Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.
2 2
13.11.2022 Plaats: Jan Breydelstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters:
Florian Lemaire - Laurent Conotte

Vierde official: Alexandre Boucaut
Toeschouwers: 25.351

Wedstrijdverslag

Strijdlustige Reds poetsen dubbele achterstand weg
Club Brugge KV heeft de Belgische voetbalvolgers in september en oktober laten watertanden met hun heldendaden in de Champions League. Met uitschieters in het Estadio do Dragao tegen FC Porto en in Jan Breydel tegen Atletico Madrid toonde blauwzwart de beste versie van zichzelf, met een achtste finale in het kampioenenbal tegen Benfica in februari als bekroning. Na de Europese exploten volgde er in de Jupiler Pro League geen bevestiging, maar dat zou deze zondagmiddag wel even veranderen. Club Brugge KV vierde immers zijn 131e verjaardag. De stadionomroeper-van-dienst had het zomaar uitgerekend dat de Great Old slechts eenmaal in de laatste twintig partijen op Jan Breydel als winnaar uit de bus kwam en naaide de ruim 25 000 hysterische thuissupporters daardoor nog wat op in hun fanatisme. Jan Ceulemans en Raoul Lambert werden als coryfeeŽn van stal gehaald om dit toptreffen luister bij te zetten. Een thuiszege stond dus hoog op het verlanglijstje van de jarige. Het seizoen van Royal Antwerp FC valt uiteen in twee aparte hoofdstukken. De interlandbreak van eind september brak de flow van de Reds met als aanwijsbare gevolgen: het ontbreken van vorm en scherpte voor beide doelmonden. De in ondertal behaalde bekerkwalifikatie na een epische penaltythriller op de Freethiel was welgekomen en gaf vertrouwen voor de trip naar West-Vlaanderen. Beide clubs mochten dan hun aura van onoverwinnelijkheid kwijt zijn, een topclash op Super Sunday is nooit te versmaden. Team Mark van Bommel wijzigde het team op een plaats ten opzichte van het bekertreffer in Beveren. Michel Ange Balikwisha verving Christopher Scott in de basisformatie. Na diens bevredigend bekerdebuut behield jonkie Arthur Vermeeren het vertrouwen van zijn coach.

De thuisploeg startte furieus, maar het eerste schot tussen de palen kwam van Ritchie De Laet. Aan Brugse kant kon kapitein Vanaken onvoldoende richting en kracht geven aan een voorzet van Meijer. Nog voor het kwartier verstuurde Lang een vrije trap richting Odoi. De ex-speler van Fulham kopt het leer over doel. De thuisploeg grossierde die eerste helft in balbezit, maar kon de Antwerpse defensie niet ontgrendelen. Stamnummer Eťn dreigde met een schot van Calvin Stengs. Voor de West-Vlamingen zag Jutgla een kopbal door Jean Butez gevangen worden. Na 21 minuten probeerde Calvin Stengs met een poging vanop het cornerpunt Mignolet te verschalken. De thuisgoalie kon met een ultieme reflex de bal vanop de doellijn ontzetten. Aan de overzijde miste Jutgla een opgelegde kans na twee doorkopballen. Voor de Great Old verzuimde Jelle Bataille zijn kleuren op voorsprong te zetten. De linksback werd door een bedrijvige Calvin Stengs in het straatje gestuurd, maar zag zijn poging door Mignolet gekeerd worden. Een stilliggende fase moest dan soelaas brengen. Wanneer Skov Olsen een corner naar de eerste paal dropte, was Mechele zijn bewaker te snel af en verschalkte met een loepzuivere header doelman Jean Butez. Dit doelpunt had niet gevalideerd mogen worden nadat Vanaken tot tweemaal toe Arthur Vermeeren in de doelmond buffelde. Alvast een mooi verjaardagscadeau van het arbitrale kwartet! Trouwens, de 17-jaar jonge Bosuil speelde als een routinier. Het goudhaantje gaf met veel feeling, precisie en een puntgave techniek gestalte aan de aanvalsgolven vanuit het Antwerpse middenrif. Gelijkenissen met Xavi, de vroegere metronoom uit de Barcelonaschool, dringen zich op.

In het tweede bedrijf speelde de thuisploeg eerder afwachtend om zijn voorsprong te consolideren. Veel middenveldspel en duels later kon de thuisploeg evenwel onverdiend de score verdubbelen. Catalaan Jutgla ging zijn kans met een grondscherend schot vanop 18 meter en gaf door een vreemde en ongewilde deviatie van de bal via Lang de onfortuinlijke Jean Butez geen kans. Er leek geen vuiltje meer aan de lucht voor blauwzwart tot Mark van Bommel begon met diens wisselcontingent in te zetten. Christopher Scott en Michael Frey kwamen Ritchie De Laet en Calvin Stengs aflossen. De remontada begon bij targetman Vincent Janssen. Christopher Scott zonderde de Oranje-international af aan de zestien. De robuuste spits vond met een fijne voorzet zijn aanstormende spitsbroeder Michael Frey, die vanop enkele meters simpel binnenwerkte. Diens zesde treffer van het seizoen halveerde meteen de achterstand van zijn ploeg. De Reds gingen door op hun elan. Amper twee minuten later lag de bal op de stip. Een doorsteekpass van de eveneens ingevallen Jurgen Ekkelenkamp stuurde Christopher Scott in de vijandelijke zestienmeter. Mechele vond er niet beter op dan de Duitse belofteninternational foutief te stuiten. Referee Lardot wees resoluut naar de stip, daarbij gesteund door een check in Tubize. Vincent Janssen kroop achter de bal en schoot vanop elf meter overtuigend binnen: 2-2! Nadien vonden beide ploegen het welletjes en stopten met vijandelijkheden aan beide doelmonden. Enkele gele kaarten later voor Sylla en een wederom overtuigende Alhassan Yusuf Abdullahi kreeg de thuisploeg nog een toegift van liefst zes minuten met als triest dieptepunt een nieuwe blessure voor Michel Ange Balikwisha.

Aangezien het toegestane aantal wissels opgebruikt was, moest de Great Old alweer in ondertal verder. Het behaalde punt was een opsteker voor de Reds nadat Club Brugge KV vanaf de 62e minuut de schaapjes op het droge leek te hebben. Een wilskrachtig acterende falanx van Mark van Bommel kon in een dolle drie minuten een oververdiend punt uit Jan Breydel meegrissen. Na de stage in Dubai en het WK2022 hervat onmiddellijk de bekercampagne in de Croky Cup en ook het vervolg van de Jupiler Pro League is er nog om na de reis doorheen de jaren vijftig en zestig van Vic Mees dit kalenderjaar naar uit te kijken. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 13/11/2022)

Statistieken

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

22 Simon Mignolet
6 Denis Odoi
44 Brandon Mechele
94 Abakar Sylla
14 Bjorn Meijer
27 Casper Nielsen
15 Raphael Onyedika
20 Hans Vanaken
7 Andreas Olsen
10 Noa Lang
9 Ferran Jutgla
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
48 Arthur Vermeeren
14 Calvin Stengs
16 Pieter Gerkens
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen

Wissels

82' 7 Andreas Olsen (uit)/
17 Tajon Buchanan (in)
 
90' 10 Noa Lang (uit)/
32 Antonio Nusa (in)
 
90' 27 Casper Nielsen (uit)/
19 Kamal Sowah (in)
 
16 Pieter Gerkens (uit)/
24 Jurgen Ekkelenkamp (in)
57'
 
2 Ritchie De Laet (uit)/
99 Michael Frey (in)
72'
 
14 Calvin Stengs (uit)/
32 Christopher Scott (in)
72'
 
48 Arthur Vermeeren (uit)/
61 Dinis Almeida (in)
90'
 

Begin Match
      Ritchie De Laet 6'
34' Brandon Mechele 1-0      
62' Noa Lang 2-0      
      Michael Frey 2-1 75'
77' Brandon Mechele      
      Vincent Janssen 2-2 78'
85' Noa Lang      
      Alhassan Yusuf Abdullahi 87'
87' Abakar Sylla      
90' Raphael Onyedika      
TERUG