Scheidsrechter: Pavel Orel (Tjse.)

Petr Blazej (Tsje.) - Kamil Hajek (Tsje.)

Vierde official: Bartosz Frankowski (Pol.)

Antwerpse wervelstorm denderde naar Europese overwintering
Donderdagavond ging er op de Bosuil heel veel goed en waren er slechts enkele kleine verbeterpunten op te werpen na wervelend aanvalsspel tegen het uitgespeelde PFK Ludogorets 1945. Ivan Leko weet zijn ploeg ook Europees meer en meer naar zijn hand te zetten. De succescoach bracht nog meer variatie aan in de manier van spelen en heeft lak aan grote reputaties. Hij zal nog wel nog een oplossing moeten vinden voor de defensieve kwetsbaarheid die zich openbaarde in acht dolle Bulgaarse minuten na de rust. Met Jeremy Gelin en Christian Benavente in de startersrij gebeurde precies wat nodig was; een relatief snelle voorsprong, een gemakkelijke wedstrijd en een overtuigende zege. PFK Ludogorets 1945 was de ideale opponent op het juiste moment. Ze waren uitgespeeld in deze groep met nul op twaalf, deze Bulgarian Boys. De bezoekers geloofden het verder wel, kwamen naar de Bosuil om lekker mee te doen, maakten er een open wedstrijd van en legden daarmee de klasse, maar ook even de tekortkomingen van het elftal van Ivan Leko bloot.

Was PFK Ludogorets 1945 slecht, of de Great Old goed? Het is de eeuwige vraag waarop nooit een eensluidend antwoord te geven is, behalve dat het van allebei een beetje is. De Sinjoren speelden wervelend aanvalsvoetbal gesteund door de relatief snelle openingstreffer van Martin Hongla. Voorafgaand aan de wedstrijd had Ivan Leko nog een lofzang over de Bulgaren gegeven, maar ook onder de nieuwe interim-coach Genchev konden de bezoekers amper een kleine tien minuten degelijk weerwerk bieden. Na de gelijkmaker in de 53e minuut moest de thuisploeg reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Dat kostte krachten en is met het drukke programma in de Jupiler Pro League en de Europa League in feite niet wenselijk. Met veel tempo, dynamiek en positiewisselingen combineerden de Reds zich doorheen de Bulgaarse verdedigingslinie en scoorden drie fraaie treffers. De Great Old vergat in een beklijvende eerste helft vaker te scoren uit een half dozijn opgelegde kansen.

Met Christian Benavente en Jérémy Gelin aan de aftrap verdwenen Dieumerci Mbokani en Dylan Batubinsika naar de reservebank. Met groot machtsvertoon werd de tegenstander voor de eigen doelmand vastgepind. Met kansen voor Pieter Gerkens, Koji Miyoshi en Christian Benavente tot gevolg. De Antwerpse trots moest toch bijna 20 minuten wachten alvorens Kameroener Martin Hongla met een kurkdroog schot vanop 22 m de score opende. Loon naar werken voor de Antwerpse falanx waar voor het rustsignaal Pieter Gerkens, Koji Miyoshi en Simen Juklerod verzuimden om de score te verdubbelen na een demonstratie van aanvallend geweld. De Bulgaren konden daar tegenover enkel een uitbraak van Despodov zetten. De inzet van de Bulgaarse internationaal werd door Ritchie De Laet meesterlijk gecounterd. Met een Arsenalscore werd de kleedkamers opgezocht en dat was een te karige beloning voor de roodhemden na 45 minuten dominantie op alle gebieden.

De Bulgaren schoten furieus uit de startblokken na een donderspeech van de coach in de kleedkamer. Een poging van Tchibota werd gestopt door een attente Jean Butez. Acht minuten na rust moest de Antwerpgoalie zich toch gewonnen geven na een actie van Keseru en Cauly. Despodov werd geïsoleerd voor het Antwerpse doel en trof raak. Hallucinant want de score had op vlak van de kansen al 4-0 moeten staan. Efficiëntie was donderdagavond op de Bosuil een onbestaand gegeven voor de thuisclub. Met het mes op de keel gingen de Reds onverdroten verder wervelen geholpen door twee verse krachten, Benson Manuel en Nana Ampomah. Net tevoren had een uitbraak van Simen Juklerod het doelhout getroffen. De steeds potiger spelende bezoekers gaven veel vrije trappen weg en op één dezer zette strateeg Lior Refaelov zich achter het leder. Millimeterprecies dropte hij de bal op het hoofd van Ritchie De Laet in het strafschopgebied en met een overtuigende header zette de Antwerpenaar pur sang zijn liefdevolle kleuren terug op voorsprong. Tijd om met het oog van de volgende moeilijke wedstrijden nog wat te roteren. Met Frank Boya en Aurélio Ulineia Buta kwam er vers bloed de thuisrangen versterken. Hoewel de thuisploeg de kansen bleef missen kon op een omschakelingsmoment de bevrijdende 3-1 cijfers op het bord worden gezet. Koji Miyoshi met een wonderschone assist op Benson Manuel. De pocketaanvaller rondde een prachtige actie af met een poeier buiten het bereik van goalie Stoyanov. In het absolute slot werd de Bulgaarse verdediger Grigore nog van het veld gestuurd na walgelijke tackles op diverse Antwerpspelers. Toen was het Bulgaarse kalf reeds verdronken.

Met deze zege kwalificeert de Great Old zich voor het eerst in 28 jaar voor een Europese overwintering. Volgende week wacht de galamatch tegen hoogvlieger Tottenham uit de hoog aangeschreven Premier League. Een gelijkspel is voldoende voor groepswinst. Wie had dat durven dromen voor aanvang van deze voetbaljaargang? Eerst moet het Genkse voetbalvarkentje nog gewassen worden, zondag om 13u30 in de Luminus Arena. Tot dan!!!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 03/12/2020)

28 Claudiu Keseru

64' 24 Christian Benavente (uit)/
23 Nana Ampomah (in)

64' 6 Simen Juklerød (uit)/
28 Benson Manuel (in)

77' 11 Lior Refaelov (uit)/
30 Aurélio Buta (in)

77' 18 Martin Hongla (uit)/
15 Frank Boya (in)

85' 16 Pieter Gerkens (uit)/
70 Dieumerci Mbokani (in)

22 Jordan Ikoko (uit)/
5 Georgi Terziev (in)
44'

28 Claudiu Keseru (uit)/
10 Elvis Manu (in)
67'

13 Mavis Tchibota (uit)/
37 Bernard Tekpetey (in)
67'

11 Kiril Despodov (uit)/
81 Dimitar Mitkov (in)
83'

25 Stephane Badji (uit)/
7 Alex Santana (in)
83'

19' Martin Hongla 1-0
      Kiril Despodov 1-1 53'
      Dragos Grigore 62'
      Anton Nedyalkov 71'
72' Ritchie De Laet 2-1
87' Benson Manuel 3-1