Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.S. Eupen
2 0
18.02.2023 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Wim Smet

Lijnrechters:
Dirk Gilon - Nick Senecaut

Vierde official: Simon BourdeaudHui.
Toeschouwers: 10.368

Wedstrijdverslag

Nieuwe driepunter voor secuur Royal Antwerp FC
De Great Old liep tegen KAS Eupen geen averij op in de race voor Champions' Play-Off deelname, wel integendeel. De Reds zullen deze zaterdag de kloof met KRC Genk en Royale Union Saint Gilloise met enkele punten verkleinen en dat op een moment dat blessures en schorsingen de breedte van de Antwerpse selectie op de proef blijven stellen. Met kersvers bondscoach Tedesco en technisch directeur Vercauteren in de tribune boekte Stamnummer En een routinezege tegen de laagvliegers uit de Oostkantonners. Over tribune gesproken: Royal Antwerp FC moest het tegen KAS Eupen met ongeveer 3.000 supporters minder stellen dan gebruikelijk. De staanplaatsen van Tribune Vier moesten immers op het gezag van de aanwezige bondsprocureur gesloten blijven, een gevolg van een sanctie die de voetbalbond oplegde naar aanleiding van het overtreden van het bondsreglement tijdens de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht van 6 november 2022. Team Mark van Bommel koos op de linksachterpositie voor Jelle Bataille en kreeg dus de voorkeur op Gaston Avila. De Argentijn mocht naast enkele jonkies postvatten op de reservenbank. Bezoekende coach Still voerde vier wijzigingen door ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. Voor spits Prevljak was er slechts een plaatsje in de imposante dug-out voorzien.

Scheidsrechter Smet opende de wedstrijd met een aftrap voor de thuisploeg. De Reds zouden vanaf de eerste minuut domineren en controleren. De thuisploeg monopoliseerde het leder in de beginfase, al waren het de bezoekers die via de pijlsnelle winger NDri het eerst konden dreigen. Jean Butez las de voorzet perfect en kon tijdig anticiperen. Nog tijdens de openingsfase kreeg Arthur Vermeeren een geel karton na een lichte overtreding. De thuisploeg trok vervolgens alle offensieve registers open. De goede organisatie van de Pandas kon onheil voorkomen. Ritchie De Laet wisselde gevaarlijke rushes over rechts en verre inworpen af. Gyrano Kerk verlengde er daar een van met het hoofd, maar Eupens sluitpost Moser kon klemmen. Halfweg de eerste helft kreeg Ritchie de Laet de gele prent onder de neus geduwd na een stevige tackle en liggen er twee schorsingsdagen in het verschiet voor de rechtsback. Dominantie van de thuisploeg en veel balbezit, maar weinig uitgespeelde kansen: Arthur Vermeeren dirigeerde, Jelle Bataille stoomde op, combineerde met Vincent Janssen, het georganiseerde Eupense blok wist averij te voorkomen. Mandela Keita infiltreerde enig mooi in de vijandelijke zestien. Zijn schot strandde echter op de paal. In de rebound had de goed gevolgde Gyrano Kerk de bal enkel nog in het doel te deponeren, maar werd met een stevige duw van Bessile van de voeten geblazen en dus een gemaakt doelpunt onthouden. Initieel en tot aller verbazing zag referee Smet er geen graten in. Bij de eerste onderbreking aan de overzijde van het terrein, kwam er toch een VAR- interventie en werd hij naar het scherm gedirigeerd. Een logische strafschop en een rode kaart voor Bessile is het verdict. Na vier minuten getreuzel en getalm zette Vincent Janssen de strafschop feilloos om en lag de wedstrijd in een beslissende plooi. Door het numerieke overwicht speelt Stamnummer En in een zetel, toch pakte even voor rusten aanvoerder Toby Alderweireld zijn fatale vijfde boeking van de huidige voetbaljaargang. Voor de wedstrijd aan Den Dreef zal Mark van Bommel mogen puzzelen om een standvastige verdedigingslinie te formeren. Net voor het rustsignaal volgde dan nog de bevrijdende tweede treffer. Een drieste voorzet van Ritchie De Laet werd aan de tweede paal in doel wordt gedevieerd door Jurgen Ekkelenkamp. De Nederlandse belofteninternational nette zijn tweede competitietreffer en zette zijn kleuren met een dubbele voorsprong op rozen.

In ondertal stond KAS Eupen voor een onmogelijke opdracht om in het tweede bedrijf de bakens te verzetten. De schade beperken was dan ook het nieuwe credo van de Oostkantonners. Voor de thuisploeg kwam Gaston Avila na de rust de uit voorzorg vervangen Jelle Bataille aflossen. Terwijl op het veld tot een wapenstilstand was besloten, lieten de supporters vanuit Tribune Vier van zich horen. Met een minutenlange Royal Antwerp Football Club spoorden zij hun spelers aan om nog enkele treffers aan te tekenen. Een afgeblokt schot en een vrije trap op het dak van het doel van modelkapitein Toby Alderweireld waren daarop de reactie. Enig gemor uit de tribunes na een mislukte corner van Christopher Scott en zo kabbelde de wedstrijd naar het eindsignaal, al wilde Vincent Janssen wel nog proberen zijn seizoenstotaal op te vijzelen. De spits kraakte op aangeven van Arthur Vermeeren echter zijn schot. Ook Ritchie De Laet bediende de Antwerpse topschutter nog eenmaal op zijn wenken, maar wist diens inzet niet te kaderen. De wissels aan beide kanten brachten geen verandering en dus konden de Reds een nieuwe driepunter bijschrijven op hun al imposante puntentotaal. Met 14 op 18 in de laatste zes wedstrijden is met deze krappe kern een uitmuntende puntenoogst behaald. De schorsingen voor Toby Alderweireld en Ritchie De Laet zullen coach mark van Bommel evenwel kopzorgen baren voor de ontmoeting
aan Den Dreef tegen de falanx van Marc Brijs. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 18/02/2023)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.S. Eupen

Elftallen

1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
27 Mandela Keita
48 Arthur Vermeeren
24 Jurgen Ekkelenkamp
7 Gyrano Kerk
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
1 Lennart Moser
2 Yentl Van Genechten
28 Rune Paeshuyse
5 Loic Bessile
3 Jason Davidson
15 Gary Magnee
8 Stef Peeters (K)
6 Brandon Baiye
13 Davo
10 Regan Charles-Cook
11 Konan NDri

Wissels

46' 34 Jelle Bataille (uit)/
22 Gaston Avila (in)
 
67' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
32 Christopher Scott (in)
 
88' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
52 Kobe Corbanie (in)
 
13 Davo (uit)/
4 Aleksandr Filin (in)
39'
 
2 Yentl Van Genechten (uit)/
27 Ibrahim Diakite (in)
60'
 
6 Brandon Baiye (uit)/
35 Boris Lambert (in)
60'
 
15 Gary Magnee (uit)/
23 Isaac Christie-Davies (in)
81'
 
10 Regan Charles-Cook (uit)/
25 Djeidi Gassama (in)
81'
 

Begin Match
8' Arthur Vermeeren      
22' Ritchie De Laet      
      Davo 25'
      Loic Bessile 36'
38' Vincent Janssen (penalty) 1-0      
43' Toby Alderweireld      
44' Jurgen Ekkelenkamp 2-0      
      Aleksandr Filin
      Djeidi Gassama 90'
TERUG