Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Cercle Brugge K.S.V.
2 1
09.04.2023 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters:
Yves De Neve - Michael Geerolf

Vierde official: Kevin Van Damme
Toeschouwers: 12.091

Wedstrijdverslag

Na lang achtervolgen een stapje dichter bij de top
De fans hadden er wekenlang naar uitgekeken: een flankspeler omruilen voor een echte spits? De medische staf, de technische staf en de speler zelf hadden er intensief aan gewerkt. Op deze Paaszondag stond clubtopschutter Vincent Janssen opnieuw aan de aftrap, maar eerst had de club nog droeve plichtplegingen te vervullen, zo wist stadionomroeper Vincent Fierens niet voor het eerst aan te kondigen. Vroeg overleden Danny Dieltiens en Super Jack kregen in het volle Bosuilstadion met een volle minuut stilte hun herdenkingsmoment. Later tijdens de partij kreeg ook oud-Cercle doelman Michael Van Damme alle handen op elkaar. Team Mark van Bommel had na de goede week dus precies een wijziging nodig om de ontgoocheling van de vorige thuiswedstrijd uit de Bosuil te verjagen en de ambities voor de Champions Play-Offs kracht bij te zetten. Daarvoor kreeg de staf voluit steun vanop bijna alle banken en zitjes. Bovendien stond Aurélio Ulineia Buta nog een laatste keer aan de aftrap in het Bosuilstadion, al liet hij het sportieve gebeuren over aan zijn ex-ploegmaats. Zou hij met een gunstig rapport over William Pacho richting Frankfurt terugreizen? De Vereniging uit Brugge was na winst in de West-Vlaamse derby tegen KV Kortrijk niet alleen in de winning-mood, wilde toch nog een gooi doen naar die begeerlijke achtste plek in de Europe Play-Offs en de rood-witte defensie veelvuldig bestoken. Dat leek alleszins een logische veronderstelling voor deze Match van de Haven. Cercle had daarvoor alvast een opvallend witte uitrusting met enkele groen-zwarte accenten meegebracht. Net als zijn ploegmaats droeg Calvin Stengs met fierheid de rood-witte kleuren, al moest hij in aanwezigheid van scheidsrechter Van Driessche best op zijn tellen passen...

Gesteund door enkele honderden fans, had Cercle-topschutter Ueda de aftrap voor de bezoekers, al leek hun vak toch niet helemaal volgelopen. Probeerden de bezoekers af en toe uit te breken over links, de eerste hoekschop viel Calvin Stengs ten deel. De partij was dan al even onderweg. De Reds hadden voluit initiatief, al kostte het veel, heel veel doorzettingsvermogen om tot in de groen-zwarte rechthoek te geraken. Minder sportieve middelen werden daarbij niet geschuwd. Nog voor het kwartier moest al een eerste slachtoffer van de inspanningen op de been geholpen worden middels de wonderspons. Dat ritueel zou zich, zeer tot ontzetting van de rood-witte technische staf en fans, zo bijna zonder aanleiding met de regelmaat van de klok herhalen. Jean Butez kwam zodoende pas rond de dertigste minuut voor het eerst in beeld, al moest hij even later zich bij een flankvoorzet van Siquet wel vol op de bal werpen. Arthur Vermeeren brak even voorbij het half uur bijna door de Cercle-muur: zijn schot scheerde helaas buitenkant linkerpaal. Calvin Stengs vuurde over de grond in de korte hoek, pal op de vuisten van doelman Majecki. De hoekschop lanceerde een nieuw rondje rood-wit combinatiespel, dat uiteindelijk door Arthur Vermeeren voorlangs besloten werd. Jammer, maar slechts uitstel? Hotic kon bij die enige uitgesponnen doelkans na een dubbele rebound met een gestrekt schot Antwerpdoelman Jean Butez vloeren. Cercle kon zodoende tegen de gang van het spel op voorsprong de rust in. Gyrano Kerk werd meteen klaargestoomd voor de dienst.

Hij kwam Michel-Ange Balikwisha na de kampwissel vervangen. Cercle-coach Muslic stuurde verse kracht Da Silva tussen de lijnen voor geelgeboekte Van Der Bruggen. Hoewel de Vereniging enkele aanvallende registers opentrok gedurende die eerste minuten van de tweede spelperiode, was het Gyrano Kerk die als eerste zijn kans ging. Zijn schot belandde via een bezoekende deviatie tegen de dwarsligger. Jean Butez moest aan de overkant een uithaal van Hotic vastgrijpen. Gboho joeg zijn doelpoging over de dwarsbalk. Geblokt door Ravych belandde de trap van Arthur Vermeeren in hoekschop. Hoewel doelman Majecki zijn kamp tijdelijk kon ontzetten, haalde Vincent Janssen bijna onmiddellijk in de vlucht vernietigend met links uit. Hoewel de buitenspelval geregeld feilloos en onverbiddelijk dichtklapte, ging ook Ravych in een duel met Vincent Janssen in de fout en op de bon bij Van Driessche. De tijd leek een zoete bondgenoot voor de bezoekers die met man en macht hun voorsprong verdedigen, tot daar plots die vrijschop van Calvin Stengs door rechtsachter Popovic in eigen doel werd verlengd, waarvoor dank van de stadionomroeper. Invallers Christopher Scott en Alhassan Yusuf Abdullahi mochten dan al mee vieren. Dicht in de buurt van de groen-zwarte rechthoek liep Van Driessche opvallend in de weg van de actie, moest zich publiekelijk verontschuldigen, maar de bal moest wel afgeleverd worden aan de tegenstander! Na een duel randje zestien meter, werd Van Driessche vanuit Basecamp Tubize naar de monitor gesommeerd en kwam terug met... strafschop voor de Reds. Aanvoerder Toby Alderweireld klaarde de klus. Met steun van late invallers Gaston Avila en Kobe Corbanie, trok de Great Old de voorsprong over de resterende tijd. De Bosuil had een zenuwslopende middag beleefd, de driepunter bleef thuis en dus was er tijd voor een stevige ontlading.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 09/04/2023)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Cercle Brugge K.S.V.

Elftallen

1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
48 Arthur Vermeeren
27 Mandela Keita
14 Calvin Stengs
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
1 Radoslaw Majecki
5 Boris Popovic
4 Jesper Daland
66 Christiaan Ravych
34 Thibo Somers
28 Hannes Van Der Bruggen
17 Abu Francis
41 Hugo Siquet
10 Dino Hotic
11 Yann Gboho
36 Ayase Ueda

Wissels

46' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
7 Gyrano Kerk (in)
 
69' 27 Mandela Keita (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
 
69' 18 Vincent Janssen (uit)/
32 Christopher Scott (in)
 
82' 2 Ritchie De Laet (uit)/
22 Gaston Avila (in)
 
85' 14 Calvin Stengs (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
 
28 Hannes Van Der Bruggen (uit)/
22 Leonardo Lopes (in)
46'
 
11 Yann Gboho (uit)/
9 Kevin Denkey (in)
62'
 
10 Dino Hotic (uit)/
14 Charles Vanhoutte (in)
73'
 

Begin Match
      Hannes Van Der Bruggen 29'
      Jesper Daland 40'
      Dino Hotic 0-1 42'
Ruststand 0-1
      Christiaan Ravych 64'
72' Boris Popovic (own-goal) 1-1      
85' Toby Alderweireld 2-1      
89' Arbnor Muja      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG