Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren
0 2
07.09.1991 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters:
Alex Timmermans - Rudi Cammerman
Toeschouwers: 5.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSC Lokeren

Telegram

Deurne ó Een terugleggertje van Alex Czerniatynski op Zsolt Musznay zorgde voor het eerste Antwerpgevaar. Het schot van de Roemeen was te zwak om Dekoeyer te verrassen. Dragan Jakovljevic kopte even later een voorzet van Wim Kiekens door tot bij Hans-Peter Lehnhoff. Dekoeyer graaide de bal voor de voet van de aanstomende Duitser weg. Dekoeyer bleef zijn doel attent verdedigen. Even voorbij het kwartier hield hij de Antwerpboys tot drie keer toe van het openingsdoelpunt. Eerst toen Schools onder een voorzet van Wim Kiekens doorging en Dragan Jakovljevic mocht aanleggen. Dan als Alex Czerniatynski zich voorbij twee Lokerense verdedigers dribbelde en naar de korte hoek mikte. Zijn beste parade als Kari Ukkonen een hoekschop voor de Lokerense muit kromde en H.-P. Lehnhoff fors uithaalde. De Lokerense goalie haalde de bal met de voet uit de goede richting.

Na de pauze kwam Nico Claesen in de Antwerpelf. Dragan Jakovljevic bleef met een fel gezwollen enkel in de Antwerpkleedkamer achter. Lembi verwittigde de thuisverdediging. Hij kopte een voorzet van Myyry naast. Aan de overzijde mocht Kari Ukkonen drie hoekschoppen op rij trappen. Twee keer hoog leverde niets op. Een laag in de voet van Zsolt Musznay om de Roemeen over te zien knallen. Toen Nico Claesen de bal van Schoofs afsnoepte mocht Czernia het van kortbij proberen. Dekoeyer stond weer goed. KSC Lokeren? Deraeve slingerde een hoekschop voor doel, Lembi kopte en Samson pakte met een spectaculaire omhaal uit. Naast. Toch zou KSC Lokeren wel scoren. Twee keer zelfs. Telkens was Veyt de juichende Waaslander. Myyry stuurde de bal tot bij Bogaerts.

De voorzet waaide tot aan de tweede paal. Veyt, los van Rudi Smidts, prikte met een halve omhaal de 0-1 stand op het bord. Lembi aan de basis van de tweede goal. Hij lepelde de bal op de borst van Veyt, vond Samson voor een perfecte ťťn-twee en duwde binnen. Alex Czerniatynski zorgde nog bijna voor de eerredder. Dekoeyer wilde absoluut bij de uitblinkers blijven (Luk De Ranter - GvA - 9/09/1991).

Eerste nederlaag staat tegen eerste overwinning

Deurne - Veyt scoort altijd tegen R Antwerp FC. Voor KSV Waregem, voor RFC Luik, voor KAA Gent en ook voor KSC Lokeren. Veyt is vierendertig en tekende in het tussenseizoen een contract dat hem twee seizoenen aan de Waaslandse club bindt. In de lente van '93 kunnen de Antwerpbonzen misschien eens bij Veyt aanbellen. Als hij ook dan nog in elke wedstrijd op de Bosuil scoort, zit het snor voor de Great Old. In het verzilveren van kansen blonk R.A.F.C. zaterdagavond zeker niet uit. Lokerengoalie Dekoeyer stond steengoed te keepen. D'Hondt zal hard moeten werken om Dekoeyer vanonder de Wase dwarsbalk te halen.

R.A.F.C. startte voor de vierde keer op rij met dezelfde basiself. Een voordeel. Zeker omdat die jongens in de vorige matchen voor sterk werk tekenden. Die prestaties werden vertaald in een vijf op zes. Twee puntjes meer had R.A.F.C. naast Club Brugge KV en in het spoor van RSC Anderlecht gebracht hebben. R.A.F.C. incasseerde echter een eerste nederlaag. Weg droom. KSC Lokeren begon goed aan de nieuwe competitie. Het team van Anthuenis verzamelde weliswaar slechts drie punten, maar bekampte achtereenvolgens KV Mechelen, KSV Cercle Brugge, R Standard CL en KAA Gent. Anthuenis had voor de opdracht tegen R.A.F.C. voor dezelfde elf gekozen die KAA Gent partij hadden gegeven. Ze versierden een eerste overwinning. Bevestiging van al het goeds.

Sublieme Dekoeyer
Knap voetbal verzorgden beide ploegen niet. KSC Lokeren speelde intelligent, liet R.A.F.C. het spel maken en loerde op de counter. R.A.F.C. moest het van het gezwoeg van Alex Czerniatynski hebben. Hij probeerde in zijn gekende stijl R.A.F.C. aan een doelpunt te helpen. Zonder succes. Dekoeyer speelde een sublieme wedtrijd. Zes streepjes voor evenveel prima reddingen trokken we achter de naam van de Nederlander. Ook tegen KAA Gent speelde hij foutloos. Hij is bezig om de absolute Lokerense nummer ťťn te worden. De wedstrijd haalde geen hoog niveau. Scheidsrechter Schelings evenmin. Kubu Lembi profiteerde. De fout van Kubu op Wim Kiekens had rood moeten betekenen.

Schelings koos voor geel. Meteen gaf hij de heren voetballers een vrijgeleide voor een behoorlijk potig matchke. Bovendien kregen de grensrechters de buitenspelregels maar niet uit het hoofd geleerd. Gevolg: te pas en te onpas gevlag. Ondertussen zocht R.A.F.C. de juiste kadans zoeken. Kari Ukkonen kwam weinig in het stuk voor. Dragan Jakovljevic en na rust Nico Claesen geraakten zelden voorbij Schoofs. Ook Hans-Peter Lehnhoff kon te zelden voor gevaar zorgen. Zsolt Musznay trapte wel enkele knappe verre ballen, ook dat was te weinig om het etiket 'opvallend' opgekleefd te krijgen.

Opvallend
Opvallend was de prestatie van Veyt. Niet omdat hij doorlopend goed liep te voetballen, wel omdat hij met twee doelpunten in amper vier minuten tijd R.A.F.C. op de knieŽn duwde. Hij zorgde voor vier van de zes gescoorde Lokerense goals. Van een aanwinst gesproken. Walter Meeuws stelde na de wedstrijd dat zijn team een lesje in efficiŽntie had gekregen. Een juiste conclusie (Luk De Ranter - GvA - 9/09/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (5)

Met twee doelpunten van oude vos Veyt, heeft een collectief sterk KSC Lokeren een verrassende, maar verdiende zege behaald op de Bosuil. Meteen werd een einde gesteld aan de schitterende competitiestart van R Antwerp FC

De eerste helft toonde de Great Old zich nochtans opmerkelijk de betere ploeg. Deels door een lakse leiding van scheidsrechter Schelings die geen oog had voor de nieuwe Fifa-reglementen en pas in de 20' slechts geel gaf aan Lembi voor een aanslag op Wim Kiekens, deels door pech werd de rust bereikt bij een voor de Daknamploeg gevleide 0-0 stand. Antwerpspelers Zsolt Musznay, Dragan Jakovljevic misten de kansen op voorsprong. Hans-Peter Lehnhof zag zijn poging gedwarsboomd door een gelukkige voetreflex van De Koeyer.

De tweede helft bleven de roodwitten vruchteloos de verdiende openingstreffer najagen, het doelpunt viel echter aan de over kant. In de 70' nam Danny Veyt op links een center over van Bogaerts en met die botsbal die Antweprdoelman Wim De Coninck
verraste, bezorgde hij de lokale aanhang een koud stortbad (0-1). Even later werd Raph. Quaranta vervangen door de meer aanvallend ingestelde en snellere Patrick Van Veirdeghem. De beslissing viel echter aan de verkeerde kant met een tweede treffer van Danny Veyt die centraal De Coninck met een geplaatst balletje tegenvoets nam (0-2). R Antwerp FC bracht nog de moed op om op de aansluitingstreffer te jagen. Het verrassend vinnige KSC Lokeren nam uiteindelijk de verdiende punten mee naar Daknam.

Met vijf op acht reist R.A.F.C. volgend weekeinde naar hekkensluiter KFC Germinal Ekeren voor de Antwerpse derby (B.C. - Antwerp Clubblad-3 - 4/10/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/09/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.C. Lokeren

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
7 Zsolt Muzsnay
10 Kari Ukkonen
6 Hans-Peter Lehnhoff
8 RafaŽl Quaranta
9 Dragan Jakovljevic
11 Alex Czerniatynski
1 Eric De Koeyer
3 Johan Schoofs
2 Pier Janssen
8 Kris Bogaerts
6 Frank Bosmans
5 DaniŽl Deraeve
16 Patrick Naudts
4 Kubu Lembi
14 Danny Veyt
15 Siasia Samson
7 Marko Myrry

Wissels

46' 9 Dragan Jakovljevic (uit)/
16 Nico Claesen (in)
 
73' 8 RafaŽl Quaranta (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
 
14 Danny Veyt (uit)/
10 Calogero Taibi (in)
89'
 

Begin Match
      Kubu Lembi 20'
Ruststand 0-0
      Danny Veyt 0-1 72'
      Danny Veyt 0-2 75'
90' Eindstand 0-2 90'
TERUG