Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
1 2
28.08.2022 Plaats: Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters:
Laurent Conotte - Vito Di Vincenzo

Vierde official: Kevin Debeuckelaere
Toeschouwers: 13.246

Wedstrijdverslag

Spitsenduo veegt vroege achterstand van het bord
Beide coaches hadden precies twee dagen tijd gehad om de nationale opdracht voor te bereiden na de mislukte bijdrage aan het Europese palmares. Bekerwinnaar KAA Gent mocht zich desondanks troosten met een plek in de Conference League, Royal Antwerp FC moet zich voortaan op twee nationale uitdagingen concentreren. Team Mark van Bommel ging dus opnieuw op zoek naar punten in de Jupiler Pro League in de Ghelamco Arena, een realisatie van Paul Gheysens in de Arteveldestad. Onder de goedkeurende ogen van het bezoekersvak, pakte de rood-witte technische staf misschien wel voor het eerst uit met een dubbele bezetting in het aanvallende compartiment. Had de pers voorgaande donderdag Vincent Janssen al aan de aftrap verwacht, dit keer vormde de spits duo met clubtopschutter Michael Frey. Hij brak tijdens de laatste Europese opdracht de ban met een schitterend getrapte vrijschop. Was Pieter Gerkens de missing link tegen Istanbul Basaksehir, hij claimde opnieuw een plek bij de starterself. Koji Miyoshi verdween samen met... Ritchie De Laet richting dug-out ten voordele van Jelle Bataille die voor het eerst dit seizoen aan de aftrap verscheen. Ook Dinis da Costa Lima Almeida maakte zijn comeback van bij aanvang om kopbalsterke Depoitre te controleren en indien mogelijk te neutraliseren. Topscheidsrechter Laforge was aangeduid voor de correcte toepassing van het bondsreglement.

KAAG-clubicoon SÝren Busk had de aftrap en liet vervolgens de bal aan Radja Nainggolan voor het echte begin van de Ghelamco-derby. Het was trouwens het Antwerp nummer vier om als eerste doelman Roef aan het werk te stellen. Het was nochtans de thuisploeg die voor de eerste echte dreiging zorgde. De bal van Odjidja schampte de hand van Dinis da Costa Lima Almeida of daar trok Laforge geel en wees naar de stip. Het duurde nauwelijks seconden of de dienstdoende wedstrijdleiding moest correctie vanuit Tubize ondergaan. Het werd een vrijschop van buiten de rechthoek. Afgevuurd oor Kums caprioleerde de bal via het been van Sam Vines in de linkerbenedenhoek. De thuisploeg stond zeer tot genoegen van de niet eens volgelopen Arena op voorsprong. Jean Butez kon zijn recent vernieuwde contract dus niet beginnen met een propere lei. Radja Nainggolan kreeg eerst nog een elleboogje te verduren. Hij kon even later wel een vrijschop naar Jurgen Ekkelenkamp aan de tweede paal sturen, een afschamper via het voorhoofd Michael Frey en een verlenging van Sam Vines tot op het hoofd van William Pacho werd de ideale, vallende assist voor het eerste competitiedoelpunt van Vincent Janssen, meteen de gelijkmaker. De wedstrijd nauwelijks halverwege of daar was opnieuw het signaal vanuit Tubize. Odidja had Alhassan Yusuf Abdullahi onzacht en onreglementair bejegend in de blauw-witte zestienmeter en dus ging onder luid protest van de Ghelamco-aanhang de bal op de stip. Michael Frey haalde opnieuw verschroeiend uit op halve hoogte van de rechterhoek. In minder dan een kwartier had de Great Old de opgelopen achterstand opgehaald en omgebogen. Gesteund door een royaal aantal fans, hadden de XI van Mark van Bommel nu controle, al moest de VAR even voorbij het half uur alweer corrigeren op de beslissing. De interventie van William Pacho was niet zonder gevaar, maar hij speelde dus wel de bal die via een scheidsbal voor Jean Butez het vervolg van de periode inluidde. Dinis da Costa Lima Almeida blokte de poging van Kums. De rebound van Odjidja was slecht gericht. Aan de overkant viel de corner van Radja Nainggolan in de grijphanden van Roef. De wedstrijd trok zich opnieuw op gang richting rustsignaal of de medische staf van de Great Old werd gesommeerd de geblesseerde clubtopschutter Michael Frey naar de kleedkamer te begeleiden, Jurgen Ekkelenkamp diens vervanger. Was hij tot dan nauwelijks gesolliciteerd in blessuretijd moest Jean Butez nog vol aan de bak. Hjulsager slaagde er zodoende niet in de gelijkmaker te netten...

Bracht de thuisploeg de bal aan het rollen na de kampwissel, het was Royal Antwerp FC dat het best uit de startblokken schoot. Het was Jurgen Ekkelenkamp die op aangeven van diens landgenoot Vincent Janssen doelman Roef op de proef stelde. Nog voor de tweede minuut ging van Jurgen Ekkelenkamp tot bij Radja Nainggolan. Diens schot was echter te breed uitgemeten. Aan de overkant testte Kums de concentratie van Jean Butez. Odjidja vond op zijn beurt het kader niet. KAA Gent trok nu volop een aanvallende kaart. Depoitre joeg zijn poging over het rood-witte doel, Jean Butez pareerde het schot van Samoise. Het uur voorbij begonnen beide coaches aan een rondje wisselen. Radja Nainggolan stond zijn plaats af aan Christopher Scott. In een scrimmage voor doel ging William Pacho plots door de benen. Wonderspons en tolk Dinis da Costa Lima Almeida stonden clubdokter Wim Geerts bij zijn werk bij. Opnieuw irritatie bij de Gentse aanhang als de scheidsbal aan Jean Butez werd toegewezen. Zo'n kwartier voor tijd ging William Pacho opnieuw onderuit en werd meteen vervangen door Gaston Avila. Ook uitblinker Jelle Bataille en spits Vincent Janssen werden naar de kant geroepen. In een poging de Gentse opmars te stuwen, werd Depoitre zeer tot ongenoegen van de blauw-witte bank teruggefloten na fout op Ritchie De Laet. Het kostte coach Vanhaezebrouck zomaar een publieke waarschuwing. Koji Miyoshi beliep de lokale speelhelft, maar kon evenmin verhinderen dat KAAG onder aanvoering van Ngadeu de wedstrijd volop richting Jean Butez oriŽnteerde. De blauw-witten hoopten op een ultieme gelijkmaker. Ondanks vijf lange minuten extra-time kwam die er niet, ondanks een ultieme kopbalpoging van invaller Hauge. Het Antwerpse blok had zeker na de kampwissel goed gefunctioneerd en dus mocht de driepunter opnieuw mee richting top of the league.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 28/08/2022)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

33 Davy Roef
21 Andreas Hanche-Olsen
5 Michael Ngadeu
2 Joseph Okumu
18 Matisse Samoise
7 Hyeon-seok Hong
24 Sven Kums
17 Andrew Hjulsager
8 Vadis Odjidja
29 Laurent Depoitre
11 Hugo Cuypers
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
61 Dinis Almeida
23 Toby Alderweireld (K)
51 Willian Pacho
21 Sam Vines
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
4 Radja Nainggolan
16 Pieter Gerkens
18 Vincent Janssen
99 Michael Frey

Wissels

65' 8 Vadis Odjidja (uit)/
14 Alessio Castro-Montes (in)
 
83' 17 Andrew Hjulsager (uit)/
9 Darko Lemajic (in)
 
83' 18 Matisse Samoise (uit)/
10 Jens Hauge (in)
 
99 Michael Frey (uit)/
24 Jurgen Ekkelenkamp (in)
44'
 
4 Radja Nainggolan (uit)/
32 Christopher Scott (in)
66'
 
51 Willian Pacho (uit)/
22 Gaston Avila (in)
75'
 
18 Vincent Janssen (uit)/
19 Koji Miyoshi (in)
75'
 
34 Jelle Bataille (uit)/
2 Ritchie De Laet (in)
75'
 

Begin Match
      Dinis Almeida 8'
10' Sven Kums 1-0      
      Vincent Janssen 1-1 15'
25' Vadis Odjidja      
      Michael Frey (penalty) 1-2 27'
84' Alessio Castro-Montes      
      Jean Butez 86'
      Koji Miyoshi 90'
90' Sven Kums      
TERUG