01.11.2023 Plaats: Herman Vanderpoortenstadion

Scheidsrechter: Laurent Willems

Dirk Gillon - Gianni Seeldraeyers
Toeschouwers: 9.400

Niets aan de hand, ondanks strafschop voor thuisploeg
De dirigenten van Lierse Kempenzonen waren wat blij met de loting van de zestiende finales van de Croky Cup. De nieuwe fusieclub mocht zich inderdaad opmaken voor de komst van landskampioen en bekerwinnaar Royal Antwerp FC naar het Herman Vanderpoortenstadion en telt op alle niveaus heel wat bekende gezichten met een rood-wit verleden. Voorzitter Luc Van Thillo, Yorik Torreele, assistent-coach Geert Emmerechts en spelers Jens Teunckens, Mehdi Tarfi en zeker ook Obbi Oulare omcirkelden in rood de datum van 1 november 2023. Enkel de laatstgenoemden mochten zich uiteindelijk ook lange tijd meten met hun ex-club. Ondanks de wat wisselvallige prestaties van de Great Old, was coach Mark van Bommel strijdvaardig tijdens de pre-wedstrijd persconferentie. Of hij ook zou roteren, bleef een goed bewaard geheim tot even voor de aftrap. Kobe Corbanie nam over op rechtsachter, terwijl ervaren Ritchie De Laet de linksachterpositie voor zijn rekening nam. Soumaüla Coulibaly en Vincent Janssen kregen rust en dus liepen George Ilenikhena en Zeno Van den Bosch mee in de startersrij. Senne Lammens trok stevige keeperhandschoenen en zijn groene uitrusting aan voor zijn allereerste opdracht bij de hoofdmacht van Royal Antwerp FC. Toby Alderweireld nam naar traditie de toss bij scheidrechter Willems voor zijn rekening. Ook deze wedstrijd startte met een geapprecieerde dodenherdenking.

Lierse Kempenzonen had voor deze eerste onderlinge partij de aftrap in haar traditionele zwart-gele kleuren. De thuisploeg zou zich vrij snel op de eigen helft terugtrekken, loerend op de counter. De bezoekers grepen inderdaad naar de bal, maar worstelden doorlopend met de scherp afgestelde buitenspelval van de thuisploeg. Een stevige kopslag van Arthur Vermeeren zorgde weldra voor het eerste gevaar. Afgeweerd door doelman De Smet werd de rebound door centrale verdediger Boone van de lijn geveegd. Ritchie De Laet zocht vanop afstand de korte hoek, doelman De Smet, die de voorkeur had op Jens Teunckens, doorzag het maneuver tijdig. Michel-Ange Balikwisha dwong af en trapte de hoekschop, achterom via Arthur Vermeeren en Ritchie De Laet om aan de tweede paal George Ilenikhena vinden om panklaar te leggen voor Toby Alderweireld die net voor het ingaan van het tweede kwartier de bal tegen de touwen prikte. Daar hadden de lokale supporters tijdelijk niet van terug. Jurgen Ekkelenkamp kreeg een fameuze tik in het aangezicht te verwerken, maar kon desondanks vervolgen. Arbnor Muja stuurde voor doel, Michel-Ange Balikwisha liftte over het doel van De Smet. Arthur Vermeeren verdubbelde ei zo na in de korte hoek. Aan de overkant mocht de thuisploeg zich onverwacht opmaken voor de gelijkmaker. Ritchie De Laet beroerde de bal met de hand en Van Acker benutte de elfmeter voor evenwicht in de score. De lokale kop nam het volume tijdelijk over terwijl de geel-zwarten de wedstrijd richting Senne Lammens oriënteerden, zonder evenwel enig gevaar te stichten. Balverlies werd door Arbnor Muja opgepikt en dan ging het vliegensvlug via Arthur Vermeeren, Alhassan Yusuf Abdullahi, Ritchie De Laet over links en opnieuw Alhassan Yusuf Abdullahi, Kobe Corbanie en Jurgen Ekkelenkamp George Ilenikhena die na een dubbelpas met Arbnor Muja nieuwe bezoekende voorsprong op het bord trapte. Ondanks de regelmaat van de secuur dichtklappende buitenspelval, kopte Ritchie De Laet even voor het rustsignaal de hoekschop van Michel-Ange Balikwisha voorbij doelman De Smet. In blessuretijd moest Senne Lammens nog even de bal klemmen.

Beide coaches zouden pas na het uur van het wisselmateriaal gebruik maken en dus kwamen de twee ploegen ongewijzigd terug. De thuisploeg zocht onmiddellijk de aansluitingstreffer. Van Acker stuurde zijn poging de regenwolken tegemoet. Ocansey wrong zich voorbij Toby Alderweireld, maar plaatste de bal ver buiten bereik van het doelkader. Hoewel de thuisploeg niet helemaal in de omknelling zat, was Michel-Ange Balikwisha mogelijk aan de zesde hoekschop van de tweede periode toe als Obbi Oulare zijn ex-ploeg een extraatje bezorgde door voorbij zijn eigen doelman te koppen. De Antwerpfans dankten minutenlang de ex-speler voor zijn toffe bijdrage. Ondanks een dubbele tweevoudige wissel, leek de thuisploeg het vertrouwen verloren. Vincent Janssen, Soumaüla Coulibaly, Gyrano Kerk en Chidera Ejuke mochten net voor het uur het terrein op. Senne Lammens zweefde en klemde de doelpoging van Oulare of Chidera Ejuke mocht aan de overkant de volgende rood-witte corner trappen. In de slotfase maakte Milo Horemans, die dank zij de thuiswedstrijden van de Young Reds vertrouwd is met het gras van het Herman Vanderpoortenstadion, diens opvallende allereerste optreden bij de hoofdmacht van team Mark van Bommel. Lierse Kempenzonen probeerde in de slotfase nog wat terug te doen, de kopbal van Boone werd afgeweerd in hoekschop. Aan de overkant kreeg Vincent Janssen, aangespeeld door Gyrano Kerk, vrije baan. Zijn draaiende schot zocht evenwel de verkeerde kant van de doelpaal. Royal Antwerp FC gaat mee de trommel in voor de loting van de achtste finales van de bekercompetitie waarvoor toch enkele verrassende namen zich hebben weten te plaatsen.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 01/11/2023)

9 George Ilenikhena

61' 4 Aristote Nkaka (uit)/
64 Maxim Kireev (in)

61' 28 Eric Ocansey (uit)/
70 Samih El Touile (in)

67' 11 Mehdi Tarfi (uit)/
24 Jarno Libert (in)

67' 19 Stan Van Dessel (uit)/
10 Alexandre De Bruyn (in)

74' 6 Sebastiaan Brebels (uit)/
26 Jens Cools (in)

23 Toby Alderweireld (uit)/
44 Soumaüla Coulibaly (in)
69'

11 Arbnor Muja (uit)/
19 Chidera Ejuke (in)
69'

9 George Ilenikhena (uit)/
18 Vincent Janssen (in)
69'

10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
69'

24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
77 Milo Horemans (in)
86'

Toby Alderweireld 0-1 15'
28' Thibaut Van Acker 1-1
      George Ilenikhena 1-2 36'