Georges Pollet - Michel Leeuw
Toeschouwers: 5.000

Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Telegram

Deurne — Veel aanvallende spelers in Antwerpshirt. Het eerste gevaar kwam ook van de thuisploeg. Verdediger Rony Van Rethy haalde twee keer fors uit. Zijn eerste poging spatte op de rechterstaak, de tweede afstandsknal werd door Massagie bijna in eigen doel gedevieerd. De thuisaanhang juichte toen Hans-Peter Lehnhoff de bal voor de goal van De Vlieger kromde en Nico Claesen scoorde. Hij deed dat met de hand: geel en 0-0 op het bord.

Het aanvallende werk bleef van de Bosuilbende komen. Czernia nam een mislukt schot van H.-P. Lehnhoff over. Nwanu haalde van de doellijn. Even voor het half uur verscheen Alex Czerniatynski alleen voor De Vlieger. Hij probeerde het met links, de doelman duwde over. KSK Beveren kwam in de eerste helft slechts één keer in de buurt van Wim De Coninck. Van Ham betrok Thoelen in een perfecte dubbelpas, het schot smoorde. Alex Czerniatynski nam een vrije trap van H.-P. Lehnhoff met het hoofd over, De Vlieger stopte opnieuw klasrijk. Toch geraakte R Antwerp FC nog voor de rust aan een gerustellende 2-0 voorsprong.

Een onrechtstreekse vrije trap werd door Kari Ukkonen kort tot bij Nico Claesen getikt, stilgelegd, Lehnhoff mepte staalhard tegen het vlechtwerk. De eerste vijfenveertig minuten waren net vol toen Kari Ukkonen nog een hoekschop trapte. Thoelen kopte weg. Rony Van Rethy controleerde en joeg de bal staalhard in de linkerkruishoek.

KSK Beveren gooide er na de rust de beuk in. Van Vossen legde terug op Bogaerts, hij imiteerde Rony Van Rethy. Oerend hard binnenknallen. Het werd bijna 2-2 als Van Vossen, nog met Rudi Smidts voor zich, Wim De Coninck met een schitterende boogbal het nakijken gaf. De dwarsbalk hield de winst in het Antwerpkamp. R.A.F.C. kwam nog dicht bij nummer drie. Een voorzet van Wim Kiekens werd door Dragan Jakovljevic met het hoofd voor de schoen van Nico Claesen gelegd. De Vlieger duwde het schot met één hand weg. De rebound van blonde Kiekens verdween via het lichaam van de Beverengoalie in hoekschop (Luk De Ranter - GvA - 23/09/1991).

Beauties van Hans-Peter Lehnhoff, Rony Van Rethy en Bogaerts

Deurne — Drie keer vanop afstand. Telkens oerend hard voorbij de doelman tegen het vlechtwerk. De heren H.-P. Lehnhoff, Rony Van Rethy en Bogaerts tekenden zaterdagavond voor doelpunten die zeker thuis horen in het Pot-Topdraaiboek van de BRT-sportredactie. Vooral de pegel van Rony Van Rethy loopt met het etiket 'beauty' op het balletje rond. Rony Van Rethy had van zijn coach Walter Meeuws de voorkeur gekregen op Wim Kiekens. Vorige week sterk ingevallen tegen KFC Germinal Ekeren, bedankte hij nu met vuurwerk. De paal stond een vroeg succes in de weg. Net voor de rust was het wel bingo.

Zsolt Muzsnay bleef gekwetst afwezig. Dragan Jakovljevic was wel fit en speelde. Veel aanvallend talent in de Antwerpploeg dus. Defensief zat het Bosuilteam ook prima in elkaar. Rudi Smidts hield snelle Van Vossen uit de wedstrijd, Geert Emmerechts nam de andere bezoekende spits Thoelen voor zijn rekening, Rony Van Rethy stopte op de rechterflank de offensief ingestelde Bogaerts af. Vroeg stoorwerk op de heren Van Ham, Soudan en Van Britsom belette dat Van Vossen van de eventuele ruimte gebruik zou maken. Om zelf kansen te creëren had Meeuws voor de verre voorzet gekozen. Middenveld overslaan en de ballen in het strafschopgebied van KSK Beveren laten vallen. Het plan lukte.

De Boskampjongens haalden nooit het niveau dat ze tijdens de wedstrijd tegen KAA Gent wel haalden Nochtans stonden dezelfde elf tussen de krijtlijnen. Nwanu speelde vooral tijdens de eerste helft te ver achteruit, zodat de Bosuiljongens de aanvallende ambities hard konden maken. KSK Beveren stelde offensief totaal niets voor. De conclusie van Boskamp: "Nwanu speelde bijna naast De Vlieger. Daardoor werd het speelveld te groot en konden de Antwerpspelers die vuurpijlen in ons strafschopgebied droppen." Zo hadden we het ook gezien. De betere kansen voor R.A.F.C. dus. Het was maar goed voor de Waaslanders dat De Vlieger ijzersterk stond te keepen. Net voor de rust werd de Beverense goalie nochtans twee keer op rij verslagen. H.-P. Lehnhoff en Rony Van Rethy waren de juichers. Klassedoelpunten. Walter Meeuws zat toen al in de tribune. Blareau, zeker niet de beste man op het veld, had hem weggestuurd.

KSK Beveren zou KSK Beveren niet zijn als het na de rust niet probeerde de wedstrijd te laten kantelen. Boskamp stuurde Soudan dieper in de spits, hield Thoelen binnen en probeerde het met Van Overtvelt op rechts, Van Vossen op links. Bogaerts en Van Ham leunden dicht tegen de drie aanvallers aan. De Oost-Vlamingen kwamen onmiddellijk na de pauze tot 2-1 terug maar konden ondanks de bal van Van Vossen op de dwarsbalk, de Antwerpverdediging nauwelijks onder druk zetten. De ingevallen Van Overtvelt geraakte niet lekker in de wedstrijd. Van Vossen snelde slechts sporadisch voorbij een sterk verdedigende Rudi Smidts. Van Ham had niet de nodige inspiratie om de spitsen vrij te spelen. Ook toen Antwerplibero Nico Broeckaert gekwetst uitviel, kwam de thuisverdediging niet in problemen.

Geert Emmerechts deed een stapje achteruit, Wim Kiekens ging de rechterflank mee bevolken, Rony Van Rethy schoof door naar het centrum van de verdediging. Hij bleef ook op die plaats goed voetballen. H.-P. Lehnhoff haalde een erg behoorlijk niveau. Alex Czerniatynski ging in zijn gekende stijl op zoek naar een derde doelpunt. Boskamp gokte, ging achteraan man tegen man spelen en zag dat Nwanu het een stuk beter deed dan in de eerste helft. Czernia geraakte maar niet voorbij de verdediger. Massagie ging de Beverense aanvallers dan nog steunen. Echt doelkansen leverde dat niet op. De winst bleef terecht voor R.A.F.C. (Luk De Ranter - GvA - 23/09/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (7)

Onder het oog van de toeschouwers die voor het eerst hun zitjes in de business-seats konden uitproberen, hebben R Antwerp FC met slechts een punt uit de laatste drie wedstrijden en KSK Beveren, dat sterk op dreef was de laatste weken, er een prima en uiterst spannende partij van gemaakt.

Het begon met een loeier van Ronny Van Rethy op de kruising. KSK Beveren diende terug te plooien tegen een aandringend R Antwerp FC. Nico Claesen zag zijn doelpunt voor handspel afgekeurd worden en kreeg en nog geel bovenop. Een puike doelman De Vlieger voorkwam de verdiende Antwerptreffer bij pogingen van Alex Czerniatynski en Dragan Jakovljevic. In de 38' werd Walter Meeuws door een hovaardige scheidsrechter Blareau 'achter de draad' verwezen. Een minuutje later pakte De Vlieger opnieuw uit met een ongelooflijke reflex bij een kopbalpoging van Czernia. Twee minuten later kreeg de Great Old een vrijschop na een obstructiefout op Van Veirdeghem binnen de grote rechthoek. Hans-Peter Lehnhoff kanjerde door de muur binenn (1-0). Vlak vóór de rust werkte de Wase verdediging een hoekschop van Kari Ukkonen af. De sterk spelende Ronny Van Rethy vuurde boven de grijparmen van De Vlieger in de kruishoek (2-0). Een typisch 'doelpunt van het jaar'!

De tweede helft was nauwelijks twee minuten oud of KSK Beveren doorboorde 'de kant van de business-seats'. Van Vossen, nochtans goed in de greep van Rudi Smidts, legde terug, Bogaerts kanjerde buitenkant voet over Wim De Coninck in doel (2-1). Vlak daarop dwarsboomde De Vlieger met een ultieme redding de open doelkans van H.-P. Lehnhoff. Een minuut later was het ei zo na 2-2: de boogbal van Van Vossen over Wim De Coninck viseerde de dwarslat. Nico Broeckaert viel met een liesverrekking uit, maar dank zij de inzet van Geert Emmerechts als libero samen met de inbreng van Wim Kiekens en Raph Quaranta, werden de roodwitten niet meer in verlegenheid gebracht.

Verdiende Antwerpzege die na de mindere resultaten, het vertrouwen op de Bosuil opnieuw opkrikt (B.C. - Antwerp Clubblad-3 - 4/10/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/09/1991)

8 Peter Van Vossen

53' 3 Nico Broeckaert (uit)/
16 Wim Kiekens (in)

70' 9 Dragan Jakovljevic (uit)/
14 Rafaël Quaranta (in)

6 Dirk Thoelen (uit)/
14 Hervé Van Overtfelt (in)
46'

Nico Claesen
      Carl Massagie
Dragan Jakovljevic
Kari Ukkonen
      Peter Van Vossen
      Marc Van Britsom
41' Hans-Peter Lehnhoff 1-0
44' Rony Van Rethy 2-0
Ruststand 2-0
      Marnik Bogaerts 2-1 47'
90' Eindstand 2-1 90'