Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.
3 2
14.05.2023 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Lijnrechters:
Mathias Hillaert - Nick Senecaut

Vierde official: Jan Boterberg
Toeschouwers: 16.039

Wedstrijdverslag

King Arthur zet orgelpunt na geweldige remontada
De wedstrijd in een wederom uitverkochte Bosuil moest voor Club Brugge KV een doekje voor het bloeden zijn, maar werd een volgend hoofdstuk van het Brugse tranendal. Een prijsloos seizoen is een feit voor de regerende landskampioen. De afgang is compleet, maar het zal voor niemand meer een verrassing zijn. Geprikkeld door het overweldigende randgebeuren, opteerde bezoekend coach De Mil voor weerbaarheid en fysieke power. Blauwzwart kon echter enkel de eerste 25 minuten imponeren, maar dat zou onvoldoende blijken om Royal Antwerp Football Club van een achtste overwinning op rij te houden. Inderdaad, de Great Old won zijn laatste vier competitiewedstrijden van het reguliere voetbalseizoen, zegevierde in de finale van de Croky Cup en startte de Championsí Play Offs met twee welgekomen overwinningen. Zondagmiddag werd ook de scalp van Club Brugge KV aan het imposante rijtje toegevoegd, al ging dat niet zonder slag of stoot. Een comeback in Hitchcockstijl werd in de ultieme slotfase bekroond met het eerste doelpunt van Arthur Vermeeren. Met een plaatsbal in de linkerbenedenhoek zette de Antwerpyoungster de Bosuil in lichterlaaie. De Reds houden de koppositie vast, alle druk ligt bij achtervolgers Royale Union Saint Gilloise en KRC Genk. Voor de West-Vlamingen moet de gifbeker helemaal leeg, al azen ze op sportieve revanche volgende week op Jan Breydel bij de return.

Coach Mark Van Bommel bracht geen wijzigingen aan zijn succesformatie, Ritchie De Laet was niet fit bevonden om in de wedstrijdselectie te zitten. De bezoekende coach ruilde zijn twee jonkies Spileers en Sandra in voor meer verdedigende profielen als Odoi en Sylla. Referee Verboomen moest dit geladen toptreffen in goede banen leiden. Opvallend: ter gelegenheid van de herdenking van het Wembleyavontuur in 1993 werken de Reds de resterende matchen in retroshirts af en begroette 30 jaar na datum good old DaniŽl Vuylsteke de fans vanuit de microcabine. Vijftienduizend rood-witte diehards en achthonderd Bruggelingen keken reikhalzend uit naar de clash der traditieclubs. Het was helaas niet de favoriete thuisploeg die bij aanvang het wedstrijdgebeuren dicteerde. De bezoekers speelden vrij en vrank voor de eer, de winstpremie en hun supporters. Vedette Lang werd door de thuisaanhang geviseerd, maar bleek allerminst onder de indruk. Nauwelijks afgetrapt, of hij dribbelde voorbij twee Antwerpspelers, bediende in de rug van Gaston Avila de doorgebroken back Mata en de rechtsback liet van korte afstand Jean Butez geen schijn van kans. De Reds lieten evenwel niet betijen. Arbnor Muja zonderde zijn maatje Jurgen Ekkelenkamp af in het strafschopgebied. De Nederlandse belofteninternational ging in kansrijke positie evenwel niet voor eigen succes, legde breed op zijn landgenoot Vincent Janssen, maar de Antwerpse goalgetter verslikte zich in zijn dribbel. Sylla kon ontzetten. Na een flauw schotje van Rits kwam William Pacho aan de overzijde een teenlengte tekort om een vrije trap van Gaston Avila in doel te deviŽren. De Argentijn kopt even later een hoekschop van Jurgen Ekkelenkamp nipt naast doel. In de 23e minuut volgde een nieuwe koude douche voor Stamnummer Eťn. Een hoekschop van Lang vond het hoofd van de vrijstaande Vanaken. De dubbele bezoekende voorsprong was een feit. Achtervolgen geblazen en Mark van Bommel greep kordaat in. Met een tactische wissel Calvin Stengs voor Mandela Keita, probeerde de Bosuilcoach de bakens te verzetten. Terwijl Jutgla niet kon profiteren van een defensief slippertje, volgde even later de aansluitingstreffer. Odoi kopte de bal pardoes voor de voeten van Vincent Janssen. De robuuste spits twijfelde niet en haalde verschroeiend uit. Via de kuit van Mechele verdween de bal in de kooi van Mignolet. Na een genietbare eerste helft waren het de 800 meegereisde fans die nog even van zich lieten horen.

In het tweede bedrijf ging kapitein Toby Alderweireld voorop in de opbouw. Michel-Ange Balikwisha en Gaston Avila combineerden zich door de vijandelijke linies. De linksback bediende met een loepzuivere voorzet Vincent Janssen. De prijsschutter kopte op de eigen arm en zag zo de eerste kans op de gelijkmaker verloren gaan. De thuisploeg liet zich evenwel niet ontmoedigen. De mogelijkheden stapelden zich op. De bezoekers faketen blessures en hielden zich onledig met tijdrovende manoeuvres. De leidsman liet begaan. Calvin Stengs en Michel-Ange Balikwisha kregen opgelegde kansen om de gelijkmaker te netten. Twintig minuten voor tijd werden William Pacho en Arbnor Muja vervangen door Zeno Van Den Bosch en Gyrano Kerk. Tijdelijk zonder resultaat en dus stuurde team Mark van Bommel ook Christopher Scott en Alhassan Yusuf tussen de lijnen om de rood-witte rangen te vervoegen. Toby Alderweireld lanceerde het slotoffensief. Zijn lange bal bereikte Vincent Janssen die controleerde en meteen uithaalde. De bal zoefde rakelings over de dwarsbalk. Zo'n vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zette Calvin Stengs Spileers vlotjes in de wind, stuurde Gyrano Kerk in het straatje, de ex-Utrechter won meters om uiteindelijk de bal overhoeks voorbij een verbouwereerde Mignolet te plaatsen, loon naar werken voor de constante aanvalsgolven van de Antwerpfalanx. Het publiek stuwde de roodhemden naar voren die slechts zes extra minuten werden toegekend. In de ultieme slotfase gaf Mechele een corner weg. Calvin Stengs dropte de bal voor doel. Mignolet kon met een slap vuistje halfslachtig ontzetten tot voor de voeten van Arthur Vermeeren. Het Antwerpse goudhaantje controleerde de bal en vond door een woud van benen de linkerbenedenhoek. Delirium bij alles en iedereen op de volgepakte tribunes. De inzet van King Arthur bekroonde dť opvallende comeback van de Reds, die met fysiek powervoetbal de laatste 20 minuten de tegenstand wegbliezen. Met passie en grinta werd de Angstgegner verslagen en dus blijft de Great Old de trotse lijstaanvoerder in de Championsí Play Offs. Volgende week volgt de return op Jan Breydel. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 14/05/2023)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.

Elftallen

1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
23 Toby Alderweireld
51 Willian Pacho
22 Gaston Avila
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
22 Simon Mignolet
77 Clinton Mata
94 Abakar Sylla
44 Brandon Mechele
14 Bjorn Meijer
15 Raphael Onyedika
6 Denis Odoi
26 Mats Rits
20 Hans Vanaken (K)
10 Noa Lang
9 Ferran Jutgla

Wissels

27' 27 Mandela Keita (uit)/
14 Calvin Stengs (in)
 
67' 11 Arbnor Muja (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
 
67' 51 Willian Pacho (uit)/
33 Zeno Van den Bosch (in)
 
80' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
 
80' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
32 Christopher Scott (in)
 
9 Ferran Jutgla (uit)/
76 Romeo Vermant (in)
51'
 
94 Abakar Sylla (uit)/
58 Jorne Spileers (in)
76'
 
77 Clinton Mata (uit)/
27 Casper Nielsen (in)
76'
 
26 Mats Rits (uit)/
98 Cisse Sandra (in)
90'
 
10 Noa Lang (uit)/
32 Nusa Antonio Eromonsele (in)
90'
 

Begin Match
      Clinton Mata 0-1 2'
      Hans Vanaken 0-2 23'
36' Vincent Janssen 1-2      
40' Willian Pacho      
      Noa Lang 53'
      Abakar Sylla 59'
      Bjorn Meijer 79'
86' Gyrano Kerk 2-2      
      Casper Nielsen 86'
97' Arthur Vermeeren 3-2      
TERUG