25.04.1992 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Christian Theus - Hubert Guissart
Toeschouwers: 17.000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Telegram

Sclessin — R Antwerp FC heeft in feite geen enkele kans kunnen afdwingen zaterdagavond. Hans-Peter Lehnhoff haalde enkele keren vanop afstand, maar ongevaarlijk uit. Wim Kiekens kopte na hoekschop nipt over. Diezelfde speler had voordien misschien nog de beste mogelijkheid gehad toen hij na een persoonlijke poging voor doel verscheen, maar niet durfde te besluiten en voor een (slechte) voorzet opteerde.

De bezoekers kozen voor de verdediging, offerden hun middenveld op en wachtten de Luikenaars op. Nadat Bettagno een doorgetikte vrijschop over doel had gejaagd en Ratko Svilar een door Van Rooij gelanceerde Vos tot staan bracht, zetten de Luikenaars in het tweede kwartier R.A.F.C. onder druk. Ratko Svilar moest een kapriolende kopbal van Asselman over de lat tippen. Toen Wilmots Rednic voor doel aanspeelde, leek het doelpunt te zullen vallen. De Roemeen besloot evenwel naast. De Antwerpverdediging, met kapitein Rudi Smidts als grote meneer (Wilmots bestond niet) leek in haar opzet te zullen slagen. De uitsluiting van Geert Emmerechts betekende evenwel het nekschot.

Toen de bal op rechts was, diende hij Asselman een elleboogstoot toe in het gelaat. De scheidsrechter had het vergrijp opgemerkt: rood en strafschop. Ratko Svilar stopte de penalty van Van Rooij in eerste instantie, maar stond machteloos bij diens herneming. Met Goossens op de rechterflank benutten de Luikenaars het veldoverwicht en lukten nog een tweede doelpunt. De jonge Standardaanvaller besloot een dribbelmaneuver met een voorzet die door Asselman werd door gelaten voor Vos, aan de tweede paal. 2-0 (Henk Verleyen - GvA - 27/04/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (30)

Een nederlaag op Sclessin behoort steeds tot de mogelijkheden, maar de manier waarop deed ook nu tijdens de door hooligans ontsierde partij pijn. Walter Meeuws pakte opnieuw uit met een uitgekiend spelconcept waardoor R Standard CL nooit in zijn gewone doen kwam, maar dan was er scheidsrechter Meese die de Luikenaars in de 70' een handje toestak. Dank zij een strikte mandekking, een door Nico Broeckaert puik georganiseerde verdediging en een prima Ratko Svilar tussen de palen, kwamen de rood-witte bezoekers nooit in problemen.

Op twintig minuten voor het einde leek een niet onlogisch gelijkspel binnen bereik van de Great Old. Tijdens de eerste helft waren de Rouches immers slechts tweemaal gevaarlijk. Zowel bij het schot van Vos (16') als bij de kopbal van Asselman (21') was Antwerpdoelman Ratko Svilar paraat. Toch zou Asselman in zijn duel met Geert Emmerechts zijn stempel uiteindelijk drukken op de wedstrijduitkomst. De ergerlijk intimiderende Asselman, die de Antwerpverdediger geregeld met onsportieve middelen in de val probeerde te lokken en steeds maar bij Meese ging protesteren, zou na de rust zijn slag thuishalen.

Uitgerekend op het ogenblik dat R Antwerp FC halfweg de tweede helft meer in de wedstrijd kwam, viel de beslissing. Zo'n twintig minuten voor tijd bouwden de Rouches een aanval op via Wilmots, die vanop rechts een schot voorlangs plaatste. Daarmee was de aanval evenwel niet over. Scheidsrechter Meese liep richting Geert Emmerechts die de rode kaart onder de neus kreeg, nadat in een 'duel' de Antwerpspeler zich losgerukt had van Asselman ging de Luikenaar gewillig neer. Meese interpreteerde het voorval als een elleboogstoot met de zwaarste sanctie ten gevolge. Van Rooij belastte zich met de strafschop. Ratko Svilar bracht in eerste instantie de Antwerpaanhang tot juichen toen hij de afweerde, maar de rebound ging via de Nederlander wel binnen (1-0).

Een aangeslagen R Antwerp FC probeerde nog te reageren, maar met slechts
tien spelers en de nodige aanvallende risico's pakte de Great-Old helaas nog een tweede doelpunt. Vos pegelde een teruglegger van de ingekomen Goossens in één tijd voorbij Ratko Svilar (2-0). Asselman en scheidsrechter Meese haalden hun slag thuis. Door de zege van KAA Gent moet R Antwerp FC de volgende opdracht tegen de Buffalo's alleszins te winnen(Antwerp Clubblad-17 - 24/05/1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/04/1992)

Alex Czerniatynski

64' Michaël Goossens (uit)/
Amilton Dinga (in)

74' Amilton Dinga (uit)/
Michaël Goossens (in)

0 Dragan Jakovljevic (uit)/
Rudi Taeymans (in)
70'

0 Nico Claesen (uit)/
Willy Vincent (in)
75'

Rudi Taeymans
Ruststand 0-0
70' Frans Van Rooij (penalty) 1-0
      Geert Emmerechts 70'
80' Henk Vos 2-0
90' Eindstand 2-0 90'