Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de LiŤge
3 1
08.08.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Aimť Fefebvre
Toeschouwers: 11.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Telegram

Deurne ó Tot twee keer toe kan Wilmots in de openingsminuten Ratko Svilar bedreigen. De reactie is van Hans-Peter Lehnhoff na een korte vrije trap. Dan gaat Dragan Jakovljevic en uit die actie komt Czernia dicht bij een doelpunt, hij knalt op Bodart. Van Rooij deelt kwistig voorzetten uit en hij levert ook een loeier van formaat af. Het spelpeil van R.A.F.C. wordt na een tiental minuten tot haast ongekende hoogte opgetrokken zodat R Standard CL uit beeld verdwijnt. Een inworp van Patrick Van Veirdeghem wordt door 'Jako' met het hoofd verlengd, Willy Vincent jaagt de bal, buitenkant voet, voorbij Bodart. Wim Kiekens wordt door 'Jako' bediend en treft de deklat. De Rouches maken een vuist en dat levert ze bijna de gelijkmaker op. Heerlijke combinatie Van Rooij-Wilmots-Genaux en opnieuw Wilmots, gestopt door Ratko Svilar. Dragan Jakovljevic en de ongrijpbare Alex Czerniatynski leveren enig voorbereidend werk af. Didier Segers kan in twee tijden met zijn 'zwakke rechtervoet' afronden. Rust: 2-0.

Amper herbegonnen, rent de zwierige Willy Vincent voorbij Demol die naar de noodrem grijpt en met een geel karton goed wegkomt. Terwijl Cisse Severeyns en NOureddine Moukrim zich opwarmen, zorgen Hans-Peter Lehnhoff met een subliem aangeven en Patrick Van Veirdeghem met een onverbeterlijke kopslag voor een geruststellende 3-0. Czernia blijft verbazen, dolt met de tegenstand en besluit op de deklat. Als Genaux, door Czernia in het nauw gedreven wordt en , niet anders kan dan terugkoppen op Bodart (die de bal niet met de handen mag raken), volgt er een goochelnummer dat een tikje ongelukkig wordt afgewerkt. Kort voor affluiten is het Wilmots die nog eens een deklat doet trillen (Roger Vlemings - GvA - 10/08/1992).

Zonder zuurstof naar glansprestatie

Deurne ó Het was geen weer om te voetballen, er hing te weinig zuurstof in de lucht. Een haast ondraaglijke warmte maakte het zelfs de toeschouwers moeilijk. Puffen in de tribunes, stikken achter de zwaar beglaasde business-seats. Met tientallen zaten ze daar met papieren en clubbladen hun zwetende lichamen enige koelte toe te wuiven. Druipende dassen, een nieuwigheid.

Onder die omstandigheden is de ploeg van R Antwerp FC erin geslaagd een glansprestatie zonder voorgaande neer te poten. Nooit fladderden de Bosuilen vorig seizoen met meer zwier door de negentig minuten. Geen enkele pion liet het afweten. Elf uitblinkers in een voetbalteam kan dat? Sinds zaterdagavond zeggen we: ja.

R Standard CL kwam verzwakt aan de aftrap. Cruz, Hellers, Pister, Vervoort en Vos zijn namen die in de kern van de Rouches voorkomen en die niet op het scheidsrechtersblad stonden. R Antwerp FC miste alleen de langdurig geschorste Geert Emmerechts. Het mag echter niets afdoen aan de verdienste van de mannen van trainer Walter Meeuws. Na tien minuten 'gewoon doen' ontbonden ze hun duivels. De formatie van Haan wist hoe laat het was. Alex Czerniatynski kon op geen reglementaire manier gestuit worden. De eerste die hem neerdolkte, was Asselman. Alex' elegante pakje ó hemelsblauw hemd, marineblauwe broek, witte kousen werd gedurende de rest van de wedstrijd door Rednic en trawanten na trek-, trap- en duwwerk besmeurd.

Czernia kreeg enorme steun van zijn maats. Dragan Jakovljevic speelde iets teruggetrokken en spreidde een techniek ten toon die velen hem mogen benijden. Op rechts matte de ijverige Willy Vincent al wie hem wilde volgen tot in den treure toe af. "En vergeet niet dat Willy Vincent in Mauritius als diepe spits fungeerde", zei Walter Meeuw na afloop. "Die jongen is gewoon op ballen te wachten en nu wordt hij bij ons volop in het spel betrokken, hij moet zelf mee verdelen." Volgende week vertrekt hij naar Zambia om er met zijn nationale ploeg aan te treden, R.A.F.C zal hem missen. Walter Meeuws zei verder nog lachend dat hij niet aan beÔnvloeding wilde doen , maar dat de enige spits die momenteel voor de Rode Duivels in aanmerking kan komen duidelijk Alex Czerniatynski is.

Czernia zelf maakte zich niet druk. "De match in Tsjechoslovakije , dat is voor Paul Van Himst. Hij zal ook wel gezien hebben dat Wilmots zich steeds weer naar het middenveld laat terugzakken. Ik ben een typische spits. Onder Davidovic speelde ik ooit achter de aanvallers en dat mislukte. Ik kan alleen vooraan uit de voeten." Tien minuten voor tijd bracht Walter Meeuws Cisse Severeyns en Noureddine Moukrim in. Czernia vond dat nogal vroeg. "lk had zo graag gescoord. Toen we op 3-0 stonden, kreeg ik een mooie kans van Didier Segers. Normaal controleer ik eerst die bal, maar in de gegeven omstandigheden dacht ik de show te kunnen stelen. Het vluchtschot vloog net over. Ook toen ik Bodart omzeilde, had de bal moeten zitten. Ik zag dat Genaux naar de doellijn rende en mikte daardoor opnieuw hoog."

"Ik bracht Cisse Severeyns in, om hem aan ons publiek voor te stellen", zei Walter Meeuws. "Cisse heeft de voorbereiding gemist en is nog niet helemaal klaar. Elke minuut competitievoetbal die ik hem kan geven, beschouw ik als winst. Czernia hoeft niet voor zijn plaats te vrezen."

Van Rooij, Quaranta en Thans, alien ooit in dienst van R.A.F.C. (net zoals hun trainer Haan) zaten er maar stilletjes bij. Geen van hen had de Antwerpse pletwals kunnen afremmen (Roger Vlemings - GvA - 10/08/1992).

Didier Segers centraal op het middenveld: "Het is een verrijking"

Deurne ó De overgang van Didier Segers van K Lierse SK naar R Antwerp FC heeft heel wat stof doen opwaaien. De man die voor K Lierse SK op de linkerflank ontelbare kilometers heeft afgerend, kwam in aanmerking om Club Brugge KV te versterken en was later bijna zeker bij KAA Gent ingelijfd. Uiteindelijk tekende hij voor R Antwerp FC, ietwat ongelukkig net na het afsluiten van de transferperiode, met het gevolg dat R.A.F.C. nog maar een Belgische speler van een eersteklasser (en dat tot 31 december) mocht overnemen. Met het aanwerven van Cisse Severeyns was die kous dus definitief af.

Didier Segers heeft er ondertussen toch al voor gezorgd dat niemand aan de Bosuil zijn transfer zal betreuren. Goed werk in de Supercup, uitstekende prestatie tegen R Standard CL.
Bij R.A.F.C. loopt hij in het middenveld. Of hij zijn stek op links niet mist? "Helemaal niet", zegt Didier Segers. "Patrick Van Veirdeghem doet het daar meer dan behoorlijk en we vinden mekaar. Je ziet toch dat de ploeg draait en dan maakt het mij niet uit dat ik nu centraal speel. Op die plaats hebben ze me nodig, op die plaats zal ik mij volledig inzetten. Het is weer eens wat anders, ik beschouw het als een verrijking."

Didier Segers gaat ervan uit dat de Antwerp-trein vertrokken is. "Met K Lierse SK was dat vorig seizoen ook zo. We pakten meteen een punt tegen KAA Gent en we waren weg. Van de andere kant is de concurrentie nu verwittigd. Met dit resultaat zullen onze volgende tegenstanders wel op hun tellen letten, maar ik maak me geen zorgen. Dit is een onwaarschijnlijke groep. Hier hoor je geen gesakker of negatieve commentaren als je eens een bal verkeerd trapt."

Rudi Smidts, in de tribunes nauwlettend gevolgd door bondscoach Paul Van Himst, had het over zuurstofgebrek en Marc Wilmots. "Het was erg moeilijk spelen, geen zuurstof, maar ja je geeft toch alles. Ik zette me van bij de aanvang in de buurt van Wilmots, maar die trok erg ver naar achteren. Ik moest kiezen, hem volgen of hem laten gaan. Ik liet hem maar. Je gaat toch geen diepe spits afstoppen op zijn eigen helft!" (Roger Vlemings - GvA - 10/08/1992).

(bron: de pers - 10/08/1992)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de LiŤge

Elftallen

1 Ratko Svilar
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
2 Rony Van Rethy
4 Rudi Smidts (K)
8 Patrick Van Veirdeghem
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Dragan Jakovljevic
6 Willy Vincent
5 Didier Segers
11 Alex Czerniatynski
1 Gilbert Bodart
2 Rťgis Genaux
4 Stephane Demol
3 Mircea Rednic
16 Alain Bettagno
5 RaphaŽl Quaranta
10 Frans Van Rooij
6 Mohamed Lashaf
8 Patrick Asselman
11 Marc Wilmots
9 MichaŽl Goossens

Wissels

80' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Cisse Severeyns (in)
 
80' 6 Willy Vincent (uit)/
16 Noureddine Moukrim (in)
 
9 MichaŽl Goossens (uit)/
15 Amilton Villas Boas Dinga (in)
46'
 
5 RaphaŽl Quaranta (uit)/
14 Benoit Thans (in)
72'
 

Begin Match
      Patrick Asselman 16'
20' Willy Vincent 1-0      
      Mircea Rednic 34'
41' Didier Segers 2-0      
Ruststand 2-0
      Stephane Demol 47'
58' Patrick Van Veirdeghem 3-0      
      Alain Bettagno 3-1 67'
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG