Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

LASK Linz R. Antwerp F.C.
0 2
26.11.2020 Plaats: Raiffeisen Arena Linz

Scheidsrechter: Donatas Rumsas (Lit.)

Lijnrechters:
Aleksandr Radius (Lit.) - Dovydas Suziedelis (Lit.)

Vierde official: Manfredas Lukjancukas (Lit.)

Wedstrijdverslag

Reds nemen stevige optie op Europese overwintering na galavoorstelling in Linz
Op donderdagavond 26 november 2020 schreef Royal Antwerp FC wederom Europese voetbalgeschiedenis. In het Linzer Stadion werd de thuisploeg met een volwassen teamprestatie kansloos gelaten. Beide clubs totaliseerden voor dit treffen zes punten in Groep J. De winnaar zou een gouden zaak doen met het oog op Europese overwintering. De thuisclub kon fantastische adelbrieven voorleggen. In de afgelopen drie seizoenen lieten de zwart-witten 9 thuisoverwinningen noteren op 11 pogingen. Enkel Club Brugge KV en Manchester United wisten in de Raiffeissen Arena te zegevieren. De tegenstander had op een overtuigende manier met imponerend pressievoetbal de Reds verslagen op de heilige grond. Coach Dominik Thalhammer moest het zonder de geschorste defensieve middenvelder Holland doen. Verder ontbrak ook het aanvallend pareltje Raguz wegens een op de Bosuil opgelopen kruisbeenbreuk. De maker van het enige doelpunt in de heenmatch, de Duitser Eggestein en Madsen waren zeker kundige vervangers. De thuiscoach waarschuwde op de persconferentie voor de wedstrijd op de kracht van de Israëlische strateeg Lior Refaelov en de infiltrerende middenvelder Pieter Gerkens. Met een doelpunt waren beiden verantwoordelijk voor de zege aan de boorden van de Donau. Bezoekend coach Ivan Leko verving Aurélio Ulineia Buta en Dieumerci Mbokani door Koji Miyoshi en Christian Benavente in de starterself. Inderdaad, de Peruviaan moest de offensieve acties van de Reds met een tweede Europese basisplaats op verplaatsing mee gestalte geven. De eerste was er tijdens de schorsing van Dieumerci Mbokani, nu was de Congolese aanvalsleider na een droge periode even op de bank beland. De invallers kweten zich voortreffelijk van hun taak en boekten met hun medemaats een overtuigende zege in Oostenrijk.

De Sinjoren lieten er geen gras over groeien en begonnen met uitgesproken aanvallende intenties aan de partij. Dit resulteerde onmiddellijk in een eerste corner. Lior Refaelov passeerde listig tot bij Simen Juklerod. Het voorzetschot van de linksachter trof de dwarslat, alvorens verdediger Wiesinger de bal richting eigen doel devieerde. De betrouwbare keeper Schlager kon met een kniereflex onheil voorkomen. Nadien vond de Antwerpse metronoom de infiltrerende Pieter Gerkens. De kopbal van de Limburger verdween over het doel. De thuisploeg bracht het aantal kansen in evenwicht met een gevaarlijke vrije trap van specialist Michorl. De Oostenrijkse international vond de vuisten van Jean Butez op zijn weg. Ook die andere Oostenrijkse international liet zich niet onbetuigd. Na verkeerd ontzetten van de Antwerpdoelman kreeg Ranftl een unieke kans om de score te openen, nipt naast. Voor het vervolg van de eerste helft was roodwit de dominante ploeg. de combinatie via doorsteekbal van Lior Refaelov naar Pieter Gerkens en een hoekschop binnen het bereik van Ritchie De Laet was hiervan een passende illustratie. De middenvelder kwam een teenlengte tekort om te scoren, terwijl de Antwerpenaar pur sang de bal in het zijnet buffelde. Een blanke rustscore was een feit maar ondertussen was Martin Hongla al geel geboekt.

Opletten dus voor ons middenveldcombo, nadat Faris Haroun kort in de tweede periode dezelfde sanctie te beurt vieL De tweede helft was overigens een parel die gerust bijgeschreven kan worden in de annalen van de clubgeschiedenis. Met indrukwekkend machtsvertoon werd een goede tegenstander tegen de eigen doelmond gedrukt. Na een opvallende rush van Ritchie de Laet moest Trauner aan de noodrem. De rots in de branding van de Oostenrijkse defensie mocht terecht gaan douchen van de goed leidende Litouwse referee Rumšas. Een vrije trap is altijd een kolfje naar de hand van spelmaker Lior Refaelov. De draaischijf kon via een deviatie in de muur zijn ploeg op een verdiende voorsprong zetten. Tegen 10 man kon de Great Old de match rustig controleren en uitpakken met gevaarlijke omschakelingsmomenten. Cristian Benavente werd in het strafschopgebied nogal brutaal van de bal gezet. Hij leverde in de loopgraven voldoende werk en had het gedurende 65 minuten de thuisdefensie behoorlijk zuur gemaakt. Hij werd vervangen door Nana Ampomah. Later deden ook Aurélio Ulineia Buta en Jordan Lukaku hun intrede ten faveure van de moegestreden wingbacks Koji Miyoshi en Simen Juklerod. Vooral de jongere broer van Romelu liet zich opmerken in het wedstrijdslot. Een lange bal van de wederom ijzersterke verdediger Abdouleye Seck vond op de linkerflank Lior Refaelov. De Israëliër zette zijn tegenstander voor de zoveelste keer in de wind en bediende meteen Jordan Lukaku. De linksback vond met een gemeten voorzet de infiltrerende Pieter Gerkens wiens header een dubbele voorsprong voor de Reds opleverde. Vlak voor tijd kreeg Lior Refaelov nog een staande ovatie bij zijn publiekswissel. De strateeg heeft zijn kansen op het winnen van de Gouden Schoen weer extra glans gegeven.

Met deze galavoorstelling is de Great Old een kanshebber om in Groep J van de Europa League minimaal de tweede plaats te bereiken. Een overwinning tegen Ludogorets Razgrad zou volstaan voor kwalificatie voor de volgende ronde. Maandag wacht nog het OH Leuven van Marc Brijs. Deze prestigezege moet dan een passend vervolg krijgen in de Jupiler Pro League. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 27/11/2020)

Statistieken

LASK Linz R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Alexander Schlager
6 Philipp Wiesinger
18 Gernot Trauner
5 Petar Filipovic
26 Reinhold Ranftl
21 Emil Madsen
10 Peter Michorl
7 René Renner
17 Andreas Gruber
13 Johannes Eggestein
14 Huesein Balic
46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck
21 Dylan Batubinsika
2 Ritchie De Laet
19 Koji Miyoshi
18 Martin Hongla
38 Faris Haroun (K)
6 Simen Juklerĝd
16 Pieter Gerkens
11 Lior Refaelov
24 Christian Benavente

Wissels

53' 21 Emil Madsen (uit)/
30 Andres Andrade (in)
 
60' 17 Andreas Gruber (uit)/
27 Thomas Goiginger (in)
 
73' 5 Petar Filipovic (uit)/
16 Marvin Potzmann (in)
 
24 Christian Benavente (uit)/
23 Nana Ampomah (in)
66'
 
6 Simen Juklerĝd (uit)/
94 Jordan Lukaku (in)
80'
 
19 Koji Miyoshi (uit)/
30 Aurélio Buta (in)
80'
 
11 Lior Refaelov (uit)/
28 Benson Manuel (in)
88'
 

Begin Match
      Martin Hongla 28'
      Faris Haroun 48'
50' Gernot Trauner      
      Lior Refaelov 0-1 53'
63' Thomas Goiginger      
73' Johannes Eggestein      
      Pieter Gerkens 0-2 83'
TERUG