Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.S. Eupen
4 2
16.12.2021 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Lijnrechters:
Ruben Wyns - Quentin Lesceux

Vierde official: Wim Smet
Toeschouwers: 8.664

Wedstrijdverslag

Birger Verstraete heeft het laatste woord
Na een woelige zondagmiddag in het Bosuilstadion, was het aan de technische staf om in enkele uren tijds opnieuw een competitief elftal klaar te stomen. In de wetenschap dat sterkhouders Abdoulaye Seck en Jelle Bataille, slachtoffers van de provocaties van de tegenstander, inmiddels gehoord en geschorst waren door het (eigengereide) bondsapparaat, had coach Brian Priske Pedersen keuzes te maken. Zo kwam Dinis da Costa Lima Almeida de startersrij in. Daarmee was de mini-make-over nog niet compleet. Uitblinkers tijdens de weekend-wedstrijd Benson Manuel met twee assists en Michel-Ange Balikwisha met een doelpunt tegen zijn gewezen club, stuurden Viktor Fischer en verrassend ook topschutter Michael Frey naar de dug-out. Bij KAS Eupen ging het er om (sportieve?) redenen nog veel doortastender aan toe. Drie verschuivingen in de middenzone met daarbovenop nog een dubbele wijziging in het offensieve compartiment, daarmee pakte coach Stefan Krämer in een weinig gedurfde defensieve veldbezetting uit op de Bosuil om er de driepunter een keertje op te halen. Alexandre Boucaut was aangeduid om er de orde en vrede tussen en naast de lijnen te laten heersen.

Royal Antwerp FC had na de kerstman de aftrap en moest onder licht publiek protest de wedstrijd aanvangen met de kop in de rug. De bezoekers uit de verre Oostkantons trokken zich onmiddellijk op de eigen speelhelft terug. De elf van Brian Priske Pedersen en Rudi Cossey hadden de bal en combineerden richting het doel van Himmelmann. Het was Radja Nainggolan die in de rebound van een afgeblokte doelpoging van Ritchie De Laet de openingstreffer zocht, maar buiten het kader uitkwam. De vroege poging werd helaas niet onmiddellijk gevolgd door nieuwe mogelijkheden. Benson Manuel vond na een listig hakje van Ritchie De Laet de doelman op zijn weg in de linkerbenedenhoek. Pal op het kwartier mocht Birger Verstraete naar het halvemaantje en diens corner eindigde zijn tocht doorheen de bezoekende afweer en via Micky Balikwisha over de dwarsligger. Benson Manuel net als zondag ten val in de zestien? Helaas was de buitenspelval volgens de wedstrijdleiding eerder dichtgeklapt. De doorsteek van Radja Nainggolan leek gevaarlijk, maar was net te hoog voor de kwieke Benson Manuel om er zijn voorhoofd nog tegen te krijgen. Halverwege de periode probeerden de bezoekers wat terug te doen via een hoekschop van Peeters. Na het luchtduel kwam er de zowel voor Agbadou als Björn Engels wonderspons aan te pas voor ze beiden verder konden. Jean Butez bracht de partij opnieuw op gang. Björn Engels betrok Micky Balikwisha in de combinatie en zo tot bij Ritchie De Laet. Benson Manuel liet de tegenstand ter plaatse, vond het voorhoofd van Ally Samatta en de Bosuil vierde de voorsprong uitbundig. KAS Eupen leek verplicht de defensieve stellingen te verlaten, al droeg hun inspanning nauwelijks tot in de buurt van Jean Butez. Een keertje kon Déom op aangeven van Prevljak uithalen. Hij richtte zijn doelpoging naast. Auteur van de assist bij het eerste lokale doelpunt, haalde Benson Manuel in het zicht van het rustsignaal ook nog een keertje vernietigend uit. De dubbele voorsprong leek een waarborg voor een zorgeloze tweede helft, tot Keita vanop grote afstand een raket in de pin joeg. Tegen de verhoudingen in, realiseerden de bezoekers zo nog de aansluitingstreffer.

Ongewijzigde elftallen na de kampwissel en onmiddellijk grotere voorsprong voor de Reds. Radja Nainggolan had al in het Olympische Stadion van Antwerpen van buiten de zestien de netten laten trillen en deed nu nog beter, ook al telde de schicht ook maar voor één enkel doelpunt. Ritchie De Laet benutte even later een door Benson Manuel verlengde hoekschop van Birger Verstraete om vernietigend uit te halen aan de tweede paal, maar richtte enkele centimeters buiten het kader. Een dubbele wissel bij de bezoekers moest voor meer aanvallende stootkracht zorgen, al claimden de rood-witten het balbezit. Pal op het uur was er een attente Himmelmann nodig om Radja Nainggolan het scoren te beletten. Ook na een dubbele hoekschop van Peeters bleef Jean Butez uiteindelijk baas in zijn gebied. Even op links gekomen na de wissel van Micky Balikwisha door Viktor Fischer, werd Benson Manuel stevig aangepakt door Beck. Boucaut zag er geen fout in, al mocht de wonderspons toch nog even op het terrein. KAS Eupen profiteerde van de wanorde na de dubbele rood-witte wissel waarbij Michael Frey en Alhassan Yusuf Abdullahi tussen de lijnen verschenen om de achterstand opnieuw te halveren. Prevljak werd ideaal aangespeeld door Ngoy en de rood-witten stonden plots voor een uiterst moeilijk slotkwartier. Tel daarbij nog vijf minuten extra-time en het was inderdaad pompen of verzuipen temidden van de energieke aanvalsgolven van de Eupenaars die bloed roken. Diep in blessuretijd pakte Jean Butez nog uit met een opmerkelijke gestrekte redding op kopbal van Agbadou en lanceerde na wat omwegen de allerlaatste aanval. Birger Verstraete dubbelde met Pierre Junior Dwomoh, die Pieter Gerkens nog was komen vervangen, en gaf met een vierde lokaal doelpunt in de linkerhoek de uitslag een definitief uitzicht. Ook KRC Genk zou diezelfde donderdagavond met dezelfde score de speeldag afsluiten. Zondag treffen de beide clubs mekaar in de Luminus Arena.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 16/12/2021)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.S. Eupen

Elftallen

1 Jean Butez
2 Ritchie De Laet (K)
3 Björn Engels
61 Dinis Almeida
21 Sam Vines
6 Birger Verstraete
4 Radja Nainggolan
16 Pieter Gerkens
14 Benson Manuel
10 Michel-Ange Balikwisha
70 Ally Samatta
30 Robin Himmelmann
28 Jonathan Heris
22 Emmanuel Agbadou
5 Jordi Amat
32 Andreas Beck
35 Boris Lambert
8 Stef Peeters
24 Silas Gnaka
14 Jerome Deom
13 Sibiry Keita
9 Smail Prevljak

Wissels

61' 10 Michel-Ange Balikwisha (uit)/
7 Viktor Fischer (in)
 
75' 4 Radja Nainggolan (uit)/
8 Alhassan Yusuf Abdullahi (in)
 
75' 14 Benson Manuel (uit)/
99 Michael Frey (in)
 
80' 16 Pieter Gerkens (uit)/
80 Pierre Dwomoh (in)
 
35 Boris Lambert (uit)/
7 Julien Ngoy (in)
57'
 
13 Sibiry Keita (uit)/
11 Konan N'Dri (in)
57'
 
14 Jerome Deom (uit)/
15 Gary Magnee (in)
73'
 
24 Silas Gnaka (uit)/
19 Leonardo Rocha (in)
84'
 

Begin Match
27' Ally Samatta 1-0      
40' Benson Manuel 2-0      
      Sibiry Keita 2-1 44'
48' Radja Nainggolan 3-1      
      Smail Prevljak 3-2 77'
90' Birger Verstraete 4-2      
      Gary Magnee 90'
TERUG