22.03.1992 Plaats: Edmond Machtensstadion

Egidio D'Ambrosio - Michel Leeuw
Toeschouwers: 5.000

Na RWDM - R Antwerp FC

Telegram

Sint-Jans-Molenbeek — "Wij hebben een verdiend punt verloren", concludeerde Walter Meeuws. "Bij mijn weten heeft RWDM in de hele eerste helft maar een keer tussen de palen geschoten en dat kwam dan nog door een fout van ons. De bal zat. Na de rust heb ik geprobeerd met de inbreng van Benoît Thans en Wim Kiekens het tij te keren. Door onze inspanningen hebben we dan die strafschop afgedwongen. Dat die er niet ingaat, laat natuurlijk een spoor van ontgoocheling na. Dat is nu al de tweede keer dat we een strafschop niet kunnen benutten vlak voor het eindsignaal. Dat was hier, ook thuis tegen R Standard CL gebeurde dat. Toen trapte Ronny Van Geneugden. Zo verliezen we twee punten. Ik hoop dat we die bij de eindafrekening niet tekort komen."

Over het wederoptreden van Benoît Thans: "Het was de bedoeling hem bij de groep te halen als motivatie en hem een 20-tal, minuten te gebruiken. Nu moesten we vroeger iets proberen. Hij komt natuurlijk nog matchritme tekort, maar na een viertal matchen bij de invallers is dit de enige manier om terug op niveau te komen." Nico Claesen trapte gisteren zijn derde penalty van het seizoen. De eerste twee gingen er probleemloos in. Die van gisteren niet. "Ik wilde rechtdoor trappen, omdat de keeper meestal toch een hoek kiest, maar ik trapte de bal niet hoog genoeg. Jammer, want gezien het matchverloop in de tweede helft verdienden we zeker een punt."

Bij RWDM was Peter Thijs natuurlijk de held van de match, omdat hij de 1-0 vasthield door in de slotminuut de strafschop te pakken. Hij kende zijn opponent blijkbaar goed. "Ik wist hoe Nico Claesen zijn strafschoppen trapt... Rechtdoor. Daarom besloot ik niet naar een hoek te gaan en te rekenen op een bal in het midden. Het kwam zo uit. Ik voelde trouwens al voor de strafschop dat hij niet zeker van zijn stuk was. Ik dacht zelfs even dat Hans-Peter Lehnhoff de penalty zou nemen (R.C./J.P. - bron: onbekend - 21/03/1992)."

Thys pakt strafschop van Nico Claesen

Sint-Jans-Molenbeek — Voetbalrechtvaardigheid, zeker. Ga het eens vertellen bij R Antwerp FC. RWDM speelde een week eerder een knappe match in Gent, kwam er 0-2 voor, maar verloor tenslotte met 3-2. Goed gespeeld en verloren, zeg maar. Gisteren was trainer Freddy Smets niet te beroerd om na de match toe te geven dat de rollen omgekeerd waren. "Slecht gespeeld en gewonnen." Met een doelpunt, dat het halvelings cadeau kreeg deed RWDM in haar strijd voor het behoud een schitterende zaak. Door de strafschop in de laatste minuut te missen, deed R Antwerp FC met het oog op Europees voetbal een slechte zaak.

De wedstrijd was beslist geen topspektakel, al spanden beide ploegen zich wel in. Op het zware veld was het ook niet zo gemakkelijk. Vooral in het begin overheerste het gevoel dat RWDM veel aan de bal was, maar dat R.A.F.C. dichter bij een doelpunt was. Van Ankeren en Van Veldhoven zaten stevig in de greep van Rudi Smidts en Geert Emmerechts. Molenbeeks spelmaker Kepa werd door Rony Van Rethy geschaduwd. Om er uit te geraken, had echter ook R.A.F.C. de nodige problemen. Vandaar allicht dat zij Thijs enkele keren van ver aan de tand voelden. Zonder succes evenwel. Nadat RWDM nogal fortuinlijk op voorsprong kwam langs Van Ankeren, nam de druk van R.A.F.C. toe, een gaatje vinden was wat anders. Niet dat RWDM formidabel liep te verdedigen, maar toch.

Lörincz wist behoorlijk weg met Alex Czerniatynski. Dat was ongeveer de enige echte spits bij R.A.F.C. Pas na de rust en nadat Kari Ukkonen en Willy Vincent gewisseld waren voor Benoît Thans en Wim Kiekens, kreeg Czernia meer steun van Nico Claesen. Tegen de gesloten Molenbeekse verdediging kwam het breekijzer-voetbal van R.A.F.C. iets tekort. De korte combinatie. Een uitgespeelde dubbelpas, die kwam er niet. Een beetje tekort aan technisch vernuft. Misschien was het in dat opzicht geen slechte zaak dat Benoît Thans zijn wederoptreden mocht maken. Die bewees met een vrije trap dat een zuivere baltoets een wapen kan zijn om de weerstand van een defensie te breken. Thijs redde. Toch leek het er op de duur op dat het sloopwerk van het fysiek sterkere R.A.F.C. toch succes zou hebben.

RWDM begon steeds meer paniekvoetbal te produceren. Waarmee het dan nog gevaarlijk bleef ook, Erwin Van Ankeren altijd te duchten als hij van ver mag vertrekken. Een keer lukte dat bijna, maar gelukkig voor R.A.F.C. had Ratko Svilar een reactie in huis. Toen Nico Broeckaert ook nog mee doorschoof en Rudi Smidts geregeld in steun kwam, had RWDM het lastig. Het feit dat Thijs geen wonderen moest verrichten, bewees dat de acties van R.A.F.C. niet ver genoeg droegen, ook al kwam het resultaat van die inzet steeds dichterbij. Tien minuten voor tijd werd een doelpunt van Czernia afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut voor tijd was het weer Czernia die Gijbels zodanig in de problemen bracht dat die een handspel beging.

Nico Claesen trapte de strafschop recht voor zich uit. Precies daar waar Thijs hem verwacht had. De keeper redde een belangrijk punt voor RWDM en pakte R.A.F.C. er een belangrijk af, waarop de club nochtans aanspraak mocht maken. Misschien volgt komend weekeinde "voetbalrechtvaardigheid" voor rood-wit (Ronny Ceuleers - bron: onbekend - 21/03/1992).

"Verdiend punt verloren" (Walter Meeuws)

Sint-Jans-Molenbeek — "Wij hebben een verdiend punt verloren", concludeerde Walter Meeuws. "Bij mijn weten heeft RWDM in de hele eerste helft maar een keer tussen de palen geschoten na een fout bij ons. De bat zat. Na de rust heb ik geprobeerd met de inbreng van Benoît Thans en Wim Kiekens het tij te keren. Door onze inspanningen hebben we die strafschop afgedwongen. Dat die er niet ingaat, laat natuurlijk een spoor van ontgoocheling na. Dat is nu al de tweede keer dat we een strafschop niet kunnen benutten vlak voor het eindsignaal. Dat was hier en ook thuis tegen R Standard CL het geval, toen Ronny Van Geneugden trapte. Zo verliezen we twee punten. Ik hoop dat we die bij de eindafrekening niet tekort komen."

Over het wederoptreden van Benoît Thans: "Het was de bedoeling hem bij de groep te halen als motivatie en hem een 20-tal minuten te gebruiken. Nu moesten we vroeger iets proberen. Hij komt natuurlijk nog matchritme tekort, maar na een viertal matchen bij de invallers is dit de enige manier om terug op niveau te komen." Nico Claesen trapte gisteren zijn derde penalty van het seizoen. De eerste twee gingen er probleemloos in. Die van gisteren niet. "Ik wilde rechtdoor trappen, omdat de keeper meestal toch een hoek kiest, maar ik trapte de bal niet hoog genoeg. Jammer, want gezien het matchverloop in de tweede helft verdienden we zeker een punt (R.C./J.P. - bron: onbekend - 23/03/1992)."

Retrospectieve Bob Crauwels (26)

De afgelopen 20 jaar won de Great Old slechts eenmaal in het Edmond Machtensstadion en ook bij dit bezoek liep het fout. Walter Meeuws pakte uit met een onuitgegeven elftal. Ondanks de aanwezigheid van heel veel aanvallend talent, bakten de rood-witten er vooraan weinig van. De verdediging, op papier zonder echte rechtsachter, kwam evenmin in problemen. Tegenstander R.W.D.M. kreeg de volledige eerste helft slechts één kans maar het was meteen raak! Bij een verre uittrap van doelman Thijs, speelde Nico Broeckaert de bal terug op Rudi Smidts, die de bal echter ongelukkig op de rug kreeg. Hij gleed bovendien even uit en Van Ankeren (voor het overige doorlopend in de greep van 'Smidtske') kreeg een wenkende schietkans. Ratko Svilar had geen verhaal tegen de geplaatste bom van de Nederlander (1-0).

Vroeg in de tweede helft verving de Antwerptrainer Kari Ukkonen en Willy Vincent, nochtans niet van de zwaksten, door Wim Kiekens en Benoît Thans, die na een lange revalidatieperiode debuteerde voor de Great-Old. Een zwak R.W.D.M. diende bestendig terug te plooien, maar een dominerend R Antwerp FC kreeg echter weinig kansen aan de voet. Alex Czerniatynski besloot over het doel. Een vrijschop van Benoît Thans werd in exremis door De Vriese weggekopt. R.W.D.M.-doelman Thijs zou uiteindelijk toch de held van de wedstrijd worden. In de slotminuut werd een voorzet van Thans door Gijbels met de hand weggeslagen vóór de dreigende Czerniatynski, die klaar stond om in te koppen. Nico Claesen stond aan de stip, maar schoot de bal op halve hoogte binnen bereik van de weliswaar te vroeg vertrokken Thijs (de TV-beelden wezen dit uit).

Meteen verspeelde de Great Old voor de tweede keer dit seizoen door het missen van een strafschop op de valreep een punt en moet de vijfde plaats afstaan aan KAA Gent (B.C. - Antwerp Clubblad 17 - 24/05/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/04/1992)

Benoît Thans (in)
52'

0 Willy Vincent (uit)/
Wim Kiekens (in)
62'

Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'