Henri Kums - Luc Lazou
Toeschouwers: 8.500

Na KFC Germinal Ekeren - R Antwerp FC

Telegram

Ekeren — Het eerste kwartier startte met wisselende kansen. Schmöller kon een voorzet van Tahamata niet onder controle krijgen. Aan de overzijde trapte Nico Claesen een dieptepas van Kiekens net voorlangs. Sabbadini werkte een beresterke eerste helft af. Hij kapte zich geregeld vrij, zijn schoten misten de goede richting. In het tweede kwartier kwam R Antwerp FC sterk opzetten. Vande Walle kon zich flink opwarmen. Een schot van Kari Ukkonen vloog recht in diens armen. Bij een loeier van Czernia moest hij een kattesprong uithalen.

Snelders devieerde op zijn beurt een afstandsschot van Kari Ukkonen in hoekschop. De tegenstoot van KFC Germinal is echter dodelijk. Tahamata doorkruiste het veld op volle snelheid, de bal werd afgeweerd, Schmöller scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen. Vraag is of Polley niet voorafgaandelijk een fout had begaan. Tien minuten voor rust miste KFC de kans om de match te beslissen. Schmöller stuurde Ballenghien in het straatje, die tegen de lat knalde.

De tweede helft was sterk R.A.F.C. getint. Op een schot van Zsolt Musznay, daarna direct vervangen, bewees de doelman zijn conditie. R.A.F.C. voerde de forcing, maar faalde in de zestienmeterzone. Rood-wit probeerde het vanop afstand. Zo kon Rony Van Rethy driemaal uithalen, zonder gunstig gevolg evenwel. In de slotfase trof Nico Broeckaert nog het zijnet. De thuisploeg geraakte na rust slechts twee keer in de buurt van Wim De Coninck. Het schot van Ballenghien was te zwak. Na een nummertje van Polley wist de Antwerpdoelman de bal in hoekschop te werken. KFC Germinal Ekeren was de winnaar van de stadsderby, het had veel zweet gekost (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 16/09/1991).

Streep van Schmöller zorgt voor eerste competitiezezge en eindelijk vreugde in Ekeren

EKEREN — KFC Germinal Ekeren, vorig seizoen revelatie, is er pas op de zesde speeldag in geslaagd een eerste competitiezege op zak te steken. Dat dit gebeurde tegen stadsgenoot R Antwerp FC maakte de vreugde in het Ekerse kamp groot. De overwinning betekent ook de broodnodige opsteker voor het Europese duel van woensdag in Glasgow tegen Celtic.

Er waren 26 minuten gespeeld toen Tahamata met een dieptepass Polley wilde bereiken. De Ghanees moest het in snelheid afleggen tegen Patrick Van Veirdeghem. In een wanhoopspoging duwde Polley de vervanger van Raph. Quaranta tegen de uitlopende Wim De Coninck aan. Scheidsrechter Moons zag de overtreding niet. Het terugspringende leer, werd door Schmöller meteen op de slof genomen. Er volgde een streep die pas door de vijandelijke netten kon worden afgebroken. Een eerste competitietreffer achter de naam van Schmöller én KFC Germinal Ekeren (onterecht) voor. Tien minuten later had Ballenghien nummer twee aan de voet. De rechtermiddenvelder ging alleen op Wim De Coninck af. Zijn poging stuitterde van de lat weer het veld in.

"Op dat moment kwam R.A.F.C. goed weg", oordeelde Ekeren-trainer Haesaert na afloop. "Met een 2-0 konden we de wedstrijd rustig uitspelen. Nu bleef de angst voor een tegentreffer tot in de slotminuten aanwezig." Walter Meeuws had het zichtbaar moeilijk met die gedachtekronkel van zijn collega. "Niet helemaal juist", verbeterde de Antwerp-trainer. "Op het ogenblik van het doelpunt moest Germinal bezig zijn om een kloof te dichten..." Meeuws zinspeelde met die interventie op zijn poulain Alex Czerniatynski. De rood-witte spits verknoeide in de 23e minuut twee reuze mogelijkheden. Eerst belandde een knappe combinatie Lehnhoff-Claesen (aan de aftrap in de plaats van de gekwetste Dragan Jakovljevic) bij Czernia.

De Antwerp-clubtopschutter plaatste in de hoek. Vande Walle redde knap. Kon Czernia in eerste instantie de gevatheid van de Germinal-doelman inroepen, 30 seconden later ging hij nadrukkelijk in de fout. Dicht bij het doel raakte hij niet verder dan een rollertje dat Vande Walle simpel opraapte.

Domper op spelvreugde
Het doelpunt van Schmöller zette dan ook een domper op de spelvreugde die R.A.F.C. tot dan etaleerde. In een overigens aangename eerste helft trachtte Germinal dan het laken naar zich toe te trekken. Meer dan een slecht gerichte kopbal van Polley zou dat steriele overwicht niet opleveren.

Zsolt Muzsnay schoot de tweede helft op gang. Een knappe trap met rechts werd door Vande
Walle uit de rechterbenedenhoek gehaald. Daarna kwamen Polley en Ballenghien in de buurt van het vijandelijke doel. Wim De Coninck was paraat. Het vijfde kwartier was volledig rood-wit getint. De voor Zsolt Musznay (kniepijn) ingekomen Rony Van Rethy zag zijn poging door Talbut op de lijn gestopt. Czernia strandde op Vande Walle. Raph. Quaranta legde het leer op het hoofd van Patrick Van Veirdeghem. De kopbal plofte in het zijnet. De 1-0 bleef echter op het bord (Ludo Vandewalle - GvA - 16/09/1991).

Stadsderby levert eerste Ekerse zege op

Ekeren— Vijf wedstrijden lang vocht KFC Germinal Ekeren tegen de miserie van verloren punten, op de zesde speeldag was het eindelijk raak. In de stadsderby tegen R Antwerp FC haalde KFC de eerste overwinning binnen en mocht de rode lantaarn doorschuiven. In het Antwerp-kamp zagen we niets dan donderwolken. Rood-wit speelde een aardige wedstrijd en creëerde voldoende kansen, maar vond een superieure Vande Walle op zijn weg. De knappe start werd door de tweede opeenvolgende nederlaag weggeveegd.

In onze zaterdagkrant hadden we het nog over Frank Schmöller, die deelde in de Ekerse malaise en dit seizoen nog geen enkele keer scoorde. Blijkbaar was dit een extra stimulans, want hij nam het gecontesteerde doelpunt voor zijn rekening, goed voor beide punten. De cruciale periode van deze aantrekkelijke partij lag in het tweede kwartier, waarin R.A.F.C. fel aan het drukken was. Kari Ukkonen en Alex Czerniatynski kregen elk twee levensgrote kansen voorgeschoteld, maar vonden doelman Vande Walle op hun weg. Germinal stond met de rug tegen de muur, maar wist bij een tegenactie te scoren. Hamvraag daarbij was of er daarvoor geen fout was gebeurd.

"Ach, we zullen maar niet weer over de scheidsrechter beginnen", zei een geïrriteerde Walter Meeuws. "Jullie hebben de wedstrijd ook gezien. Het is al weken hetzelfde. Czernia bijvoorbeeld krijgt geel voor iets waaraan hij niet schuldig is. Als je dan bedenkt hoe Talbut loopt te duwen en te schoffelen, dan weet je genoeg." Walter Meeuws kon zich evenmin akkoord verklaren met de versie van Haesaert, die stelde dat Germinal in de eerste helft verzuimde om de kloof verder uit te diepen. "Je hebt het inderdaad over uitdiepen", zei Meeuws, "maar mits wat meeval van onze schutters had Germinal na 25 minuten een kloof moeten dichten. Het is toch zonder discussie R.A.F.C. dat aan de leiding had moeten staan. Ook in de tweede helft hadden wij het betere van het spel. Alleen gaat die bal er niet in."

Ontgoocheling bij de Antwerpcoach dus, die bovendien geconfronteerd werd met blessures. Direct na rust voelde Zsolt Muzsnay dat hij niet meer verder kon. Hij liet zich vervangen door Rony Van Rethy. Een kwartier voor tijd werd ook H.-P. Lehnhoff naar de kant gehaald. Hij liep een verrekking op (Ludwig De Smedt - bron: onbekend - 16/09/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (6)

R Antwerp FC kwam in het Veltwijckpark wel met Nico Claesen en Patrick Van Veirdeghem, maar zonder de gekwetste Dragan Jakovljevic aan de aftrap. Rood-wit bewees dat als je je kansen niet benut, je de wedstrijd niet kan winnen! Aanvankelijk toonde KFC Germinal Ekeren zich wel de betere ploeg, maar de goed georganiseerde Antwerpverdediging kwam de moeilijke beginperiode zonder kleerscheuren door.

Vervolgens nam de Great Old het heft in handen. Even vóór het halfuur leek de thuisploeg de val nabij. Alex Czerniatynski, alleen vóór Van de Walle, verkeek evenwel de kans om de ploeg op voorsprong te schieten. De G-doelman bracht met een uiterste reflex redding. Een minuutje later was het raak aan de overzijde. Nadat hij Patrick Van Veirdeghem van zich afduwde tegen de toesnellende Wim De Coninck, kwam de bal van Polley bij Schmöller, die vanop 20 meter het leer in de kruishoek kanonneerde (1-0). Vijf minuten vóór rusten had Zsolt Muzsnay de gelijkmaker aan de voet, maar hij werd in extremis door Van de Walle in hoekschop afgeweerd.

Bij het begin van de tweede periode blesseerde Zsolt Muzsnay zich en werd vervangen door Rony Van Rethy. De hele verdere tweede helft bleef de Great Old de verdiende gelijkmaker najagen. Pogingen van een puike Rony Van Rethy en de sterk opkomende Nico Broeckaert kenden evenwel geen succes. Het uitvallen van de eveneens geblesseerde Hans-Peter Lehnhoff maakte de zaken er zeker niet gemakkelijker op. Uiteindelijk diende R Antwerp FC zich bij een tweede opeenvolgende nederlaag neer te leggen (B.C. - Antwerp Clubblad-3 - 4/10/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/09/1991)

11 Alex Czerniatynski

84' 5 Prince Polley (uit)/
19 Danny Ngombo (in)

88' 14 Frank Schmöller (uit)/
11 Ngoy Nsumbu (in)

7 Zsolt Muzsnay (uit)/
16 Rony Van Rethy (in)
48'

9 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
14 Rafaël Quaranta (in)
77'

Mark Talbut
Simon Tahamata
      Alex Czerniatynski
Mike Verstraeten
30' Frank Schmöller 1-0
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'