Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlecht
0 0
06.11.2022 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jasper Vergoote

Lijnrechters:
Rien Vanyzere - Thibaud Nijssen

Vierde official: Bert Put
Toeschouwers: 15.917

Wedstrijdverslag

Eerste gelijkspel na zestien speeldagen
Bengaals vuur net voor de aftrap vanuit de Antwerpse spionkop op Tribune 4. Was dat de voorbode voor een spetterende wedstrijd vol hete standjes voor beide doelen, verdedigd door twee doelmannen buiten categorie? Helaas, het werd een fletse match zonder veel doelrijpe kansen en dus bleef de beginscore ook na het eindsignaal nog op het reuzenscherm flikkeren. Zestienduizend toeschouwers zagen de meest prestigieuze club van het land met veel mazzel een punt en een clean sheet op het conto bijschrijven en dat vierden ze uitgebreid met hun supportersschare. De hoofdstedelingen moesten het overigens doen zonder de ervaring van Jan Vertonghen die in extremis diende af te haken met een tijdens de opwarming opgelopen blessure. Ex-Antwerpspeler Wesley Hoedt lijkt zelfs persona non grata verklaard te zijn, omdat hij zich niet wilde verzoenen met zijn bankzittersstatuut. Zoals gebruikelijk mocht basispion Lior Refaelov van het loyale Antwerppubliek op een mooie ontvangst rekenen. Bij de Reds had coach Mark van Bommel (weinig) selectiezorgen. Na de horrormaand oktober (qua puntenaantal) moest hij enkel Sam Vines vervangen. De Amerikaanse international is maanden onbeschikbaar met een scheenbeenblessure. In zijn plaats mocht Jelle Bataille de linkerflank afdweilen. Voor de wedstrijd mochten de zoon en dochter van wijlen Mister Antwerp Vic Mees het door Michel Schepers geschreven boek over de meest iconische speler uit de Antwerpse voetbalgeschiedenis in ontvangst nemen.

Wanneer de rook was verdwenen, blies leidsman Vergoote de partij op gang. Royal Antwerp FC leek zijn tegenstander in de eerste vijf minuten te willen vermorzelen met een snelle openingstreffer. De Great Old versmachtte zijn opponent. Vincent Janssen kapte zich vrij aan het penaltypunt. De poging van de Nederlandse targetman was echter niet gekaderd. De bezoekers kwamen amper uit de omknelling. Schotjes van Amuzu en
Refaelov konden Jean Butez niet verontrusten. In een wedstrijd vol intensiteit en veel middenveld duels beslissen vaak details over winst en verlies. Zo kon Michel-Ange Balikwisha een lange pass van Toby Alderweireld net niet controleren. Halverwege de eerste helft werd Vincent Janssen in de buitenspelval gevangen en zo kabbelde de wedstrijd op een intense manier, zij het zonder grote mogelijkheden richting het rustsignaal. Calvin Stengs wist ondertussen in volle spurt een lange afstandsraket van Toby Alderweireld subliem te controleren en af te werken. De assistent-referee noch de VAR waren te vermurwen. De beste kans viel na een enig mooi uitgesponnen aanvalsactie nog voor de voeten van Michel-Ange Balikwisha. De winger ontdeed zich van zijn bewaker. De bezoekende goalie kon met een zweefduik onheil voorkomen. In de herneming was Calvin Stengs te verrast om de bal in doel te werken. Op slag van rust ging Alhassan Yusuf Abdullahi op avontuur door de vijandelijke linies. Het schot werd in hoekschop gedevieerd.

In de tweede helft dezelfde furieuze openingsfase van de Reds. Wederom niet beloond met de verdiende openingstreffer. De inspeelpass van Jurgen Ekkelenkamp naar zijn Vincent Janssen miste de juiste snelheid. Paniek bij de hoofdstedelingen. Een afstandsschot van Calvin Stengs miste het doel, gevolgd door verdedigende aanpassingen vanwege coach Veldman met een drievoudige wissel. We zagen zowaar Trebel tussen de lijnen komen om de Antwerpse aanvalsgolven in te dijken. Het zat overigens niet snor bij de Brusselaars. Goudhaantje Silva maakte wel heel veel stampei in de dug-out na zijn wissel. Wat mijn bezoekende confrater kan, kan ik beter dacht thuiscoach Mark van Bommel. Jonkie Arthur Vermeeren, Anthony Valencia en de toegezongen Michael Frey werden ingebracht voor Jurgen Ekkelenkamp, Calvin Stengs en Vincent Janssen. Met nog vijftien minuten op de klok zette de Great Old aan voor het eindoffensief. Anthony Valencia keilde de bal richting doel voor de beste kans van de wedstrijd. Van Crombrugge moest in eerste instantie redding brengen, waarna Jelle Bataille de afvallende bal opnieuw richting Anderlechtdoel stuurde. Een monsterverbond tussen Debast en de paal verhinderde de lokale voorsprong.
Ook invaller Arbnor Muja slaagde er niet (meer) in om de bakens te verzetten en de Brusselse defensie te ontgrendelen. In de blessuretijd kregen de bezoekers nog een vrijschop cadeau van de referee. Refaelov mocht aanleggen vanop het halve maantje, maar belandde in de muur. Een gebrek aan aanvallende efficiŽntie speelde de Reds wederom parten. Met z'n allen naar de Freethiel donderdag, de bekerpartij tegen Mbokani & co. kan best gewonnen worden. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 06/11/2022)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlecht

Elftallen

1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
34 Jelle Bataille
16 Pieter Gerkens
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
14 Calvin Stengs
24 Jurgen Ekkelenkamp
10 Michel-Ange Balikwisha
18 Vincent Janssen
30 Hendrik Van Crombrugge
62 Michael Murillo
56 Zeno Debast
3 Hannes Delcroix
5 Moussa NDiaye
21 Amadou Diawara
71 Theo Leoni
11 Lior Refaelov
10 Yari Verschaeren
7 Francis Amuzu
99 Fabio Silva

Wissels

76' 14 Calvin Stengs (uit)/
55 Anthony Valencia (in)
 
76' 24 Jurgen Ekkelenkamp (uit)/
48 Arthur Vermeeren (in)
 
76' 18 Vincent Janssen (uit)/
99 Michael Frey (in)
 
88' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
11 Arbnor Muja (in)
 
99 Fabio Silva (uit)/
29 Mario Stroeykens (in)
65'
 
71 Theo Leoni (uit)/
18 Majeed Ashimeru (in)
65'
 
21 Amadou Diawara (uit)/
25 Adrien Trebel (in)
65'
 
10 Yari Verschaeren (uit)/
9 Benito Raman (in)
79'
 
7 Francis Amuzu (uit)/
70 Sebastiano Esposito (in)
90'
 

Begin Match
Pieter Gerkens      
      Zeno Debast 52'
69' Willian Pacho      
      Francis Amuzu 74'
      Adrien Trebel 90'
TERUG