Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Ajax Amsterdam
1 0
26.07.1991 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Marnicq Sandra

Lijnrechters:
L. Lazou - F. Lambrecht
Toeschouwers: 3.500

Wedstrijdverslag

Toernooi HCS Gent - R Antwerp FC-Ajax Amsterdam

De eerste van Dragan Jakovljevic

GENT ó Pech blijft Walter Meeuws achtervolgen. Na amper twee trainingsweken bij de Bosuilclub kampt de ex-bondscoach al met een door ernstige blessures fel geteisterde spelerskern. Vooral op het middenveld komen de Sinjoren wellicht flink gehandicapt aan de competitiestart. Naast Patrick Schrooten (operatie kruisbanden) en Noureddine Moukrim (buikspieren) moet ook BenoÓt Thans eerstdaags met een buikspierverwonding onder het mes. Bij dit trio langdurige onbeschikbaren voegde zich deze week tijdens het oefenkamp in Vittel ook Zsolt Musznay met een verrekking van de mediale knieband.

Het gemis van die titularissen verhinderde de Great Old evenwel niet in hun eerste serieuze oefengalop flink offensief van leer te trekken. In de openingsminuut moest Wouters de uitgebroken Hans-Peter Lehnhoff tegen de grond werken. Scheidsrechter Sandra duwde de belhamel onmiddellijk de gele kaart onder de neus. De Amsterdammers, zonder de gekwetsten Bergkamp en Roy, reageerden prompt met een slalom van diezelfde Wouters. Wim De Coninck bleek bij de pinken. Alex Czerniatynski, opvallend gretig, zette kort daarna nieuwkomer Dragan Jakovljevic op weg naar een doelpunt. De debuterende Joegoslaaf verzuimde voor een open kooi de zaak af te ronden. Het Antwerps spitsenduo bleef trouwens de hele eerste periode de pakweg vierduizend toeschouwers bekoren met knappe acties. Ajax ontsnapte na twintig minuten aan een (verdiende) achterstand toen Vinck de kersverse Antwerp-Joego in de zestien onderuit liep. De logische openingstreffer kwam er uiteindelijk toch. Ludo Geens lanceerde Dragan Jakovlevic op de rechterflank. De spits stifte naast Menzo tegen het net.

Zijn vervanger Nico Claesen liet zich na de rust evenmin onbetuigd. Hij stuitte echter tot twee keer toe op de spektakulaire Ajax-portier. De Great Old hanteerde gretig de counter, maar scoorde niet meer. Geert Emmerechts verliet kort voor tijd het speelveld met een hoofdwonde, maar ook met z'n tienen haalde R.A.F.C. het einde (Hednik De Groeve - bron: onbekend - 27/07/1991).

Nieuweling Jakovljevic scoorde meteen

Gent ó R Antwerp FC trad aan zonder het kwartet BenoÓt Thans, Zsolt Musnay, Noureddine Moukrim en Patrick Schrooten terwijl de Amsterdammers Bergkamp en Roy noodgedwongen langs de lijn dienden te laten.

In een gesmaakte eerste speelhelft was de eerste kans voor Wouters, doelman Wim De Coninck reageerde attent. Nadat de van Nantes overgekomen Joegoslaaf Jakovljevic voor een open doel onbegrijpelijk naast besloot, slaagde diezelfde speler er toch in net voor
het halfuur de bal naast Menzo tegen de netten te prikken.

Na de kampwisseling bleef de debuterende Joegoslaaf in de kleedkamer en verscheen Nico Claesen in de basis. Hij liet in de tweede speelhelft bovendien de beste kans onbenut toen uitblinker Hans-Peter Lehnhoff hem die op een schoteltje serveerde (bron: G.S. - bron: onbekend - 27/07/1991).

Round-up Oefencampagne '91 (4)

Zonder Patrick Schrooten, Noureddine Moukrim, Zsolt Musznay en BernoÓt Thans leek de Great-Old in deze eerste zware test een gemakkelijk hapje te zullen worden voor het prestigieuze Ajax, zonder Roy en Bergkamp.

Met Wim De Coninck tussen de palen, de heroptredende Ludo Geens als rechtsachter, Wim Kiekens op rechtsmidden en de debuterende Joegoslaaf Dragan Jakovljevic als terughangende spits achter Czernia, speelde een mentaal geladen R Antwerp FC een sterke eerste helft. Hans-Peter Lehnhoff kon slechts ten koste van een gele kaart afgestopt worden. Dragan Jakovljevic miste op voorzet van Alex Czerniatynski een open doelkans. Czernia zelf wrong een kans de nek om door naast de lege Nederlandse kooi te besluiten. De zwak leidende scheidsrechter Sandra weigerde een penalty na overtreding op Dragan Jakovljevic. Toch kon de nieuwe Joegoslaaf R Antwerp FC in de vijfentwintigste minuut op voorsprong brengen.

Afgezonderd voor Menzo, besloot hij met buitenkant rechts naast de eerste paal (1-0). Een ontgoochelend Ajax was op achtervolgen aangewezen. Even later lobde Czernia een nieuwe doelkans over Menzo en... naast het lege doel. Bij de rust mochten de Nederlanders zich gelukkig prijzen niet al uitgeteld te zijn.

De tweede helft probeerde een aanvallender Ajax de zaken nog recht te zetten. Verder dan een steriel overwicht kwamen ze evenwel niet. R Antwerp FC kreeg zelf nog de beste kans. Nico Claesen besloot de assist van de op rechts doorgebroken Hans-Peter Lehnhoff op de Nederlandse doelman. Nadat coach Walter Meeuws al zijn vervangingen had gebruikt, viel Geert Emmerechts ten gevolge van gekloven wenkbrauw uit. R Antwerp FC beŽindigde zodoende de wedstrijd met zijn tienen. Uiteindelijk bleef het bij een oververdiende zege voor de in het rood-geel spelende Bosuiljongens (B.C. - Antwerp Clubblad-1 - 7/09/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/07/1991)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Ajax Amsterdam

Elftallen

1 Wim De Coninck
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
6 Wim Kiekens
7 Rony Van Rethy
8 RafaŽl Quaranta
9 Dragan Jakovljevic
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
Stanley Menzo
Danny Blind
Marciano Vink
Frank De Boer
Jan Wouters
Aaron Winter
John Van 't Schip
Wim Jonk
Ron Willems
Alfons Groenendijk
Michel Kreek

Wissels

46' 9 Dragan Jakovljevic (uit)/
15 Nico Claesen (in)
 
70' 8 RafaŽl Quaranta (uit)/
14 Ronny Van Geneugden (in)
 
78' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
18 Mario Krohm (in)
 
Danny Blind (uit)/
Rob Alfen (in)
46'
 
Wim Jonk (uit)/
Sonny Silooy (in)
46'
 

Begin Match
      Ron Willems
      Alfons Groenendijk
25' Dragan Jakovljevic 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG