Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
3 1
07.11.1992 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Fernand Meese

Lijnrechters:
Egidio D'Ambrosio - Michel Leeuw
Toeschouwers: 8600

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC
Telegram

Gent — De eerste kansjes waren voor R Antwerp FC. Alex Czerniatynski schoot via een Gents verdediger naast. Kari Ukkonen mikte slecht. KAA Gent reageerde met een knal van Dauwen via de voet van Van Der Linden naast. De Roover haalde uit vanop afstand. Ratko Svilar pakte. Uiteindelijk was het KAA Gent dat op voorsprong klom. Viscaal had Van Der Linden, die een schitterend hakje in huis had, in een een-tweebeweging betrokken. De voorzet van Viscaal werd door Vandenbergh aan de verste paal tegen het net geduwd. Vier minuten later viel alles te herdoen. Een vrije trap werd door Kari Ukkonen keurig in de rechterkruishoek geborsteld. De Buffalo's dan weer. Vandenbergh legde een vrije trap van Verkuyl met het hoofd terug tot bij Dauwen. De "lange" probeerde het met een halve omhaal. Ratko Svilar duwde in hoekschop.

Balverlies van De Roover liet Hans-Peter Lehnhoff toe Alex Czerniatynski op maat te bedienen. Czernia, alleen voor Petry, pegelde de bal naast de Gentse kooi. Petry moest trouwens nog eens ver uit zijn doel om een voorzet van Rudi Smidts te onderscheppen. De Gentse doelman slaagde slechts gedeeltelijk in zijn opzet. Cisse Severeyns kon niet profiteren en kon evenmin afronden toen Petry een schot van Alex Czerniatynski met de voet had afgeweerd. KAA Gent geraakte nog voor de rust aan een tweede doelpunt. De Nil kromde een hoekschop voor doel, De Roover verlengde met het hoofd, Vangronsveld kopte van kortbij binnen.

De Gentse invallersdoelman Deman kon zich onderscheiden op een kopbal van een andere invaller, Willy Vincent. Hij zweefde in hoekschop. Nadat Dauwen een voorzet van Porte voorlangs had gekopt, zorgde Porte acht minuten voor affluiten voor Gentse zekerheid. Een voorzet vanop rechts van Viscaal viel aan de tweede paal op het hoofd van Vandenbergh. Het terugkoppen was perfect. Net zoals de volley met rechts van Porte trouwens (Luk De Ranter - GvA - 9/11/1992).

Buffalo-afwerkers beter bij de zaak

Gent — Zowel in Deurne als in Gent werd er de voorbije week aardig wat afgepraat. De mindere prestaties van beide ploegen - KAA Gent na een enorm zwakke prestatie uitgeschakeld in de Belgische beker in Charleroi en R Antwerp FC kort bij een Europese uitschakeling tegen Admira Wacker — waren de aanleiding. De spelers hadden de boodschap van hun respectieve trainer en bestuurslui duidelijk begrepen. KAA Gent en R.A.F.C. verzorgden, vooral in de eerste helft, een leuk potje voetbal. De parallellen tussen beide clubs werden ook op het veld getrokken. Met dit verschil dat KAA Gent qua afwerking een streepje voor had op R.A.F.C. Vandaar de Buffalo-winst.

Rene Vandereycken had, in wat door beide ploegen met het oog op Europees voetbal een enorm belangrijke wedstrijd werd genoemd, opnieuw voor de vroegere automatismen gekozen met Medved voor het eerst dit seizoen weer van bij de aftrap als libero aan het werk. Hij bewees dat er geen betere vrije verdediger in Gent rondloopt. Ook in goede doen: Dauwen en Janssens. Het feit dat ze in hun vertrouwde rol centraal op het middenveld uitgespeeld werden, zal daar wel niet vreemd aan geweest zijn. De Nil kreeg van zijn trainer de rechterflank cadeau. Hij bedankte met een gretige partij.

Ook R Antwerp FC deed het heel wat beter dan vorige woensdag. Nochtans had Walter Meeuws aan zijn team moeten sleutelen. Didier Segers en Patrick Van Veirdeghem waren out, Noureddine Moukrim had een oproep voor de nationale Marokkaanse ploeg positief beantwoord. Gelukkig kon de Antwerpcoach wel beroep doen Hans-Peter Lehnhoff. Hij was samen met Rudi Smidts de betere Antwerpenaren. Rudi Smidts was trouwens door de afwezigheid van Patrick Van Veirdeghem en Didier Segers doorgeschoven naar de linkerkant. Rudi Taeymans nam samen met Geert Emmerechts centraal het verdedigende werk voor zijn rekening.

Vooral de duels tussen Geert Emmerechts en Viscaal waren pittig. Ook Rudi Taeymans roffelde af en toe eens goed door. De wedstrijden van vorig seizoen waren in beide kampen duidelijk nog niet vergeten. Ook Verkuyl en Vangronsveld gingen stevig door. Echt brutaal werd het nooit. R.A.F.C. toonde zich na de miskleun tegen Admira karakter en knokte voor wat het waard was. Enkel de afwerking bleef in gebreke. Cisse Severeyns en Alex Czerniatynski hadden de Great Old voor de pauze aan een geruststellende voorsprong kunnen helpen. De Antwerpspitsen faalden. De Buffalo-afwerkers waren beter bij de zaak. Precies daar lag zaterdagavond het verschil tussen KAA Gent en R.A.F.C.

Meese, Deman en hooligans
Scheidsrechter van dienst had normaal Jeurissen moeten zijn. De brave man had wegens ziekte afgemeld. Meese was zijn vervanger. Zonder echt af te gaan, maakte laatstgenoemde toch geen al te beste beurt. Een paar beslissingen waren aanvechtbaar. Zo claimde R Antwerp FC, bij een 2-1 stand, tercht een strafschop. Meese liet doorspelen na een duwfout van Czernia. Verkuyl sloeg de bal dan met de hand en binnen het strafschopgebied weg. Penalty zou je dan zeggen. Meese reageerde niet. Zwak scheidsrechterswerk op dat moment.

Aan de rust werd Petry met een lichte liesblessure vervangen door Deman. Hij heet de derde doelman van KAA Gent te zijn en zat op de bank, omdat Lemmens een rode schorsing uitzat. Het was geleden van 17 december 1989 dat Deman nog in een competitieweclstrijd in eerste klasse aan de slag was. Hij bewees dat hij eigenlijk te goed is om als derde doelman te fungeren. De manier waarop hij Willy Vincent van de gelijkmaker hield, verraadde pure klasse. Nog dit. De Antwerp-hooligans sloegen in Gent toe. Van een evacuatie van een zieke toeschouwer door het Rode Kruis maakten een vijftigtal "supporters" gebruik om een minuut voor het einde van de wedstrijd via de opengaande poort het veld op te rennen.

De hooligans trokken richting Gentse spionkop om daar wat uitdagend te doen. Een hoekschopvlag moest er aan geloven en ook een reeks reclameborden ging neer. De Antwerpspelers, trainer Meeuws en afgevaardigcle Henkens kregen de heethoofden weer in hun vak. Scheidsrechter Meese kon de laatste dertig seconden laten uitspelen (Luk De Ranter GvA - 6/11/1992).
(bron: GvA - 06/11/1992)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Zsolt Petry
6 Marc Van Gronsveld
8 Dirk Medved
4 Bart De Roover
2 Mark Verkuyl
14 Alain De Nil
5 Frank Dauwen
7 Rudy Janssens
11 Mark Van Der Linden
9 Erwin Vandenbergh
10 Eric Viscaal
1 Ratko Svilar
7 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
6 Wim Kiekens
8 Kari Ukkonen
10 Hans-Peter Lehnhoff
2 Rudi Taeymans
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski

Wissels

46' 1 Zsolt Petry (uit)/
20 Patrick Deman (in)
 
67' 11 Mark Van Der Linden (uit)/
12 Krist Porte (in)
 
8 Kari Ukkonen (uit)/
14 Willy Vincent (in)
73'
 

Begin Match
22' Erwin Vandenbergh 1-0      
      Kari Ukkonen 1-1 26'
      Rony Van Rethy 31'
39' Bart De Roover 2-1      
Ruststand 2-1
71' Mark Verkuyl      
83' Krist Porte 3-1      
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG