Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlecht R. Antwerp F.C.
0 0
29.01.2023 Plaats: Lotto Park

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters:
Jo De Weirdt - Michael Geerolf

Vierde official: Kevin Debeuckelaere
Toeschouwers: 17.000

Wedstrijdverslag

Great Old haalt felbevochten punt in het Lotto Park
Royal Antwerp Football Club behaalde deze competitiejaargang twee op zes tegen de geplaagde recordkampioen RSC Anderlecht. Net als in de heenwedstrijd kreeg stamnummer 1 de beste kansen maar een uitblinkende doelman Verbruggen hield zijn netten schoon. Voor de Hoofdstedelingen pakte de sportieve Deense tandem Riemer - Fredberg uit met twee wijzigingen ten opzichte van de gewonnen kelderkraker op Le Pairay. De geschorste Arnstad werd vervangen door Ashimeru, Amuzu nam de plaats over van toptalent Stroeykens. Voor de Reds koos Team van Bommel voor de debuterende Gyrano Kerk in de spits en kreeg ook Gaston Avila een basisplaats, Jelle Bataille een invallersstatuut. Ook Christopher Scott en Anthony Valencia hadden een plaats in de wedstrijdkern. Scheidsrechter Lambrechts was de aangewezen leidsman voor deze clash der traditieclubs. Een quasi uitverkocht Lotto Park, inclusief een kleine duizend vocale Antwerpfans, hoopte op spanning en sensatie.

In de eerste helft eiste de Belgische recordkampioen het balbezit op met kwiek bewegingsvoetbal, helaas zonder enig doelgevaar. Een overwinning was nochtans nodig om een kans op een PO 2-ticket te vrijwaren. In hoofdzaak William Pacho smoorde die offensieve bevliegingen van de thuisploeg in de kiem. Bij de Reds spitste de aandacht zich toe op nieuweling in de spits Gyrano Kerk. Hij torste de loodzware opdracht om de geschorste targetman Vincent Janssen te vervangen en meteen het centrale verdedigingsduo Vertonghen en Debast voor problemen te stellen. Dat verliep met wisselend succes en dus werd de stootkracht, de balvastheid en het opportunisme van de Nederlandse topspits node gemist. Toch was de beste kans in het eerste bedrijf voor de Reds. Michel Ange Balikwisha zonderde collega-vleugelspits Arbnor Muja in het strafschopgebied af. De Kosovaar nam de bal in een keer op de slof, maar hij besloot naast. Na heel wat middenveldspel en duels sleepte de wedstrijd zich voort naar het rustsignaal.

Na de pauze trok de Great Old alle offensieve registers open. Een jagende Jurgen Ekkelenkamp dwong Diawara in de fout. Gyrano Kerk zette met een schot in de draai thuisdoelman Verbruggen aan het werk. De inzet werd door de Nederlandse goalie gekeerd. Tien minuten later kon Michel Ange vanop zo'n twaalf meter afdrukken, meteen de beste kans uit de wedstrijd. Verbruggen pareerde. Arbnor Muja zag ook de rebound door de uitblinkende sluitpost gered worden. De Reds domineerden nu het spelbeeld, al zou een incident achter de rug van Lambrechts het verdere spelverloop bepalen. Een omschakelingsmoment via Calvin Stengs werd foutief afgestopt door een Diawara in de reactie raakte hij zijn opponent en werd meteen door Lambrechts weggestuurd. De gele schorsing kwam daarmee ook meteen te vervallen, al wacht de speler vermoedelijk wel een andere (zware?) sanctie. De Antwerpse trots moest nog een dertigtal minuten in ondertal volmaken. De numerieke meerderheid spoorde de thuisploeg echter niet tot een grotere dadendrang. Jean Butez mocht uiteindelijk de negentig minuten werkloos toekijken. Zo'n kwartier voor affluiten werd de thuisploeg op haar beurt gereduceerd tot een tiental. Raman hing aan het shirt bij een weergaloze William Pacho en incasseerde meteen een tweede gele kaart. Beide coaches spraken hun wisselcontingent aan al had dit weinig invloed op het verdere verloop. Het was Ritchie De Laet die met een afstandsknal Verbruggen een laatste maal op de proef stelde. Ook een scrimmage met de ingevallen Bruny Nsimba leverde geen bevrijdende treffer meer op. De brilscore bleef ook in het tweede onderlinge treffen van deze voetbaljaargang op het bord staan. De volgende opdracht komt er woensdag al aan. Royale Union Saint Gilloise is de de tegenstander tijdens de eerste halve finale van de Croky Cup. Afspraak in het Dudenpark. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 29/01/2023)

Statistieken

R.S.C. Anderlecht R. Antwerp F.C.

Elftallen

16 Bart Verbruggen
62 Michael Murillo
56 Zeno Debast
14 Jan Vertonghen (K)
54 Killian Sardella
18 Majeed Ashimeru
21 Amadou Diawara
10 Yari Verschaeren
36 Anders Dreyer
7 Francis Amuzu
9 Benito Raman
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
22 Gaston Avila
48 Arthur Vermeeren
14 Calvin Stengs
24 Jurgen Ekkelenkamp
11 Arbnor Muja
10 Michel-Ange Balikwisha
7 Gyrano Kerk

Wissels

81' 7 Francis Amuzu (uit)/
29 Mario Stroeykens (in)
 
84' 21 Amadou Diawara (uit)/
25 Adrien Trebel (in)
 
84' 36 Anders Dreyer (uit)/
11 Lior Refaelov (in)
 
90' 25 Adrien Trebel (uit)/
71 Theo Leoni (in)
 
7 Gyrano Kerk (uit)/
34 Jelle Bataille (in)
66'
 
10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
32 Christopher Scott (in)
74'
 
22 Gaston Avila (uit)/
17 Bruny Nsimba (in)
85'
 

Begin Match
      Arbnor Muja 51'
      Ritchie De Laet 63'
      Calvin Stengs 63'
63' Benito Raman      
73' Zeno Debast      
75' Benito Raman      
90' Majeed Ashimeru      
TERUG