Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
0 1
30.01.2022 Plaats: Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Lothar DHondt

Lijnrechters:
Romain Devillers - Phillippe Vandecouter

Vierde official: Simon Bourdeau dHui
Toeschouwers: 15.954

Wedstrijdverslag

Alhassan Yusuf Abdullahi beslist intense pot
Royal Antwerp FC had wat recht te zetten na de zaadpot tegen S.T.V.V. op de Bosuil van afgelopen dinsdag. Coach Brian Priske Pedersen zei na het duel nog dat het leek alsof zijn ploeg die avond tegen de Limburgers voor het eerst op het veld stond. Ook de voorzitter bezigde termen van gelijkaardige strekking in diverse media. De Sinjoren hebben er dit seizoen evenwel een sport van gemaakt slechte en matige wedstrijden te winnen. Als dat niet lukt, dan moet het in ieder geval niet verliezen. Zondagnamiddag zag het er tegen het kwakkelende KAA Gent al heel anders uit. Op karakter en mentaliteit werd in de Ghelamco Arena met het miniemste verschil gewonnen. De Great Old is dus goed aan het jaar 2022 begonnen met tien punten uit vier wedstrijden en staat na de overwinning op de derde plaats in de Jupiler Pro League.

Coach Brian Priske Pedersen wordt intussen moe van de veelgehoorde kritiek dat het spel van zijn ploeg lang niet altijd sprankelend is. Zijn poulains staan derde in de ranking en voetbal draait om resultaten. Slechte of matige wedstrijden winnen is immers ook een kwaliteit. Het is al van 1 oktober 2000 geleden dat KAA Gent thuis nog kon winnen van de Sinjoren, toen nog in het vermolmde Ottenstadion. In de gloednieuwe Arena wisten de Buffalo’s nog geen enkele keer te zegevieren tegen de Reds. Lothar D’Hondt was de referee van dienst. De leidsman had eerder al de uitwedstrijden van Stamnummer Een tegen de vereniging uit Brugge en de collega’s van het Kiel gefloten. Beide wedstrijden eindigden op een overwinning met een Arsenalscore voor de liefdevolle kleuren. Wat kon er dus in hemelsnaam gebeuren in een akelig lege voetbaltempel in Gent?

Drie wijzigingen had oefenmeester Brian Priske Pedersen doorgevoerd ten opzichte van de starterself tegen S.T.V.V. Manuel Benson (geblesseerd), Pieter Gerkens en Sam Vines (beiden bank) verdwenen uit de beginopstelling ten faveure van Jelle Bataille, Alhassan Yusuf Abdullahi en Mbwana Ally Samatta. Aangezien ook Michael Frey en daarachter Michel-Ange Balikwisha mochten starten lag een 4-3-3 formatie voor de hand. De thuisploeg zette daar een 3-4-3 systeem tegenover met de boomlange Lemajic als targetspits. Op de bank overigens nog Odjidja, Bezus en Bruno. Wat een weelde voor Hein Vanhaezebrouck!

De wedstrijd ving iets te laat aan omdat kapitein Ritchie De Laet omwille van een sanitaire stop even verstek liet gaan. Er mocht dan slechts 70% van de totale capaciteit in gebruik worden genomen en bezoekende fans waren niet toegelaten, het aantal lege zitjes deed pijn aan de ogen. Jawel, de Gentse fan is een kritische consument, voor een ploeg die Champions’ play-offs ambities koestert, is dat weinig hoopgevend. De bezoekers begonnen zeer tot het ongenoegen van de schaarse thuisaanhang het eerste kwartier op een verschroeiende wijze. Ritchie De Laet stoomde onmiddellijk over zijn linkerflank richting vijandelijk doel, al miste zijn pass richting Mbwana Ally Samatta precisie. Even later miste Sinan Bolat zijn interventie op een hoekschop van Birger Verstraete. De bezoekende spitsen waren niet alert genoeg om de bal in doel te deponeren. Wanneer Michael Frey in de vijandelijke zestien aan het jongleren ging, toucheerde de bal de hand van Nurio. De leidsman had een interventie uit Tubeke nodig om naar de stip te wijzen. Michael Frey zette achter de bal voor zijn negentiende treffer van het seizoen. De zwak getrapte elfmeter kon door goalie Bolat klemvast gepakt worden. Geen paniek in de bezoekende rangen. Twee minuten later kwamen de Reds toch op voorsprong. Ritchie De Laet speelde de bal naar Radja Nainggolan. Ninja vond op zijn beurt Yusuf Alhassan Abdullahi. Hij dreef enkele meters op en knalde met een grondscherend schot zijn ploeg op voorsprong. Na de Antwerpse wervelstorm van de eerste twintig minuten stak ook de thuisploeg de neus aan het venster voor twee kansen voor targetspits Lemajic. De beste kans voor de gastheren kwam er drie minuten voor het rustsignaal. Castro Montes zette van dichtbij Jean Butez aan het werk. Met een prachtige zweefduik wist de Antwerpdoelman zijn netten te vrijwaren.

Na rusten volgde de verwachte belegering van het Antwerpse doel, maar de Great Old vocht voor iedere morzel grond. Op grinta, karakter en een topmentaliteit wisten ze de thuisploeg te beperken tot een minimum aan kansen. Mbwana Ally Samatta noch Michael Frey slaagde erin om de bal meer dan enkele seconden in bezit te houden. De middenvelders en verdedigers kwamen daardoor snel onder druk te staan. Lemajic rateerde tot driemaal toe de opgelegde kansen. Aan Antwerpse zijde konden kansrijke omschakelingsmomenten onvoldoende uitgespeeld worden via de ingevallen Koji Miyoshi. Hein Vanhaezebrouck bracht dan metronoom Odjidja in de wedstrijd om het spel te bepalen. Even later kwam de bezoekende coach met een tegenzet. Om de laatste plaatselijke aanvalsgolven te weerstaan werd ook veteraan Faris Haroun in het strijdperk gegooid. De slotfase werd ontsierd door vele gele kaarten. Dat werkte de lokale coach en het thuispubliek behoorlijk op de zenuwen. Zij lieten bij iedere (betwistbare) beslissing hun afkeuring blijken ten opzichte van de referee. Een ultieme kans was uiteindelijk ook aan invaller Bruno niet besteed en dus won de Great Old de clash tussen de twee grootste Vlaamse steden met miniem verschil.

Woensdag wachten de Kerels in het Guldensporenstadion op de falanx van Brian Priske Pedersen alvorens Royal Antwerp FC in een absolute kraker op de heilige grond reeksleider R Union Saint Gilloise ontvangt. Just be there!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 30/01/2022)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Sinan Bolat
21 Andreas Hanche-Olsen
2 Joseph Okumu
31 Bruno Godeau
18 Matisse Samoise
24 Sven Kums
13 Julien De Sart
25 Nurio
17 Andrew Hjulsager
14 Alessio Castro-Montes
11 Darko Lemajic
1 Jean Butez
34 Jelle Bataille
3 Björn Engels
24 Dorian Dessoleil
2 Ritchie De Laet (K)
6 Birger Verstraete
4 Radja Nainggolan
8 Alhassan Yusuf Abdullahi
10 Michel-Ange Balikwisha
70 Ally Samatta
99 Michael Frey

Wissels

65' 25 Nurio (uit)/
8 Vadis Odjidja (in)
 
81' 31 Bruno Godeau (uit)/
19 Gianni Bruno (in)
 
34 Jelle Bataille (uit)/
21 Sam Vines (in)
54'
 
99 Michael Frey (uit)/
19 Koji Miyoshi (in)
65'
 
10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
38 Faris Haroun (in)
81'
 

Begin Match
      Alhassan Yusuf Abdullahi 0-1 16'
      Michel-Ange Balikwisha
65' Matisse Samoise      
      Birger Verstraete 88'
      Faris Haroun 90'
90' Sinan Bolat      
90' Joseph Okumu      
TERUG