Florian Lemaire - Tom Vanpoucke

Vierde official: Klass Clerckx
Toeschouwers: 2.902

Soeverein Royal Antwerp FC houdt gezondheidswandeling aan de kust
Supporters zijn de levensader van elke voetbalclub. De trouwe aanhang van Royal Antwerp Football Club maakte op een barkoude winteravond een statement. Ze waren niet in Oostende. Het spandoek "Altijd en massaal paraat als het om normale uren gaat" liet wellicht niets aan de verbeelding over. Zo protesteerden de rood-witte getrouwen tegen het krankzinnig vroege aanvangsuur op een midweekspeeldag. Ook de karig opgekomen thuissupporters lieten van zich horen met een banner: “Actions speak louder than words” gericht tegen CEO Ganaye en het voltallige bestuur. Met een oogst van nul punten uit de laatste vier competitiewedstrijden zijn de Kustboys verworden tot een degradatiekandidaat. De aanvallende onmondigheid en de vierenveertig geïncasseerde doelpunten spreken boekdelen. De meest gepasseerde verdediging van de Jupiler Pro League zag dit aantal met nog drie eenheden aangedikt worden in haar Diaz Arena. Een soevereine Great Old hield negentig minuten een gezondheidswandeling aan het zeitje. De Zeekapiteins konden weliswaar sporadisch dreigen, maar moesten hun meerdere erkennen in een eenzijdige wedstrijd.

Thuiscoach Thalhammer wijzigde zijn ploeg op drie posities. Centrale verdediger Uroghide kwam uit schorsing, Pierre Dwomoh Jr. werd beloond voor zijn sterke invalbeurt op KV Mechelen en ook jeugdprodukt Musayew verscheen aan de aftrap. Spits Ambrose was nog niet hersteld van zijn blessure, Mabede was geschorst na een rode kaart. Bij de samenstelling van de bezoekers had team van Bommel geen verrassingen in petto. Door een gebrek aan wisselopties door een resem geblesseerden, bleef de starterself en de invallersbank van de wedstrijd in het Dudenpark gehandhaafd. Terwijl Arno nog uit de boxen schalde floot scheidsrechter Wim Smet de wedstrijd op gang. De intenties van de Reds waren meteen duidelijk: een snelle openingstreffer was prioriteit numero uno. Na vijfentwintig seconden was het bijna zover. Jurgen Ekkelenkamp krulde een bal nipt voorbij de verste staak. Niet getreurd echter. De voor de gelegenheid in een zwarte outfit spelende bezoekers kwamen na twaalf minuten op voorsprong. Arthur Vermeeren verstuurde vanop eigen speelhelft een crosspas richting Michel Ange Balikwisha. De belofteninternational ontdeed zich simpel van bewaker Uroghide en leverde een gemeten voorzet af voor zijn collega vleugelspits Arbnor Muja. De Kosovaar kon aan de tweede paal thuisdoelman Philips overhoeks verschalken. Tot veler verbazing volgde er meteen een overbodige VAR-check De voorsprong bleef uiteraard op het bord. Negen minuten later werd de tegenstander hoorndol getikt door een combinatie waarbij Ritchie De Laet, Arbnor Muja, Michel Ange Balikwisha, Jurgen Ekkelenkamp en Calvin Stengs betrokken waren. Laatstgenoemde jongleerde wat in de vijandelijke zestien alvorens zijn landgenoot Vincent Janssen te bedienen. De targetman verdubbelde de score met een afstandsschot vanop achttien meter. Zijn twaalfde competitietreffer alweer. Het lot van de Kustboys leek bezegeld. Tot aan het rustsignaal bleven de poulains van Mark van Bommel het betere veldspel hebben. Door nonchalance kreeg de thuisploeg een opgelegde kans om de score te milderen. Musayew zag zijn inzet gekeerd worden door een sublieme reflex van Jean Butez.

Na de rust schoot rood-wit opnieuw furieus uit de startblokken. Vincent Janssen en Arbnor Muja lieten wenkende kansen onbenut. Op het uur kon de Great Old in een tijdspanne van vijf minuten de wedstrijd helemaal beslissen. Bij alle aanvalsacties speelde Arbnor Muja een bepalende rol. De veugelflitser bediende Vincent Janssen en Jurgen ekkelenkamp. Doelman Philips redde de inzet van de stormram en werd door de deklat geholpen bij de inzet van de Nederlandse belofteninternational. William Pacho kwam een teenlengte te kort om een schot van Ritchie De Laet in doel te verlengen. Verdedigende nonchalance bleef op de loer liggen. Na een misverstand tussen Ritchie De Laet en Jean Butez ging de bal op de stip. Bätzner richtte zijn trap op de paal en het gevaar was geweken. Beide coaches deden wissels. Indy Boonen zou de thuisploeg nieuw leven inblazen. Die andere invaller, spits Durdov, knalde tegen de onderkant van de lat. Bij stamnummer één maakte Ostendboy Jelle Bataille zijn entree onder luid applaus van de thuisaanhang. Ook Bruny Nsimba mocht het strijdtoneel betreden. Samen met Jelle Bataille combineerde hij fraai naar een 0-3 eindscore. Toen de vierde referee het bordje van de extra minuten aangaf kwamen ook Viktor Fischer en Zeno Van den Bosch de laatste stuiptrekkingen van de Kustboys gadeslaan. Een driepunter in een uitwedstijd in de Jupiler Pro League, dat was weer even geleden! Zondag wacht op de Bosuil traditieclub Standard Luik. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 18/01/2023)

18 Vincent Janssen

68' 10 Kenny Rocha Santos (uit)/
23 Alfons Amade (in)

68' 20 Andy Musayev (uit)/
11 Indy Boonen (in)

78' 77 David Atanga (uit)/