Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 0
23.11.1991 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters:
Pieter Vandevenne - Christian Demoustier
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Telegram

Gent — Mark Van der Linden op zoek naar een doelpunt. Van bij de start was het duidelijk. De voorzet was van Porte. Hij probeerde het met een halve omhaal, Stewan Stojanovic pakte. Aan de overzijde pakte Dragan Jakovljevic uit met een sterk nummertje. Hij dribbelde zich voorbij Dauwen en Verkuyl tot aan de doellijn, legde dan knap terug, maar Petry stak er een hand tussen. Scheidsrechter Van den Wyngaert hielp KAA Gent aan de volgende kans. Geert Emmerechts knalde de bal tegen hem aan, Viscaal bedankte, schakelde Nico Broeckaert en Geert Emmerechts uit en haalde fors uit. Hij mikte naast. Opnieuw Antwerpgevaar dan met een voorzet van Dragan Jakovljevic naar de tweede paal waar Vangronsveld de bal voor de neus van Alex Czerniatynski in hoekschop kopte. Nog geen half uur gespeeld en Van Der Linden heel even de gelukkigste man op de wereld. Porte betrok Vandenbergh in een schitterende één-tweebeweging, hij zwiepte de bal vanop rechts richting verste staak en Van der Linden liep gepast in om perfect binnen te koppen.

De reactie van R.A.F.C.: vrije trap Hans-Peter Lehnhoff, weggekopt Vangronsveld. Nico Claesen met de rebound, De Groote tikte in hoekschop. Dauwen op de counter. Het voorzetje naar Vandenbergh was goed. Hij draaide voorbij Stewan Stojanovic, maar kreeg de bal niet tegen het net. Nog één kans voor elke ploeg voor rusten. Van Der Linden stuurde Janssens mooi diep maar hij kegelde voorlangs. Na een actie via Wim Kiekens zag Nico Claesen zijn schot op de vuisten van Petry stranden.

De tweede helft begon met H.-P. Lehnhoff die sneller was dan Verkuyl en de bal voor de schoen van Rony Van Rethy legde. De Antwerpmiddenvelder kanlde naast. H.-P. Lehnhoff probeerde het zelf vanop afstand. Petry pakte. Ook Rony Van Rethy haalde uit met links, maar weer mis. R.A.F.C. voerde de forcing, maar geraakte niet aan veel doelkansen. H.P. Lehnhoff was de laatste Antwerpenaar die Petry aan het werk zette. Na een vrije trap voor fout van Janssens op Dragan Jakovljevic schoot hij hard naast de muur. Petry stopte in twee keer en hield zo beide punten in het Ottenstadion (Luk De Ranter - GvA - 25/11/1991).

Leuk voor Van der Linden en Petry

Gent — Van der Linden scoorde tegen zijn vroegere club. Leuk voor hem. Petry hield zonder echt wonderen te moeten doen, beide punten in het Ottenstadion. Plezant voor de Hongaar. Vangronsveld speelde als vervanger voor de gekwetste De Roover een perfecte wedstrijd en schrapte Alex Czerniatynski uit het scenario. Goede punten voor Dirk. R Antwerp FC liep ruim een uur lang collectief behoorlijk te voetballen, had met had met Dragan Jakovljevic en Rudi Smidts twee van de betere spelers tussen het krijt, maar kreeg de bal niet voorbij de Buffalo-goalie en moest het verdiende punt in Gent laten. Balende Bosuiljongens.

Dauwen was terug uit schorsing en stond opnieuw in de Gentse basis. Verdegem zal het niet graag gezien hebben. Hij zat op de bank. Vandereycken had voor Dauwen een vooral defensieve opdracht. Hij moest samen met Vangronsveld de Antwerpspitsen opvangen. Vangronsveld en Dauwen speelden goed. Vandereycken gaf Porte de ganse rechterflank cadeau. Hij kwam Rudi Smidts veelvuldig tegen en haalde niet het niveau van bijvoorbeeld de wedstrijd in Frankfurt. Hij lag wel aan de basis van het Gentse doelpunt. De één-twee met Vandenbergh was schitterend, de daarop volgende voorzet subliem.

Walter Meeuws startte met de aangekondigde elf. Wim Kiekens nam Viscaal voor zijn rekening. Geert Emmerechts bleef in de buurt van Vandenbergh hangen. Nico Claesen en Hans-Peter Lehnhoff moesten de spitsen Dragan Jakovljevic en Alex Czerniatynski steunen. De prestatie van Czernia was bleek, die van Dragan Jakovljevic bloosde. Hij schudde enkele technische nummertjes uit de schoenen, maar is duidelijk niet de echte afwerker. Jammer voor R.A.F.C. De bezoekers pakten de zaken met behoorlijk wat lef aan. Ze togen onmiddellijk richting Gentse doel, maar scoorde niet. Van der Linden deed dat wél. Hij draagt inmiddels een Gents shirt. De Bosuilbende in de achtervolging. In de thuiswedstrijden tegen K Lierse SK en KSV Cercle Brugge gaven de Gentenaars al een voorsprong weg. Dit keer waren ze dat niet van plan.

Gevolg: KAA Gent liet R.A.F.C. rustig komen en probeerde via Janssens en Vandenbergh aan het geruststellende tweede doelpunt te geraken. R.A.F.C. werd meteen de meest bezige bij. Hoge ballen voor het doel van KAA Gent bleven zonder succes. Afstandsschoten misten de juiste richting. Al wat toch binnen het kader viel, was voor Petry. Scoren was voor R.A.F.C. blijkbaar onbegonnen werk. Petry keepte op Europees niveau. Ook na de rust ging de Gentse verdediging niet één keer aan het wankelen. R.A.F.C. gooide er wel de beuk in. Wim Kiekens bleef Viscaal hard aanpakken. Misschien daardoor speelde de spits een mindere partij. Bij de thuiscounters geraakte Viscaal nooit voorbij zijn rechtstreekse tegenstander. We hebben het al anders gezien. De Groote en Van der Linden verdwenen nog wegens kwetsuren.

Verdegem en Balenga kwamen ze vervangen. Verdegem deed dat beter dan de Zaïrees. In de slotfase probeerde R.A.F.C. de druk nog te vergroten. Het oogde te rommelig om tot succes te komen. Doordat KAA Gent bij de counters veelvuldig balverlies leed, kende de wedstrijd een chaotisch slot. De Gentse verdediging bleef de Antwerpaanvallers de baas. KAA Gent won dit seizoen voor het eerst een competitiewedstrijd voor het in eigen stadion Europees aan de slag moet en tekende na Eintracht Frankfurt en KRC Genk voor de derde Arsenalscore op rij (Luk De Ranter - GvA - 25/11/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (14)

Verliezen van het 'Europese' KAA Gent is geen schande. Wanneer de ploeg echter de 'stroppen' driekwart van de wedstrijd domineert, de Gentenaars het laatste halfuur met de rug tegen de muur plaatst en verliest, laat dit alleszins een zekere wrevel na! En zo geschiedde in het Ottenstadion waar met één klasrijke actie van het duo Porte-Van der Linden de Great-Old onverdiend de das werd omgedaan.

Een prima Dragan Jakovljevic en Alex Czerniatynski kwamen om beurten dicht bij de openingstreffer, maar de Buffalo's kenden al bij hun eerste degelijke aanvalsactie succes (26'). Beste Gentenaar Krist Porte plaatste vanop rechts een ideale center naar de tweede paal. De vrijstaande Mark Van der Linden kon naast de te laat reagerende Stewan Stojanovic inkoppen (1-0). In de 39' besloot Claesen op Petry.

Ook na de rust zou de Hongaarse doelman met een feilloze keeping R Antwerp FC van de oververdiende gelijkmaker houden. De hele tweede helft lang was de Antwerpdruk immens groot. Een doelpunt hing voortdurend in de lucht. De Gentse verdediging met Petry als schitterend sluitstuk, bleef bij kansen van Hans-Peter Lehnhoff, Ronny Van Rethy en Alex Czerniatynski onklopbaar. De Great Old geeft na de onverdiende nederlaag de vijfde plaats over aan aan de fortuinlijke Buffalo's (Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 25/11/1991)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Zsolt Petry
5 Marc Verkuyl
8 Dirk Medved
4 Dirk Van Gronsveld
3 Michel De Groote
6 Frank Dauwen
2 Rudy Janssens
10 Krist Porte
11 Erwin Vandenbergh
7 Eric Viscaal
9 Mark Van der Linden
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Rony Van Rethy
8 Ronny Van Geneugden
9 Dragan Jakovljevic
6 Nico Claesen
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski

Wissels

65' 3 Michel De Groote (uit)/
12 Tom Verdegem (in)
 
70' 9 Mark Van der Linden (uit)/
14 Henri Balenga (in)
 
8 Ronny Van Geneugden (uit)/
16 Kari Ukkonen (in)
78'
 

Begin Match
26' Mark Van der Linden 1-0      
      Geert Emmerechts 42'
Ruststand 1-0
      Wim Kiekens 48'
50' Marc Verkuyl      
57' Mark Van der Linden      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG