Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Y.R. K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
0 2
24.07.2022 Plaats: Afas Stadion Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Lijnrechters:
Nico Claes - Kevin Dhondt

Vierde official: Wim Smet
Toeschouwers: 11.565

Wedstrijdverslag

Mark van Bommel wint clash der Nederlandse coaches
Beide clubs stonden enkele weken eerder al een keer tegenover elkaar tijdens de pas afgelopen voorbereidingsperiode. Het werd toen een quasi walk-over voor de Great Old, die het overwicht stevig in cijfers had uitgedrukt. De omstandigheden waren deze zondagmiddag evenwel geheel anders. Hoewel de temperatuur ook toen goed scoorde, kreeg de thuisploeg nu een uitzinnige menigte achter zich in het eigen huis Achter de Kazerne. De inzet van punten en de komst van een gehypete tegenstander hadden de fans op deze eerste speeldag naar hun vertrouwde zitjes gelokt. Ook Royal Antwerp FC kon rekenen op een royale achterban. Bovendien hadden hoofdcoach Mark van Bommel en zijn assistenten na de niet geheel geslaagde Europese plaatsingswedstrijd in de Conference League liefst twee dagen gehad om over een mini-rotatie na te denken. Terwijl het hart van de ploeg bleef staan, liepen William Pacho Tenorio, Sam Vines, Michel-Ange 'Mickey' Balikwisha en... Michael Frey mee in de startersrij. Toby Alderweireld nam samen met Schoofs de honneurs waar bij scheidsrechter Erik Lambrechts.

Royal Antwerp FC trapte middels Michael Frey de partij tussen twee (nieuwe) Nederlandse hoofdcoaches op gang. Alhassan Yusuf Abdullahi mocht al spoedig kennis maken met de inzet van Lavalťe. Geen waarschuwing, geen kaart. Zal het zo'n match worden, Lambrechts? Michael Frey leek als eerste echt op weg naar doel. Listig achter de diepe bal van Radja Nainggolan en de Mechelse helft over, maar net niet genoeg energie om doelman Coucke te vloeren. Aan de overkant stuurde Storm de zestien aan. Ngoy strandde op de paal, al was ook doelman Jean Butez ter plekke. De rebound Storm ging rakelings de rechterbenedenhoek voorbij. Dat was even opgelucht ademhalen in het bezoekersvak. Nog voor de tiende minuut vergreep ook Shved zich aan een dartele Alhassan Yusuf Abdullahi. YRKVM-libero Vanlerberghe bediende tot drie keer toe van achteruit de linkerflank, Toby Alderweireld was uiteraard klaar om de dreiging te smoren. Bijna, heel bijna kon Ritchie De Laet aan de tweede paal bij een vrijschop van Koji Miyoshi. Michael Frey trapte op een botsende inworp van Sam Vines, maar tilde de bal over het doel van Coucke. De verzorging van William Pacho na aanslag van Ngoy leverde de 21 overigen een welgekomen extra-drankpauze op. Net voor de 'officiŽle' mini-break, ging Vanlerberghe al (?) in het boekje bij Lambrechts. Radja Nainggolan knalde zijn vrijschop keihard tegen de dwarsligger aan. Net erna vond Michael Frey een hele precieze diepe bal van Toby Alderweireld. Meepakken met links en knallen met rechts. De eerste voorsprong van het nieuwe seizoen was een feit. Het applaus op rood-witte zitjes nauwelijks over, of Michael Frey trapte vanaf de stip knalhard via doelman Coucke door het dak van het geelrode doel na fout op Ritchie De Laet. De dubbele voorsprong stond er vroeger dan een seizoen eerder... Na de verzorging van een bloedende Vines (na een onbestrafte elleboog van Shved), moest ook Yusuf met een gekloven lip opgelapt worden. Het kostte het team uiteindelijk zes extra minuten, maar de rustscore was dan al bereikt.

Met Peyre in de plaats van geel geboekte Vanlerberghe begon de thuisploeg aan de achtervolging. Royal Antwerp FC zocht momentjes met Mickey Balikwisha en Alhassan Yusuf Abdullahi. YRKVM claimde balbezit, maar een echte stormloop werd het niet. Toch werd Toby Alderweireld al snel door een overijverige Lambrechts geboekt na een stevige ingreep op de bal! Fout tegen. De vrijschop van Hairemans zwalpte rechts voorbij de muur, waar de vuist van Jean Butez zijn tot dan toe eerste echte ingreep met verve volbracht. De hoekschop ging achterom. Het langeafstandsschot van Schoofs vond de weg naar wolken. William Pacho Tenorio liep in de weg en dus mocht YRKVM even later opnieuw naar het hoekje. Het was de start van alweer een rondje combinatievoetbal. Mickey Balikwisha werd zowaar foutief opgehouden door Hairemans. De bal bereikte uiteindelijk het voorhoofd van Pieter Gerkens die achterwaarts naast kopte. Terwijl enkele rood-witte spelers klaargestoomd werden, kwam coach Buijs met Da Cruz als vervanger voor Hairemans met een offensieve wissel. Er zouden er nog volgen. Ook Boli Bolingoli mocht nog komen uitpakken, maar er viel nog heel veel te doen aan de achterstand. Antwerpcoach Mark van Bommel reageerde met een dubbele wissel. Vincent Janssen en Benson Manuel maakten hun entree, terwijl Michael Frey moe en voldaan ruim de tijd nam om zijn fans te groeten. YRKVM was alweer toe aan een corner. Toby Alderweireld ontzette. Het laatste wapenfeit voor de drankpauze. Waarna een dubbele vervanging bij de thuisploeg. Ook Jelle Bataille werd de broedoven ingestuurd voor Antwerp-DNA Ritchie De Laet. Met Birger Verstraete en Dinis da Costa Lima Almeida als laatste dubbele wissel trok Mark van Bommel de voorsprong over het laatste fluitsignaal van Lambrechts. De Antwerpcoach had de strijd om de punten tussen de nieuwe Nederlandse coaches gewonnen.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 24/07/2022)

Statistieken

Y.R. K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Gaetan Coucke
5 Sandy Walsh
30 Jordi Vanlerberghe
14 Dimitri Lavalee
4 Dries Wouters
18 Alec Van Hoorenbeeck
35 Maryan Shved
7 Geoffry Hairemans
16 Rob Schoofs
11 Nikola Storm
9 Julien Ngoy
1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet
23 Toby Alderweireld
51 Willian Pacho
21 Sam Vines
4 Radja Nainggolan
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
16 Pieter Gerkens
19 Koji Miyoshi
10 Michel-Ange Balikwisha
99 Michael Frey

Wissels

46' 30 Jordi Vanlerberghe (uit)/
23 Thibault Peyre (in)
 
60' 7 Geoffry Hairemans (uit)/
22 Alessio Da Cruz (in)
 
70' 18 Alec Van Hoorenbeeck (uit)/
21 Boli Bolingoli-Mbombo (in)
 
70' 9 Julien Ngoy (uit)/
20 Gustav Engvall (in)
 
80' 14 Dimitri Lavalee (uit)/
17 Samuel Oum Gouet (in)
 
19 Koji Miyoshi (uit)/
14 Benson Manuel (in)
65'
 
99 Michael Frey (uit)/
18 Vincent Janssen (in)
65'
 
2 Ritchie De Laet (uit)/
34 Jelle Bataille (in)
72'
 
4 Radja Nainggolan (uit)/
6 Birger Verstraete (in)
80'
 
10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
61 Dinis Almeida (in)
80'
 

Begin Match
23' Jordi Vanlerberghe      
      Michael Frey 0-1 31'
      Michael Frey 0-2 35'
      Toby Alderweireld 49'
TERUG