08.08.2021 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Yves De Neve - Kevin Monteny

Vierde official: Wesli De Cremer
Toeschouwers: 8.038

King Michael Frey telt moedige Rouches uit met vijf doelpunten
De druk was groot bij spelers en technische staf van de Great Old na een schrale puntenoogst na de eerste twee wedstrijden en dus matige start van de Jupiler Pro League. Met nul punten stond de Great Old alleen op de laatste plaats. Tegenstander R Standard de Liège beleefde een betere seizoensouverture met een remise tegen KRC Genk en de uitwinst bij hun zwarte beest aan de Gaverbeek. Volk, veel volk in het huis, Gouden VictOR Wegnez werd bovendien opgetrommeld om de aftrap te verzorgen. Een goed nieuws show dus op Sclessin waar 9.000 toeschouwers hoopvol gestemd waren voor de clash van de traditieclubs. Het kan verkeren. Op 9 januari 1993 was Cisse Severeyns de Antwerpse held door vier maal te scoren in Luik. Wie had het ooit voor mogelijk gehouden dat deze topprestatie van een Antwerpspeler verbeterd zou worden in het Maurice Dufrasne stadion? Euhm, King Michael Frey zou op de zompige grasmat liefst vijf doelpunten netten en zijn club de eerste driepunter van het seizoen bezorgen.

Vanaf het eerste fluitsignaal trok de thuisploeg aanvallende registers open. Abdoulaye Seck kon zijn zenuwen onvoldoende bedwingen. Een corner was het deel van de Rouches na een slordige terugspeelbal op Jean Butez. De Luikenaars toonden zich gedreven, enthousiast jagend op iedere Antwerpspeler in balbezit. Dat was uiteraard niet zonder risico. Een combinatie tussen Jean Butez en de opvallend sterk debuterende Alhassan Yusuf Abdullahi trok in de zesde minuut het aanvallende compartiment van de Rouches open. Er was een doelpunt in de maak, vergelijkbaar van dat van België tegen Japan op het WK 2018. Via linksachter Jelle Bataille en Victor Fischer werd de lakse thuisverdediging opgerold. Michael Frey liep zich centraal vrij en hij kon de bal in doel werken. Een aanval voor de annalen wat opbouw en afwerking betreft. Natuurlijk wilden de Rouches voor eigen publiek een reactie tonen, al was het uitvallen van targetman Klauss een regelrechte opdoffer. In zijn plaats kwam Amallah. Nadat Benson Manuel nog eens kon dreigen, moest Jean Butez de gelijkmaker verhinderen na een inzet van de Luikse nummer negentien. Acht minuten voor het rustsignaal konden de bezoekers enigszins gevleid de score verdubbelen. Pieter Gerkens recupereerde een bal uit de voeten van Bastien en bediende vleugelspits Fischer. De Deense aanvaller swingde in het strafschopgebied en besloot op doel. Hoewel vrij centraal, kon doelman Bodart de bal enkel in de voeten van Michael Frey afweren. De centrumspits aarzelde geen moment en haalde de trekker over. Net voor rusten kon Birger Verstraete in kansrijke positie aanleggen met een vrije trap. Zijn inzet zoefde rakelings langs de verste paal.

In de tweede helft mocht zich geen KV Mechelen scenario voltrekken en dat dreigde even te gebeuren na de aansluitingstreffer van Muleka. De Congolees kon een listig doorsteekpassje van Amallah voorbij Jean Butez werken. Aangemoedigd door een fervente thuisaanhang stormden de thuisspelers doorlopend naar voren. Bij een tegenstoot van de Reds brak ze dat zuur op. Het was de infiltrerende Pieter Gerkens die een passje van Aurélio Ulineia Buta in een tijd voor doel bracht en zo scherpschutter Michael Frey diens derde van de middag liet maken. Vervolgens ging het snel in de score. Hoewel de thuisploeg soms mooie aanvallende spelpatronen liet noteren, was het toch de Great Old die de score verder zou uitdiepen. Een bedrijvige Victor Fisher vond zijn maatje Michael Frey aan de zestienmeterlijn. De aanvaller wist met een grondscherend schot Bodart voor de vierde keer te verschalken. Geen vier zonder vijf dacht de nieuwe aanvalsleider en zo geschiedde. Het was dit keer Aurélio Ulineia Buta met een assist voor de bonkige schutter. Een afstraffing leek in de maak, maar coach Brian Priske Pedersen wisselde Michael Frey en Abdoulaye Seck voor nieuwkomers Johannes Eggestein en Dinis Almeida. Van de wanorde in de Antwerpse verdediging kon Dragus profiteren om onmiddellijk te milderen. Opmerkelijk negatief puntje waren de vijf gele kaarten door een fluitgrage Van Driessche.

Met een 2-5 winst op Sclessin kan men spreken van een referentiematch. Positief is dat alle nieuwkomers betrokken waren bij het eerste doelpunt. Alhassan Yusuf Abdullahi heeft met de meest afgemaalde sprints en kilometers zijn visitekaartje meteen afgegeven. Jelle Bataille op een voor hem ongewone linksachterpositie kweet zich uitstekend van zijn taak. Johannes Eggestein maakte zijn eerste minuten vol in een Antwerpshirt. Viktor Fischer was betrokken bij alle aanvallende acties. Het smaakt naar een vervolg op Mambourg, de thuishaven van Sporting du Pays de Charleroi. Vrijdagavond weten we of dit Waalse tweeluik voor ongezien succes kan zorgen. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 08/08/2021)

99 Michael Frey

13' 9 Joao Klauss (uit)/
19 Selim Amallah (in)

46' 5 Moussa Sissako (uit)/
11 Aron Doennum (in)

63' 8 Gojko Cimirot (uit)/
23 Abdoul-Fessal Tapsoba (in)

76' 24 Nicolas Gavory (uit)/
4 Damjan Pavlovic (in)

76' 26 Nicolas Raskin (uit)/
7 Denis Dragus (in)

14 Benson Manuel (uit)/
10 Michel-Ange Balikwisha (in)
69'

99 Michael Frey (uit)/
9 Johannes Eggestein (in)
76'

4 Abdoulaye Seck (uit)/
61 Dinis Almeida (in)
76'

7 Viktor Fischer (uit)/
33 Louis Verstraete (in)
84'

Michael Frey 0-1 6'
      Abdoulaye Seck 8'
      Michael Frey 0-2 37'
39' Moussa Sissako
      Benson Manuel 44'
48' Samuel Bastien
55' Jackson Muleka 1-2
      Michael Frey 1-3 59'
      Michael Frey 1-4 61'
      Michael Frey 1-5 68'
78' Denis Dragus 2-5