Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Charleroi S.C. R. Antwerp F.C.
0 1
12.10.1991 Plaats: Stade de Mambour

Scheidsrechter: Eric Romain

Lijnrechters:
Leopold Driessen - NoŽl De Groot
Toeschouwers: 5.931

Wedstrijdverslag

Na RSC de Charleroi - R Antwerp FC

RSC aan rammeling ontsnapt

Charleroi ó De veer lijkt opnieuw gebroken in het Karolingse land. "Als de spelers niet beseffen dat ze moeten knokken om die sakkerse rode lantaarn op de voddenmarkt te kunnen verkopen, dan begrijp ik het ook niet meer", schuddebolde trainer Mertens na afloop. De navelstreng met de twaalfde man werd ook afgesneden. Amper 5.931 betalende kijkers kwamen opdagen voor deze wanvertoning waarin het Antwerpse controlevoetbal en de ondertussen legendarisch geworden pech verhinderden dat een forfaitscore op het bord kwam.

De schrik te verliezen, de faalangst verlamde blijkbaar het hele lokale team op een verbluffend sterk duo Moury en Stojic na, zodat de zevende competitienederlaag al vlug een voldongen feit was. Een te korte terugspeelbal van belofte-internationaal Suray werd het hoogtepunt van een festival van terugspeelballen en lateraal breiwerk. Alex Czerniatynski, hard werkend, aanvaardde gretig het geschenk en meteen viel het doek over een beschamende eerste helft. Die terugspeelbal was in feite het logisch gevolg van een hele reeks kortsluitingen, want een zeker aantal spelers verkozen verstoppertje te spelen en stelden zich veeleer achter hun bewaker op.

R Antwerp FC was lief voor de zwakke gastheer en opteerde voor controlevoetbal. Vergat zo de ontredderde tegenstrever bij de keel te vatten en hem dadelijk de genadeslag toe te dienen. De Sinjoren bepaalden het wedstrijdverloop, breiden keurig in de breedte en hielden het leer in eigen rangen. R.A.F.C. haspelde voor de rust de formaliteit niet met verrassende ritmeveranderingen af. Het zou inderdaad een pure formaliteit geweest zijn, maar de rood-witten speelden met vuur en met hun geluk.

Na de rust werd een debuterende Stewan Stojanovic voor het eerst op het matje geroepen na een loeier van Mommens. Zetterberg en Beugnies trachtten wel wat meer diepte in het spel te brengen, zonder echter ooit een gevat anticiperende rivaal in verlegenheid te spelen. Na het uur bewandelde Peter Lehnhoff met succes de brede boulevards. De Duitser wilde blijkbaar echter zelf scoren en trakteerde een bijzonder indrukwekkend spelende doelman Stojic op enkele 18-karaats afstandschoten. Stojic, verbluffend als laatste man in de branding, redde de meubelen in het slothalfuur. Dit gedeelte werd nog een opwindende partij: Mamadou catapulteerde een wegflitsende Zsolt Muzsnay, met een logische stafschop tot gevolg.

H.-P. Lehnhoff joeg de raket tegen de dwarsligger. R.A.F.C. wilde kost wat kost een terugkeer van de thuisploeg verhinderen. Een prachtige lobbal van Ronny Van Geneugden stierf op het doelhout. In de slotminuten ranselde Stojic een gloeiende kopstoot van invaller Nico Claesen uit zijn doelvlak. "R.A.F.C. won verdiend", stelde Walter Meeuws na afloop. "Een welgekomen succes net voor de komende zware maand met opdrachten tegen KV Mechelen, KSV Cercle Brugge, R Standard CL, Club Brugge KV en KAA Gent in het vooruitzicht (bron: onbekend - 14/10/1991)."

Retrospectieve Bob Crauwels (10)

Stewan Stojanovic stond voor het eerst tussen de palen tijdens een officiŽle wedstrijd en zijn rustig dominerende club heeft op Mambour de tweede uitzege van het nog jonge seizoen in de wacht gesleept, weliswaar tegen een superzwak S.C. Charleroi.

Bij de Zebra's was al van bij de start alle vertrouwen zoek. Nog voor het kwartier profiteerde Alex Czerniatynski tegen zijn ex-club van een te korte terugspeelbal van Suray om de uitlopende Stojic te omspelen en de bal te netten (0-1). De lokalen, door hun publiek uitgejouwd, waren helemaal van slag. Het onuitgegeven Antwerpmiddenveld, met Ronny Van Geneugden als spelverdeler in zijn sas, domineerde de Aloude verder het gebeuren. Net als in Lier en Luik bleef de tweede treffer evenwel uit.

Tijdens de tweede helft was de secure Stojic meermaals de val voor de tweede maal nabij, telkens bleef de 0-1 op het bord. In de 65' besloot Ronny Van Rethy op de Joegoslavische doelman. Eťn minuut later weerde hij opnieuw een schot van Ronny Van Rethy af, waarna Alex Czerniatynski op de zijstaak besloot. In de 72' strandde Ronny Van Geneugden nog maar eens op de ex-RFC Luikdoelman. Tien minuten voor tijd werd Zsolt Muzsnay, op weg naar Stojic, in de strafschopzone door Mamadou van de sokken gelopen. Hans-Peter Lehnhoff kogelde de strafschop evenwel op de dwarsligger. Ook pech voor Ronny Van Geneugden die met een enig mooie lobbal over Stojic de onderkant van de dwarsbalk trof.

Uiteindelijk bleef het dus bij een kleine, maar oververdiende 0-1 zege voor de rood-witten waardoor ze (met nog met een wedstrijd te goed) naar de vijfde plaats oprukken (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/10/1991)

Statistieken

R. Charleroi S.C. R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Ranko Stojic
2 Olivier Suray
4 Fabrice Silvagni
7 Kevin Pugh
10 Raymond Mommens
18 Frederic Jacquemart
19 Mamadou Tew
13 Didier Beugnies
15 Roch Gťrard
14 Marc Wuyts
17 Rudy Moury
Stewan Stojanovic
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Zsolt Muzsnay
Ronny Van Geneugden
Kari Ukkonen
Hans-Peter Lehnhoff
Alex Czerniatynski

Wissels

18' 18 Frederic Jacquemart (uit)/
11 Angelo Nijskens (in)
 
59' 15 Roch Gťrard (uit)/
8 Pšr Zetterberg (in)
 
0 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Nico Claesen (in)
87'
 
0 Zsolt Muzsnay (uit)/
RafaŽl Quaranta (in)
89'
 

Begin Match
      Alex Czerniatynski 0-1 14'
      Rudi Smidts 28'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG