Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
1 1
14.02.2021 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters:
Kevin Monteny - Mathias Hillaert

Vierde official: Bert Put

Wedstrijdverslag

Partijdige VAR verantwoordelijk voor puntenverlies op de Luikse hoogvlakte
"Maar ik kijk in deze fase van de competitie niet veel naar de ranglijst", zei Frank Vercauteren op de persconferentie voor de wedstrijd op Sclessin. "De prijzen worden niet in januari of februari verdeeld, maar in de play-offs. Ik richt me dus alleen op onszelf, kijk niet naar de concurrenten. We willen onszelf verbeteren en dat lukt aardig. We hebben een mooie stap gezet in de afgelopen reeks met 15 behaalde punten op een maximum van 18, maar het is nog een lange rit." Natuurlijk is de Brusselse succescoach op zijn hoede. Hij is zichtbaar blij met de progressie en de status van zijn ploeg, maar weet als geen ander dat er ook veel verbeterpunten zijn. In Antwerpen telt nou eenmaal niet alleen de uitslag, maar hechten de voetbalwetten en -kenners ook veel waarde aan de uitvoering. Goed is niet goed genoeg, het moet beter. Frank Vercauteren verkondigde het bij zijn aantreden en herhaalde het eindeloos dat hij een veeleisende coach is. Zijn drang naar perfectionisme heeft inmiddels weer vat gekregen op de hele club. Hoewel in de zes gespeelde wedstrijden onder zijn leiding 15 punten werden behaald en het resultaat meer dan bevredigend te noemen is, gaf de uitvoering in delen van wedstrijden reden tot waakzaamheid.

In de eerste zondagmatch van de 26e speeldag kon enkel een partijdige VAR de oudste club van het land van een nieuwe driepunter houden. Royal Antwerp FC trad in het Maurice Dufrasne stadion aan zonder de geblesseerde routiniers Faris Haroun en Dieumerci Mbokani. Ook Alexis De Sart, Jérémy Gelin en Birger Verstraete moesten forfait geven voor deze prestigieuze clash. Voor hen kwamen Maxime Le Marchand en Frank Boya in de startersrij. Alireza Safarbeiranvand als sluitstuk en Didier Lamkel Ze in het punt van de aanval, moesten mede zorgen voor een succesrijke zondagmiddag. Bij de tegenstander ontbraken Bodart, Vanheusden, Amallah en Dusenne. Op een moeilijk bespeelbaar veld traden de gladiatoren in de arena. Scheidsrechter Van Driessche en het VAR-busje onder leiding van (West-Vlaming) Boterberg waren ook van de partij en dat zouden we geweten hebben. De Reds begonnen eerder afwachtend aan het treffen en de thuisploeg nam de eerste 15 minuten resoluut het heft in handen. Na vijf minuten wandelde Bokadi door de bezoekende defensie en stortte in het strafschopgebied neer. Enig contact was er zeker, maar de uitlokking kon je op de televisiebeelden duidelijk waarnemen. Referee Van Driessche liet doorspelen, maar een overijverige VAR interventie van Boterberg lokte hem naar het scherm. Na drie lange minuten dralen, wees hij tot verbijstering van de Antwerpspelers naar de stip. Een koud kunstje voor Carcela om de Rouches op voorsprong te zetten. Na een kwartier kon Raskin in kansrijke positie de score verdubbelen, maar de Luikenaar besloot rakelings naast. Dat was tevens het laatste echte gevaar voor de thuisclub. Nadat de grensrechter een aanval van Didier Lamkel Ze afvlagde en zo een strafschop voor de Sinjoren onthield, kwamen die het gedane onrecht met aanvalsgolven tegemoet. De bedrijvige Didier Lamkel Ze vertrok over links aan een rush vanop de eigen speelhelft en kon door Raskin niet meer ingehaald worden. De Kameroener bediende met een cross de opgerukte Nill De Pauw aan de tweede paal. De wingback gaf Henkinet het nakijken en zette de bordjes in evenwicht. Tot aan het rustsignaal beperkten beide teams tot gebikkel in het middenveld, al kon Lior Refaelov wel een keer Jordan Lukaku afzonderen voor doel. De linksback schoot naast en over, terwijl een pass op Didier Lamkel Ze een betere optie was geweest.

Na de rust kregen we eenrichtingsverkeer naar het doel van Henkinet. Een corner van de rood-witte draaischijf vond Pieter Gerkens in de verste zone. De Limburger kopte de bal met een mooie curve op de deklat. De rebound werd door Abdouleye Seck binnen het bereik van Henkinet gekopt. Een volley van Frank Boya bracht evenmin soelaas. Een schot van Didier Lamkel Ze werd onschadelijk gemaakt door een uitblinkende Henkinet. Toen brak het moment van de VAR aan. Of net niet. Frank Boya werd in de kleine rechthoek op een foutieve manier door Bokadi het scoren belet. Geen interventie van de referee of vanuit het VAR-busje. Terwijl de Great Old na zoveel onrecht nogmaals de aanvalstrom roerde voor een slotoffensief, kon invaller Aurélio Ulineia Buta een voorzet van Jordan Lukaku niet in doel verlengen. Dat was slechts uitstel van executie voor de Rouches. In blessuretijd belandde een inworp op het hoofd van Abdouleye Seck. De Senegalees verlengde het leder tot bij de Kameroense woelwater en de overwinning was een feit. De assistent had de Senegalees afgevlagd vanwege een overtreding op de buitenspelregel. Zo eindigde de wedstrijd op een draw maar de Great Old kan zich evenwel bestolen voelen door de arbitrage. Aangezien de kloof met de Rouches van zeven punten voorsprong op het bord blijft kan de falanx van Frank Vercauteren hoopvol uitkijken naar de Europese wedstrijd tegen Rangers FC. Donderdagavond om 21 u is de aftrap in het Bosuilstadion. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 14/02/2021)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

30 Laurent Henkinet
41 Hugo Siquet
20 Merveille Bokadi
34 Konstantinos Laifis
24 Nicolas Gavory
28 Samuel Bastien
26 Nicolas Raskin
8 Gojko Cimirot
11 William Balikwisha
14 Jaoa Klauss
10 Mehdi Carcela (K)
1 Alireza Safarbeiranvand
4 Abdoulaye Seck
31 Maxime Le Marchand
2 Ritchie De Laet (K)
14 Nill De Pauw
18 Martin Hongla
15 Frank Boya
94 Jordan Lukaku
16 Pieter Gerkens
11 Lior Refaelov
7 Didier Lamkel Ze

Wissels

46' 11 William Balikwisha (uit)/
22 Maxime Lestienne (in)
 
74' 28 Samuel Bastien (uit)/
15 Eden Shamir (in)
 
83' 10 Mehdi Carcela (uit)/
23 Abdoul-Fessal Tapsoba (in)
 
16 Pieter Gerkens (uit)/
30 Aurélio Buta (in)
85'
 
11 Lior Refaelov (uit)/
23 Nana Ampomah (in)
90'
 

Begin Match
8' Mehdi Carcela 1-0      
      Nill De Pauw 1-1 28'
      Martin Hongla
      Frank Boya 55'
      Didier Lamkel Ze 79'
80' Maxime Lestienne      
      Maxime Le Marchand 90'
TERUG