Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen
2 1
19.10.1991 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Egidio D'Ambrosio - Hendrik De Fre
Toeschouwers: 6.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Telegram

Deurne - Het duurde ruim 35 minuten voor R Antwerp FC een eerste hoekschop mocht nemen, zodat op dat vlak de stand op 1-1 werd gebracht. Op twee fasen na was dit het belangrijkste gegeven uit een vervelende eerste helft. Rond de 15e minuut schrokken de verkleumde toeschouwers zich plots een aap. Hans-Peter Lehnhoff rolde een vrijschop onder de zool tot bij Ronny Van Geneugden en die trapte vanop een slordige 30 meter de vierkante houten balk bijna aan diggelen. In de blessuretijd wierp Patrick Versavel de bal hoffelijk richting Ronny Van Geneugden en die bereikte met een verre boogbal Alex Czerniatynski. Hij demonstreerde het onderdeel borstcontrole en zette dan zijn kapitein Rudi Smidts op het verkeerde been. Die reageerde echter sneller dan Emmers, zette met een schijnbeweging van het bovenlichaam Deferm voor schut en duwde opnieuw tot bij Czernia. Clijsters en Leen kwamen te laat, de bal verdween in het dak van het doel.

Na de rust groeide de zaak uit tot een voetbalwedstrijd. Nico Broeckaert stopte Leen en luidde een tegenaanval in. Zsolt Muzsnay en Czernia deden goed mee, de gevolgde Nico Broeckaert zat dicht bij een tweede Antwerpdoelpunt, Preud'homme stak er een arm tussen.
Het doelpunt kwam er toch toen Albert de bal inleverde bij Hans-Peter Lehnhoff. H.-P. pakte Albertop snelheid en liet Czernia tussen Clijsters en Versavel met links scoren. De voet van Preud'homme viel maten te klein uit. KV kwam terug met een door Ingesson omgezette strafschop, na een ingreep van Kari Ukkonen op Eijkelkamp. De eer was voor Albert die zich krachtig doorheen het middenveld had geworsteld. Albert bleef wroeten en ontpopte zich als beste aangever, Eijkelkamp kopte een grote kans naast. Severeyns deed anders. Zonder de alerte Geert Emmerechts, die de bal van de lijn haalde, was de avond goed geweest (bron: onbekend - 21/10/1991).

Bezoekers pas in de wedstrijd na dubbele achterstand: Czernia 'rommelt weer'

DEURNE — Twee doelpunten van Alex Czerniatynski volstonden om KV Mechelen, met enkele pionnen onder hun niveau, de tweede competitienederlaag toe te dienen. De woelige Waal rommelde weer als in zijn beste dagen en stelde de spitsen aan de overkant, Andersson en Eijkelkamp, 90 minuten lang in de schaduw.

Niet toevallig kwam R Antwerp FC via twee absolute uitblinkers, Rudi Smidts en Czernia, op slag van rust op voorsprong. Czernia speelde de Antwerpaanvoerder in de kleine ruimte aan. Deze werd verplicht zijn rechtse voet, die hij doorgaans enkel gebruikt om op te staan, te gebruiken. De pass was van zo'n precisie dat Czernia van dichtbij over de uitlopende Preud'homme tegen de netten kon besluiten (1-0). 45 minuten waren er toen gespeeld en tot dan was er op een schitterend afstandsschot van Ronny Van Geneugden na, bijzonder weinig te zien geweest. De jonge Limburger, die vanuit het middenveld voor meer diepgang in de Antwerpacties zorgde, zag zijn 30 meter-knal op de dwarslat te pletter slaan.

Na de kampwisseling mocht Severeyns bij KVM in de plaats van Sanders opdraven. Spijtig genoeg oordeelde Antwerptrainer Meeuws het nodig Rudi Smidts aan hem te koppelen. En omdat die zaterdag zo sterk stond te verdedigen, kwam Severeyns er zelfs met de grootste moeite van de wereld niet voorbij. R.A.F.C. toonde zich ook in de beginfase van die tweede helft het gevaarlijkst. Clijsters versloeg bijna zijn eigen doelman (voorzet Czernia) en op het uur duwde diezelfde Czernia nummer twee via het lichaam van Preud'homme binnen (2-0).

Meeuws naar de tribune
Pas toen ze de 2-0 achterstand op het scorebord zagen flikkeren, lieten de KV-spelers hun tanden zien. Sommigen hadden de intentie om het ijzersterke openingshalfuur van vorige week in de slotfase over te doen. Tegen KAA Gent waren alle onderdelen van de in werking gestelde bulldozer voldoende gesmeerd geweest. Dat was zaterdag niet het geval. Alleen Albert had zich weinig te verwijten. De Ardennees zorgde met nauwkeurige passes voor openingen in de Antwerpdefensie. Eerst zonderde hij Eijkelkamp af. Net toen de Nederlander wilde afdrukken werd hij door Kari Ukkonen aangetikt. Ingesson zorgde vanop 11 meter voor de aansluitingstreffer (2-1).

Albert bleef de best geïnspireerde Mechelaar. Severeyns het straatje in, maar hij kon al draaiende zijn schot te weinig kracht meegeven. Nog eens Albert met een voorzet op het hoofd van Eijkelkamp. De Nederlander kopte net naast. Walter Meeuws kreeg het van al die opwinding voor het Antwerpdoel behoorlijk benauwd. Voor zijn voortdurend opspringen werd de hij door scheidsrechter Piraux, voor de tweede maal al dit seizoen, naar de tribune verwezen. Van in de tribune zag Meeuws zijn ploeg aan de gelijkmaker ontsnappen. Voorzet Eijkelkamp vanop rechts, Severeyns kopte. Stewan Stojanovic was verslagen maar het leer werd door Geert Emmerechts van de lijn gehaald.

In de slotfase diende de Joegoslavische doelman nog een schot van Patrick Versavel te pareren. Emmers poogde ook nog eens, maar zijn trap lag geheel in de lijn van zijn zwakke prestatie (Ludo Vandewalle - bron: onbekend - 21/10/1991).

Rudi Smidts en Alex Czerniatynski schieten de avond op gang

Deurne — Antwerpkapitein Rudi Smidts maakte Rode Duivel Marc Emmers 44 minuten onzichtbaar. Hij volbracht die opdracht met groot gemak, zodanig zelfs dathij vlak voor de pauze zelf op avontuur trok en Czernia op weg zette naar het openingsdoelpunt. Rudi Smidts en Czernia schoten hiermee de wedtrijd, die er tot dan toe geen was, op gang.

Trainer Walter Meeuws had na afloop een tactisch erg goed R Antwerp FC gezien. Zijn tegenstander Leekens noteerde een groot gebrek aan agressiviteit van zijn KV-ers en beweerde conclusies te zullen trekken uit het feit dat er Mechelaars op het veld liepen die ver beneden hun normaal niveau speelden. R.A.F.C. won verdiend, omdat het technisch, tactisch en fysisch het grooste deel van de koek opeiste. Leekens noemde geen namen van lammetjes, maar wie Emmers en Leen in het middenveld aan het werk (?) had gezien, kon zonder tekening verder. Walter Meeuws roemde het collectief.

R.A.F.C. begon voorzichtig en hield dat één helft vol. Het moet zijn dat Meeuws, die een paar seizoenen geleden zijn actieve voetballoopbaan bij KV Mechelen afsloot, de geel-roden vreesde. Die vrees bleek ongegrond, de verdediging van R.A.F.C. was beresterk in vergelijking met de aanval van KVM. Eijkelkamp geraakte nooit los van Rony Van Rethy. Om Andersson aan banden te leggen hoefde je je niet bepaald in het zweet te werken. Geert Emmerechts diende alleen op te letten voor het hoofd van de lange Zweed. We konden ons zaterdagavond niet inbeelden dat daar veel voetbalverstand inzit.

Leekens zag in de tweede helft dat Czerniatynski voor Albert een te zware klant was en riep de jonge Gysbrechts van de bank. Die knaap had nog minder vat op de vinnige spits die aan een zeer goed seizoen bezig is. Albert zelf herpakte zich en werd met de niet stuk te krijgen Clijsters en Ingesson de beste Mechelaar. Ook de inbreng van Severeyns bracht sporadisch wat schot in de bezoekende acties, maar hij botste op de naar ons gevoel absolute uitblinker Rudi Smidts.

Meeuws naar de tribune
Met nog een kleine 15 minten te spelen, werd coach Meeuws op aanraden van vlaggenman D'Ambrosio naar de tribune verwezen. "Waar zijn die mensen mee bezig? Czernia was al een paar keer betrokken in enige heibel. Ik kwam van de bank om hem te vermanen en riep hem toe dat hij tot rust moest komen. Als beloning werd ik weggestuurd. Ongelooflijk. En dan dat fluiten. Als Eijkelkamp een penalty meekrijgt, hoor je mij niet mopperen, maar wat dan als Czernia onbestraft neergelegd mag worden? Alex draaide helemaal van Ingessson weg terwijl ons derde doelpunt in de maak was. Piraux bougeerde niet. Dat spelletje is al weken bezig. Mijn aanvaller is steeds de dupe. De scheidsrechter creëert een ongezonde sfeer, hij hitst zowel spelers als publiek op."

Gemekker van een bestrafte trainer met gekleurde bril? We dachten van niet. Ook in de andere kleedkamer was Leekens niet te spreken over de leiding, om nog te zwijgen over de commentaren van de spelers zelf. R.A.F.C. loopt twee punten in op KV Mechelen en één op Club Brugge, het is tevens samen met K Lierse SK uit het peloton achtervolgers weggespurt. "Als we nu maar kalm blijven", zei Hans-Peter Lehnhoff. "Ik zou niet graag zien dat de concentratie zou verslappen. Ik wil tegen R Union SG in geen geval uitde beker gewipt worden (Roger Vlemings - GvA - 21/10/1991)."

"Wat hebben de refs tegen Alex?" (Walter Meeuws)

DEURNE — Voor de tweede keer dit seizoen werd Walter Meeuws door scheidstrechter Piraux naar de tribune verwezen. "Al na twee minuten kwam de grensrechter me zeggen dat ik moest blijven zitten of ik zou moeten opstappen", sakkerde Walter Meeuws. "Waar zijn we dan mee bezig? In de eerste helft hebben we ons beperkt tot het neutraliseren van KVM. De drie spitsen hebben heel knap een eerste lijn opgezet, waardoor de verdedigers van KV niet konden inschuiven. De tweede helft was veel emotierijker, enerzijds omdat KV risico's nam, anderzijds door de leiding van Piraux. Ik vraag me af wat Czernia de refs misdaan heeft. Als ik dan een keer mijn speler wil kalmeren nadat hij ongestraft voortdurend getorpedeerd werd, dan krijg ik de rekening gepresenteerd. Waar is de logica (S.M.M. - bron: onbkend - 21/10/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (10)

Na het gemakkelijke programma van de eerste negen speeldagen, heeft R Antwerp FC de eerste moeilijke opdracht tegen medeleider KV Mechelen verdiend tot een goed einde gebracht op de Bosuil.

Ondanks de minimale bezetting (6.500 toeschouwers) werd dit de wedstrijd van Alex Czerniatynski. De spits nam de twee Antwerpdoelpunten voor zijn rekening. Hij was voor de roodgele afweer, ondanks een puike Clijsters, een bestendige 'nachtmerrie'. Al in de 14e minuut had de Great Old op voorsprong kunnen komen. De vrijschop van Ronny Van Geneugden na een 'hakje' van Hans-Peter Lehnhoff, sloeg vanop 30 meter te pletter op de dwarsligger. R Antwerp FC, secuur in verdediging met Geert Emmerechts op Andersson, Rony Van Rethy in de buurt van Eijkelkamp en Rudi Smidts als bewaker van de opkomende Emmers, speelde vooral collectief sterk. In de 34e minuut ontsnapte Albert aan erger na een zware tackle op Wim Kiekens. Vlak voor de rust klom de Great-Old voorsprong.

Rudi Smidts sneed door het centrum van de K.V.M.-verdediging. Hij bediende de op rechts inlopende Alex Czerniatynski. KVM-doelman Preud'homme had simpelweg geen verhaal tegen de 'bom' in het dak van het doel.

De tweede helft begonnen de Maneblussers met Severeyns in de plaats van Sanders. R Antwerp kwam via Nico Broeckaert op assist van Czernia dicht bij de 2-0, maar de nationale doelman redde in twee keer. Even later werd hij toch een tweede keer te grazen genomen. Hans-Peter Lehnhoff raasde bestendig als een wervelwind door de
K.V.M.-rangen. Hij bediende op het uur centraal Czernia die buitenkant voet via het lichaam van Michel Preud'homme er 2-0 van maakte. De Bosuil zinderde! Zeven minuten later kwamen de Mechelaars tot de aansluitingstreffer. De oprukkende Albert speelde Eijkelkamp aan. Op het ogenblik dat hij wou besluiten, werd de Nederlander door Ukkonen tegen de hiel getikt.

Scheidsrechter Piraux wees terecht naar de penaltystip. Bij de geplaatste bal van Ingesson, ging Stojanovic wel de goede kant uit, maar de Joegoslaaf kon de 2-1 niet van het bord houden. K.V.M. zette vervolgens alles op alles, maar de schitterende Antwerp-organisatie naar de hand van Walter Meeuws, ving alles op. Geert Emmerechts moest een kopbal van Severeyns voor de doellijn wegwerken. Uiteindelijk verzekerde de Great Old zich van de verdiende zege na een wedstrijd waarin coach Walter Meeuws (een kwartier voor tijd) voor de tweede maal dit seizoen door scheidsrechter Piraux uit de neutrale zone weggestuurd was (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 7/11/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/10/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V. Mechelen

Elftallen

1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Rony Van Rethy
6 Zsolt Muzsnay
10 Ronny Van Geneugden
8 Kari Ukkonen
9 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
1 Michel Preud'homme (K)
2 Koen Sanders
3 Leo Clijsters
4 Philippe Albert
5 Geert Deferm
6 Frank Leen
7 Marc Emmers
8 Klas Ingesson
10 Kennet Andersson
9 Patrick Versavel
11 René Eykelkamp

Wissels

85' 9 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
16 Nico Claesen (in)
 
88' 10 Ronny Van Geneugden (uit)/
14 Rafaël Quaranta (in)
 
2 Koen Sanders (uit)/
12 Francis Severeyns (in)
46'
 
10 Kennet Andersson (uit)/
14 Davy Gijsbrechts (in)
56'
 

Begin Match
      Philippe Albert
      Geert Deferm
      Davy Gijsbrechts
38' Rudi Smidts      
44' Alex Czerniatynski 1-0      
Ruststand 1-0
59' Alex Czerniatynski 2-0      
      Klas Ingesson (penalty) 2-1 67'
75' Zsolt Muzsnay      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG