Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek
2 1
04.10.1991 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Willy Van Driessche

Lijnrechters:
Luc Huyghe - Paul Evenepoel
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R.W.D.M.

Twee minuten volstaan voor Sinjoren

Deurne — R Antwerp FC won gisteravond en daarmee is veel gezegd. Vrijdagavondvoetbal lijkt niet echt voorbestemd voor de Metropool. Amper 3.000 man, onder wie een legioentje Canal Plussers die voor rechtstreeks TV-voer moesten zorgen, bevolkten gisterenavond de Bosuil. De eerste helft was dood- en doodtriestig. R Antwerp FC had steriel veldoverwicht. RWDM dacht voornamelijk aan stug verdedigen. Veel mensen achter de bal, Osondu en Van Veldhoven voorin en maar hopen op die ene, allesvernietigende counter.

Eric Geboers gaf de aftrap op schitterende manier, de motor sloeg bij de Great Old niet aan. Natte bougies? Platte band? Wie zal 't zeggen? De toeschouwer in ieder geval niet, want die mocht zijn hartje amper een handje-rond opwarmen voor de koffie. Czernia verscheen na een klein halfuur afgezonderd in de grote rechthoek, maar pegelde onzorgvuldig naast RWDM-portier Feuer én de paal. Dat brandje was snel geblust. Zo dommelde iedereen in slaap naar de rust toe. Het moet gezegd, RWDM bakte er nog minder van. Maar... daar werd voor het seizoen nooit van Europees voetbal gesproken.

Hete, en vooral sterke koffie drong zich op, maar niemand verwachtte RWDM in de rol van garçon. Geharrewar na een Brusselse actie, Van Veldhoven die Osondu bediende en de 0-1 stond op het bord. R Antwerp FC van de kook, RWDM stond ei zo na op 0-2. De ijverige Nigeriaan Osondu hakte zich vrij vlakbij de kleine backlijn en pegelde op de paal. Reactie, van R.A.F.C. Hans-Peter Lehnhoff schroefde een schot staalhard op de vuisten van de Amerikaanse keeper Feuer, die het gevaar keerde.

Irritatie op de tribunes, de Antwerp-elf mochten onder een striemend fluitconcert naar de kleedkamer, op zoek naar inspiratie. Wie na de rust een furieus R.A.F.C. verwachtte, kwam bedrogen uit. H.-P. Lehnhoff had een harde schuiver in huis. Czernia kon vanuit een vrij riante positie niet doeltreffend besluiten. Daarmee was de kous af. Lörincz deed bij RWDM keurige dingen, Thairet slorpte kilometers op en daarmee timmerden de Brusselaars keurige kadertjes in mekaar. Toch wilde R.A.F.C. de gelijkmaker, maar goede wil volstond niet. Nico Claesen lobde mooi over Feuer en iedereen zag de 1-1 verschijnen, maar het doelkader bood stevig weerstand.

Walter Meeuws greep naar grovere middelen. Zsolt Muzsnay en Patrick Van Veirdeghem in een dubbele wissel naar de kant en Wim Kiekens en Ronny Van Geneugden de wei in om beter te doen. Czernia geraakte even door de dichte RWDM-wal, maar de bal werd in extremis voor zijn tenen weggevaagd. R.A.F.C. bleef hard werken, aanvallen in de hoop dat de bal eindelijk toch eens goed zou vallen. En dat gebeurde. Wim Kiekens kreeg een ver dwarrelende bal onder controle en schoof vlotjes binnen. Amper was er afgetrapt of rood-wit boerde stevig verder.

Ronny Van Geneugden prikte op het hoofd van Nico Claesen, die R.A.F.C. naar 2-1 kopte. Eindelijk volk recht op de banken, de fanfare voluit. De elf van Meeuws controleerden het laatste kwartier de wedstrijd. De punten waren binnen, de manier waarop het gebeurde kan moeilijk vertrouwen oproepen. R.A.F.C. voetbalde te warrig en zonder lijn. RWDM, dat nog een wanhopig slotoffensief in 't leven wilde roepen, kwam bedrogen uit voor zijn verdedigend spelletje en kan nog ijveriger op zoek naar punten (G.V.D.B. - bron: onbekend - 5/10/1991).

De wissels van Walter Meeuws deden het

De zenuwen van Walter Meeuws hadden flink te lijden van de partij. Het viel de Antwerpcoach moeilijk zijn persbabbel op gang te krijgen: "Ik hou het liever kort, omdat iedereen weer wel zijn eigen wedstrijd gezien zal hebben", begon hij driftig, reagerend op wat minder prettige artikels deze week in de dagbladpers. "De eerste helft speelden we ondermaats, de linies sloten niet aan en we speelden dus vrij ongeorganiseerd. De tweede helft was dat, zeker na de wissels, veranderd. De kansen kwamen er en die werden ook benut."

Daarmee was de kous af. In de kleedkamer was de opluchting voelbaar aanwezig. Ronny Van Geneugden, die inkwam en meteen R.A.F.C. gestroomlijnder liet voetballen, genoot na. "Het is te hopen dat mijn prestatie gewaardeerd wordt. Ik blijf knokken voor die plaats in de basis. Ik denk inderdaad te mogen stellen dat er meer variatie in het spel kwam na de wissel. Aan een wedstrijd beginnen is mijn grote wens. Dat zou me meteen de kans geven een en ander te bewijzen."

In de andere hoek, net onder de douche uit, Nico Claesen. De Limburger speelt de laatste weken op een wat andere positie dan voorheen. De rechterflank is zijn territorium geworden. Is de reconversie als positief te evalueren? "Ach, ik vind het bijzonder leuk dat ik speel. Ik ga elke keer weer voluit. Dat het met de ploeg niet soepel draait, voelen we zelf ook wel. We spelen te ver van elkaar, opereren nog niet 'en bloc'. Goed, de punten zijn binnen en dat was vandaag erg belangrijk. Ik mag er niet aan denken als de 0-1 op het bord gebleven was. Als we weer in het 'oud zeer' vervallen om tegen kleinere ploegen van onze pluimen te laten, tja, dan kunnen we het dit seizoen wel vergeten (G.V.D.B. - bron: onbekend - 5/10/1991)."

Reflexiewerk doet wonderen

Deurne — Walter Meeuws moest ze vrijdagavond na de wedstrijd tegen RWDM allemaal even bij mekaar zoeken. Het schuim stond de Antwerpcoach bij wijze van spreken op de bek. Oorzaak moest gezocht worden bij tendensieuze berichten in de dagbladpers, bracht hij aan de man. We konden ons niet van de indruk ontdoen dat Meeuws zijn zenuwwerk liet doordraven, omdat rood-wit door het oog van de naald was gekropen. De ellende zou bij thuisverlies, tegen een bijzonder zwak RWDM, niet te overzien zijn geweest.

Toen de scheve situatie finaal werd rechtgezet ontplofte de bank bijna. Met de verdiende punten schuift R Antwerp FC in ieder geval weer op in 't klassement. Het klopt, de cijfers tellen. Dat ondervond RWDM zeker ook. De Brusselaars lijken, ondanks het vertrek van Novak, nog altijd niet op de rails te staan en komen in slechte papieren.

Terug naar R.A.F.C., waar je niet om de vaststelling heen kan dat het vertoonde spel te weinig niveau haalt, al wil de Antwerpcoach ons graag wat anders doen geloven. Opvallend, en zelfs bijna tegenstrijdig, is dat R.A.F.C. elke wedstrijd wel een potje vol doelkansen klaarkookt, maar de bal gaat er niet vlot in. Een andere randbemerking: de Great Old kreeg nog geen toppers voor de voeten geschoven kreeg. SC E. Aalst, KSV Waregem, RWDM en KSC Lokeren kan je bezwaarlijk hoogvliegers noemen. RFC Luik en KFC Germinal Ekeren leken dat in het verleden, maar hun huidige stand in de competitie straalt ook niet veel fut uit. KSK Beveren werd een helft lang van de mat gespeeld, maar dat lijkt op een misstap van de Waaslanders. Het wordt dus met argusogen uitkijken naar de eerste topontmoetingen. En die komen er, met Club Brugge KV, R Standard CL en KV Mechelen, spoedig aan (G.V.D.B. - bron: onbekend - 7/10/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (8)

Stewan Stojanovic zat voor 't eerst op de bank en dus verdween Dragan Jakovljevic als vierde buitenlander uit de kern van veertien. R Antwerp FC heeft na een krampachtige eerste en een veel agressievere tweede helft de derde thuiszege in de wacht gesleept tegen een zwak R.W.D.M.

Met kansen voor Hans-Peter Lehnhoff, Ronny Van Rethy en Alex Czerniatynski manifesteerde de Great-Old zich tijdens het eerste halfuur als de meest aanvallende ploeg. Een vroege openingstreffer bleef evenwel eens te meer uit. In de 40' kenden de Molenbekenaars bij hun tweede kans, die naam waardig, succes. Van Veldhoven kopte de bal binnen bereik van Osondu en de ex-Anderlecht-Nigeriaan schoot grondscherend in de achterste hoek (0-1). Vier minuten later leek het roodwitte liedje bijna uitgezongen toen Osondu op de zijstaak besloot. Een dubbele achterstand zouden de roodblauwe Bosuilen niet verdiend hebben.

De tweede helft toonde R Antwerp FC zich opmerkelijk agressiever. In de 62' kwam een mooie lobbal van Nico Claesen op de dwarslat terecht. Een dubbele vervanging een minuut later met Ronny Van Geneugden voor Patrick Van Veirdeghem en Wim Kiekens voor Zsolt Muzsnay, kende maximaal succes. In de 74' vlamde Wim Kiekens in volle Antwerpoffensief met zijn ... linker de gelijkmaker binnen (1-1). Binnen de minuut klom de Great Old ook nog op voorsprong. Czernia bediende Ronny Van Geneugden op links. De zuivere center werd door Nico Claesen ingeknikt (2-1).

R Antwerp FC ging verder zoek naar een derde treffer, maar een minuut voor tijd was het op de valreep nog bijna raak aan de overzijde. De venijnige schuiver van Vercauteren werd door een attente Wim De Coninck in hoekschop verwerkt.

Roodwit heeft nog een inhaalmatch tegen Club Brugge KV tegoed en staat na deze zege virtueel op de vierde plaats. Lang niet slecht, dus (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 7/12/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 07/10/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Zsolt Muzsnay
9 Hans-Peter Lehnhoff
10 Kari Ukkonen
8 Patrick Van Veirdeghem
6 Nico Claesen
11 Alex Czerniatynski
1 Jan Feuer
2 Olivier Beuckelaers
3 Daniël Nassen
4 Dirk De Vriese
6 Philip Osondu
7 Stan Vandenbuys
8 Patrick Thairet
10 Frank Vercauteren
15 Harm Van Veldhoven
14 Emil Lörincz
20 Thierry Dejaeger

Wissels

64' 8 Patrick Van Veirdeghem (uit)/
16 Ronny Van Geneugden (in)
 
64' 7 Zsolt Muzsnay (uit)/
14 Wim Kiekens (in)
 
15 Harm Van Veldhoven (uit)/
17 Michael Emenalo (in)
52'
 
8 Patrick Thairet (uit)/
11 Frederic Marteaux (in)
75'
 

Begin Match
20' Patrick Van Veirdeghem      
      Philip Osondu 0-1 39'
Ruststand 0-1
73' Wim Kiekens 1-1      
74' Nico Claesen 2-1      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG