Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
3 1
04.05.1993 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters:
Egidio D'Ambrosio - Carl Signet
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Cisse Severeyns, Wim Kiekens en Hans-Peter Lehnhoff houden de Bosuil in koers voor Europees ticket - R Antwerp FC naar vijfde plaats

Deurne - R Antwerp FC won gisteravond haar inhaalwedstrijd tegen KAA Gent met 3-1 en klom daardoor op naar de vijfde plaats in de rangschikking. De Europese bekerfinalist telt even veel punten dan KV Mechelen, maar won een keer minder. Toch behoudt de Bosuil uitzicht op Europees voetbal. Cisse Severeyns, Wim Kiekens en H.-P. Lehnhoff zorgden in Deurne voor de nodige treffers. KAA Gent kon rood-wit weinig in de weg leggen. Het voetbalde ietwat gretiger dan tegen R Standard CL, maar maakte ook zonder Vandenbergh en De Roover alweer weinig indruk.

Walter Meeuws haalde Dragan Jakovljevic ter gelegenheid van de komst van KAA Gent opnieuw in het elftal en gunde Didier Segers rust. De vorig jaar van K Lierse SK overgenomen linkspoot sukkelde de voorbije dagen met een dijblessure en zat voor een keer op de bank. Aan Gentse kant was De Roover slechts invaller, zaten De Nil en Vandenbergh op de bank. De door voorzitter Van Milders met kritiek beladen Dirk Medved mocht van trainer Dorjee toch spelen. Het vertimmerde Gentse elftal startte kwiek, maar keek al gauw tegen een achterstand aan. Antwerps eerste goede actie was meteen goed voor een doelpunt.

Via H.-P. Lehnhoff, een uur lang door Medved achtervolgd, Ronny Van Rethy en Alex Czerniatynski belandde de bal bij Cisse Severeyns. Iedereen verwachtte een dubbeltje met Alex, maar hij legde zelf aan. De bal verdween achter Petry tegen de tent. Een prachtdoelpunt. R.A.F.C., dat nood had aan een overwinning om in koers voor een Europees ticket te blijven, bleef tijdens de eerste speelhelft de gevaarlijkste ploeg. KAA Gent voetbalde weliswaar goed mee, maar meer dan een prima kans voor Van der Linden en een via de rug van Wim Kiekens bijna in doel verdwenen vrijschop van Verkuyl leek de club van voorzitter Van Milders gisteren niet te kunnen klaarmaken. Desondanks maakte KAA gelijk, toen Vangronsveld na een hoekschop van Porte scoorde.

Nog voor de pauze kreeg de thuisploeg waarop het recht had: een tweede treffer. Nadat de aanhang van de Europese finalist al eens een strafschop had geŽist voor handsspel van Verkuyl, wees scheidsrechter Van den Wijngaert naar de stip toen eerst Dragan Jakovljevic en vervolgens Alex Czerniatynski aanlegde, maar de hand van Schepens in de weg zat. Wim Kiekens zette de strafschop keurig om: 2 ó1 bij de rust dus.

Rood-wit hield zich na de onderbreking aanvankelijk gedeisd. Het voetbalde met de handrem op. Nam genoegen met de kleine voorsprong. De Gentenaars waren baas op de Bosuil, maar slaagden er nauwelijks in Stewan Stojanovic te bedreigen. Wel botste Van der Linden tot twee keer toe op de Servische doelman van R.A.F.C. Een keer was die ook geklopt, maar de schuiver van Van der Linden verdween naast het doel. KAA Gent speelde gretiger dan afgelopen vrijdag tegen R Standard CL, maar maakte het R.A.F.C. nauwerlijks moeilijk. Bovendien stuurde Dorjee halfweg de tweede helft Verdegem naar het centrum en Medved naar de flank. De zoveelste wissel in de Gentse elf. De thuisploeg profiteerde ervan. Na een lange ren maakte H.-P. Lehnhoff er na het uur 3-1 van. Volkomen verdiend. Rood-wit kon later via Rudi Smidts en Alex Czerniatynski nog verder uitlopen, maar het tweetal miste de kansen (Marc Gijs - GvA - 5/05/1993).

Probleemloos naar winst

Deurne ó R Antwerp FC blijft zich ook op twee speeldagen van het einde nadrukkelijk mengen in de strijd om een Europees ticket. De jongens van Walter Meeuws houden niet van gokken. Finale-winst op Wembley zou ook goed zijn voor een nieuwe Europese deelname, maar het winnen van de Beker voor Bekerwinnaars is lang geen zekerheid. Dus wedden de Antwerpjongens op twee paarden. De eerder door de Antwerpse Burgemeester Cools in het paasweekeinde verboden match tegen KAA Gent, werd door de Great Old volledig gedomineerd. De Buffalo's hadden trouwens al langer begrepen dat ook volgend seizoen voor hen puur Belgisch zal zijn.

De zware nederlaag van vorige vrijdag tegen R Standard CL had voor wijzigingen in het Gentse huishouden gezorgd. Hans Dorjee hield Bart De Roover in maatpak. Erwin Vandenbergh kreeg een plaatsje naast Alain De Nil op de bank. De Roover en Vandenbergh waren dus de slachtoffers van hettactisch blunderen van hun Nederlandse trainer. Dorjee toverde weer. Janssens mocht libero spelen, Vangronsveld liep in de dekking bij Alex Czerniatyski, Verkuijl moest Cisse Severeyns opvangen. Voor Medved had hij een schaduwrol naast Hans-Peter Lehnhoff bedacht. Medved, door de Gentse voorzitter Van Milders liever niet in de ploeg gezien, maar door Dorjee als onmisbare pion aangeduid, wist helemaal niet waar lopen. Mandekking op H.-P. Lehnhoff was echt niet haalbaar. Ook niet voor een Rode Duivel, Een gegeven waarvan Dorjee blijkbaar niet op de hoogte was.

Walter Meeuws had, in vergelijking met de wedstrijd tegen KV Mechelen, slechts een wijziging doorgevoerd. Dragan Jakovljevic was weer van de partij. De met spierpijn sukkelende Didier Segers werd gespaard. R.A.F.C. heeft de volgende dagen nog belangrijk werk op de plank. Vandaar.

KAA Gent opende met een schot van Porte naast. Het wekte even de indruk dat het de Standardpandoering met een overwinning tegen R.A.F.C. wilde uitwissen. Cisse Severeyns bracht de Buffalo's echter snel weer in een positie waar ze al te vaak dit seizoen zaten. Achter de feiten aanhollend dus. Hij controleerde een voorzet van Czernia en kegelde het leer in de kruishoek. Mooi, heel mooi. Toch krabbelde KAA Gent recht. Stewan Stojanovic had alle moeite om een hoekschop van Porte boven het hoofd van Dauwen weg te halen. Een vrije trap van Verkuijl belandde via de voet van Wim Kiekens op het dak van zijn doel. Van der Linden hielp aan de overzijde zijn vroegere ploeg bijna aan een tweede doelpunt toen hij een vrije trap van H.-P. Lehnhoff net over het eigen doel devieerde.

KAA Gent maakte gelijk toen Porte een weggekopte hoekschop oppikte en de bal op het hoofd van Vangronsveld schilderde. Stewan Stojanovic was kansloos. De rest van de eerste helft was voor R.A.F.C. Een schot van Cisse Severeyns werd door Verkuijl van de doellijn geveegd. Even later had Porte zijn hand nodig om een schot van Alex Czerniatynski af te blokken binnen het zestienmetergebied. Wim Kiekens zette de terecht toegekende strafschop om. Petry duwde net voor de rust nog een kopbal van Dragan Jakovljevic over.

Na de pauze dacht R.A.F.C. vooral aan controleren, maar bleef aardig voctballen. H.-P. Lehnhoff mocht van Petry het derde doelpunt netten. Rudi Smidts mikte, alleen voor doel, met rechts naast. Enkel Van der Linden bood wat tegenwerk. Een eerste poging rolde net naast. Bij zijn twee volgende schoten reageerde Stewan Stojanovic alert. Toen Petry te nonchalant uitverdedigde schotelde de voor Cisse Severeyns ingevallen Didier Segers Alex Czerniatynski het vierde Antwerpdoelpunt voor. Czernia devieerde, Janssens kopte in extremis weg. Dauwen kopte aan de overzijde in de slotfase nog op de dwarsbalk (Luk De Ranter - GvA - 5/05/1993).

Bosuilen blijven op koers

Deurne ó Op de Bosuil worden de dagen en de wedstrijden afgeteld. Na de inhaalopdracht tegen KAA Gent, die op een succesvolle manier werd afgewerkt, resten nog twee competitiematchen en tussendoor de Europabekerfinale op Wembley. Echt diep moesten de rood-witten gisterenavond niet gaan. Dat was alvast meegenomen, want de opeenvolgende inspanningen van de laatste weken en maanden beginnen door te wegen.

Trainer Walter Meeuws vond het alleszins geen grote wedstrijd. En hij stelde vast dat zijn ploeg ook niet zo geconcentreerd had gespeeld als afgelopen zaterdag in Mechelen. Het verschil zat hem in de genoegdoening: slechts een gelijkspel tegen KV en twee punten tegen KAA Gent. R Antwerp FC blijft aldus op koers voor een Europees ticket. "Dat is momenteel het voornaamste. Wembley proberen we nog even uit het hoofd te zetten, al is dat niet gemakkelijk. Cisse Severeyns zette ons met een schitterend doelpunt op de goede weg.
Daarna scoorde KAA Gent tegen en het was lang geleden dat ons dit nog eens overkwam."

"Als je ziet dat we er in de eerste ronde 32 goals incasseerden en in de tweede tot nu toe slechts 9, dan biedt dit toekomstgericht goede perspectieven. De penalty die ons op 2-1 bracht, was terecht. Ik had er daarvoor ook al een gezien, maar dat zal wat te vroeg in de wedstrijd zijn geweest. Op het juiste moment viel er dan nog een derde treffer. Ik kan dus niet anders dan tevreden zijn. Nadat Dragan Jakovljevic vorige zaterdag op de bank zat, liet ik ditmaal Didier Segers rusten. De spelers die niet helemaal fit zijn, krijgen op die manier wat supplementaire rust. We moeten zo fris mogelijk op de afspraak van 12 mei in Londen verschijnen."

Een delegatie van Parma AC, de tegenstander van R Antwerp FC op Wembley, met aan het hoofd trainer Nevio Scala, was gisteren in de Bosuil aanwezig. Een kwartier voor tijd verlieten zij het stadion. "Veel wijzer zijn we niet geworden," klonk het tijdens de rust. Walter Meeuws van zijn kant bekijkt zaterdagavond Parma AC in Firenze tegen Fiorentina (J.CLA. - GvA - 5/05/1993)

(bron: GvA - 05/05/1993)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts
6 Dragan Jakovljevic
7 Rony Van Rethy
8 Patrick Van Veirdeghem
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski
1 Zsolt Petry
2 Tom Verdegem
4 Rudy Janssens
3 Dirk Van Gronsveld
8 Krist Porte
7 Dirk Medved
6 Frank Dauwen
11 Gunther Schepens
5 Marc Verkuyl
10 Eric Viscaal
9 Mark Van der Linden

Wissels

66' 9 Cisse Severeyns (uit)/
14 Didier Segers (in)
 
84' 4 Rudi Taeymans (uit)/
12 Geert Emmerechts (in)
 
8 Krist Porte (uit)/
14 Alain De Nil (in)
71'
 

Begin Match
7' Cisse Severeyns 1-0      
      Dirk Van Gronsveld 1-1 22'
37' Wim Kiekens (penalty) 2-1      
Ruststand 2-1
60' Hans-Peter Lehnhoff 3-1      
71' Wim Kiekens      
      Frank Dauwen 78'
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG