Metropool houdt zijn hart al vast: volgende week is er opnieuw bekervoetbal... Goed, net als René Desaeyere zat ook Dimitri Davidovic met problemen in zijn ploegopstelling. Patrick Van Veirdeghem en Wim Kiekens waren nog steeds onbeschikbaar, vooral de geschorste Hans-Peter Lehnhoff werd gemist. Te meer omdat de Antwerpse aanwinsten alleen maar opvielen door hun... afwezigheid en hun falen. Mario Krohm? Zijn naam stond op het scheidsrechtersblad, maar of hij er ook daadwerkelijk bijliep, weet wellicht niemand.

Ludo Geens werd op de rechterflank totaal murw gespeeld door Anton Janssen en zijn steeds steunverlenende maatjes. Soms Ballenghien, soms Lemoine... Er was wel altijd iemand aanspeelbaar bij Kortrijk. In de tweede helft tenminste, want toen kreeg men de Westvlaamse ploeg op haar best. R Antwerp FC zakte compleet weg, kreeg geen enkele uitgespeelde kans in die periode! De wedstrijd werd ook écht genietbaar.

Kortrijks wiegelied
Ducoulombier werd uiteindelijk de held van de dag. Op het einde van de eerste helft maakte hij immers met een keiharde kopslag een einde aan de Antwerpse voorsprong, die al na zeven minuten op het bord stond. Een schot van Frans van Rooij was via een Kortrijks been bij ex-KVK-er Nico Broeckaert beland. De mee opgerukte libero draaide knap en trof van dichtbij raak. Het was 0-1 en op de tribunes werd al aan de 0-6 van een jaar geleden herinnerd. KVK bood immers nauwelijks weerwerk. Maar R.A.F.C. werd in slaap gewiegd en schoot pas wakker toen Ducoulombier een voorzet van Janssen achter Ratko Svilar kopte (1-1).

Het was, net vóór de rust, de prikkel die KVK nodig had. De Kerels begonnen dermate gretig aan de tweede helft, dat R Antwerp FC al snel kopje onder ging. Ook al omdat Desaeyere voluit offensief gokte: hij stuurde Krüzen in de vuurlijn en trok Timmerman naar achteren. Meteen kon Ducoulombier mee op stap naar voren om er al snel een tweede doelpunt in te koppen op een vrijschop van Lemoine: 2-1. Het Kortrijkse feest kon daarmee écht beginnen. Zelfs de noodgreep van Davidovic met Dimitri M'Buyu en Raph. Quaranta i.p.v. Mario Krohm en Ronny Van Geneugden kende geen succes. Drouguet werd, op een laag schot voorlangs van Frans van Rooij na, niet meer bedreigd.

Zijn overbuur Ratko Svilar des te meer. De ouderdomsdeken van de Belgische competitie werd nog tweemaal gefusilleerd. Een keer door Patrick Goots nadat de hele Antwerpdefensie met het vingertje in de lucht tevergeefs voor buitenspel had staan zwaaien. In de slotminuten vanop de strafschopstip door Ballenghien die zondagmiddag model stond voor de kwiekheid van KVK. Hij kreeg naar het einde toe trouwens een terechte applausvervanging.

Twijfels weg
Met deze 4-1 veegde KVK onmiddellijk een pak twijfels van de tafel, omdat de kern stilaan weer op getalsterkte komt en René Desaeyere zelfs nog een koppel nieuwe spelers aankondigt. R.A.F.C. van haar kant zal nu wel gaan beseffen dat het aan KAA Gent en R Standard Luik serieuze klanten zal hebben om die plaats vooraan achter de 'Grote Drie' vast te houden. Dimi Davidovic lachte zondagavond alvast alleen maar... groen (Luc Uyttenhove - bron: onbekend - 20/08/1990).

(bron: de pers - 20/08/1990)

Statistieken

K.V. Kortrijk R. Antwerp F.C.

Elftallen

Pierre Drouguet
Dieter Schwabe
Peter Eikelboom
Michel Derouck
Rudy Ducoulombier
Didier Debaveye
Laurent Ballenghien
Dominique Lemoine
Piet Timmerman
Anton Janssen
Patrick Goots
1 Ratko Svilar
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
4 Plamen Simeonov
7 Frans van Rooij
6 Ronny Van Geneugden
10 Nico Claesen
11 Mario Krohm

Wissels

55' Didier Debaveye (uit)/
Hendrie Krüzen (in)
 
87' Laurent Ballenghien (uit)/
Frédéric Tilmant (in)
 
6 Ronny Van Geneugden (uit)/
12 Rafaël Quaranta (in)
61'
 
11 Mario Krohm (uit)/
14 Dimitri Mbuyu (in)
61'
 

Begin Match
      Plamen Simeonov
      Nico Broeckaert 0-1 14'
40' Rudy Ducoulombier 1-1      
Ruststand 1-1
67' Rudy Ducoulombier 2-1      
81' Patrick Goots 3-1      
86' Laurent Ballenghien
(penalty) 4-1
     
90' Eindstand 4-1 90'
TERUG