Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Sp. du Pays de Charleroi
2 1
27.12.2020 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alexandre Boucaut

Lijnrechters:
Florian Lemaire - Christophe Battiston

Vierde official: Jan Boterberg

Wedstrijdverslag

Antwerpse voetbalmachine wint van Henegouwse vechtmachine
Het uitspreken schijnt nog verboden te zijn, maar wie de ploegen van Belhocine en Ivan Leko ziet spelen, weet genoeg. Beide teams hopen in de slipstream van Club Brugge KV mee te sluipen in de top van de Jupiler Pro League. Op basis van het geleverde spel deze zondagmiddag hoeft dat geen helse klus te worden. De Sinjoren en de Karolingers zijn met elkaar verbonden, als slachtoffer van een gevoelsmatig onbegrijpelijke situatie. Ze horen immers niet tot het elitekransje van de G5, maar hebben zich tegen wil en dank opnieuw de rol van outsiders aangemeten. Ze zagen elkaar voor de tweede maal in het lopende voetbalseizoen, deze keer in het wederom lege Bosuilstadion, in winterse omstandigheden en op een zwaar bespeelbaar veld. De voetbalmachine tegen de vechtmachine, een botsing van stijlen. Al vanaf de wedstrijd in de heenronde werden de messen geslepen na de onterechte uitsluiting van Birger Verstraete. Zondagmiddag was de wraakmissie in volle gang. De strijd tegen het onrecht als motivatie. In de beleving van de Sinjoren kan niets of niemand ze dit seizoen weerhouden van de stap die ze allang had willen maken, de stap naar een goede uitgangspositie om in het restant van de competitie het beoogde PO 1-ticket te halen.

De Great Old heeft 2020 met een uitstekend gevoel afgesloten. Na een heroïsche Europese campagne tot dusver en enkele thuiswedstrijden gekruid met champagnevoetbal gingen nu ook de Karolo’s voor de bijl. Tegen de Zebra’s werd in een dolle vijf minuten een onfortuinlijk tot stand gekomen achterstand weggepoetst. De opmars richting hoogste regionen is ingezet. Het verschil tussen beide pretendenten op een PO 1 positie is het verschil tussen Dieumerci Mbokani en Shamar Nicholson. Beiden zijn van groot belang voor hun ploeg, als topscorer en als aanspeelpunt. Daar zat in het onderlinge treffen precies het onderscheid. Dieumerci Mbokani doet alles met gevoel, met een gedachte. Technisch vaardig, moeilijk te verdedigen, het ziet er zo vanzelfsprekend uit. Hij was met een goddelijk stiftertje de auteur van de winnende treffer. Nicholson werkt keihard voor zijn team, oogt vaak wat onbeholpen, de bal springt van zijn voeten. Zijn aannames zijn zwak. Verdedigers van het kaliber Abdoulaye Seck en Ritchie De Laet houden hem vrij simpel in bedwang. Kortom, de Antwerpenaren voetballen met Dieumerci Mbokani als targetman en de Zebra’s werken zich een slag in de rondte. Beide manieren passen bij het spelersmateriaal en kunnen leiden tot succes. Royal Antwerp FC is Dieumerci Mbokani en Sporting du Pays de Charleroi is Shamar Nicholson.

Ondanks de hunkering naar sportieve revanche was de eerste helft een lange studieronde. Een opportunistische pegel van strateeg Lior Refaelov na 25 seconden verdween in de tribune. Veldoverwicht voor de Great Old. Na een kwartier spelen ook een opgelegde kans. Een bedrijvige Jordan Lukaku zwiepte de bal richting doelmond. Targetman Dieumerci Mbokani controleerde en legde de bal panklaar voor de voeten van Lior Refaelov. Het schot van de draaischijf werd in extremis afgeblokt. Faris Haroun weigerde een kadootje van Penneteau in ontvangst te nemen. Het Antwerpse balbezit leidde enkel tot hoekschoppen en vrije trappen. Het tempo van de wedstrijd lag hoog. Ook de Zebra’s lieten zich in een evenwichtige eerste helft niet onbetuigd. Morioka vond zijn meester in Jean Butez. Jamaicaan Nicholson hielp de enige uitgesponnen actie van de Karolo’s om zeep. De thuisploeg probeerde vooral via de wingbacks op te bouwen, de voorzetten van Aurélio Ulineia Buta en Jordan Lukaku vonden geen gretige afnemers. Met dezelfde basisploeg als vorige week in het land van Waas domineerden de Reds het gebeuren, al was het opletten voor de sporadische tegenaanvallen. Rusten evenwel met een brilscore.

Na de citroentjes barste de wedstrijd open. Tegen de gang van het spel in kwam de Waalse opponent tot scoren. Gholizadeh vond aan de tweede paal invaller Berahino. De ex-vedette van de Premier League rateerde zijn voorzet, maar zag de bal via het lichaam van Abdoulaye Seck in doel belanden. Een achterstand ophalen tegen het stugge Sporting du Pays de Charleroi? Daar was nog geen enkel elftal in de Jupiler Pro League dit seizoen in geslaagd. Met enkele geslaagde wissels kon coach Ivan Leko het tij keren. Simen Juklerod, Koji Miyoshi en Christian Benavente werden als frisse krachten in de Bosuilarena losgelaten. Waar de kwieke Japanner eerst nog zijn meerdere moest erkennen in een uitblinkende Penneteau, konden de Noor en de Peruviaan met een geslaagde combinatie de bordjes in evenwicht brengen. In een dolle vijf minuten resulteerde de dominantie van de rood-witten ook in een beslissende tweede treffer. De skipper van de bezoekers schatte een lange bal van Abdoulaye Seck verkeerd in. Jawel, kapitein Dessoleil toucheerde de voorzet met het hoofd richting eigen doelmond waar Dieumerci Mbokani op vinkentouw lag. Met een heerlijke stift bedwong hij het geroutineerde sluitstuk van de Karolo’s.

Het hoogtepunt van de avond moest dan nog komen. Ritchie De Laet zette twee vlijmscherpe geslaagde tackles in, deed een panna met een tegenspeler en lanceerde met een droompass een uniek omschakelmoment voor zijn kleuren. Een wow-momentje voor de volbloed Antwerpenaar. Jaloerse blikken in de persmiddens. De Reds slaagden erin om ook vijf minuten blessuretijd te overleven en maken zich nu op voor een korte winterpauze. Of dat met Ivan Leko zal zijn blijft een vraagteken. De Kroaat weigerde uitsluitsel te geven op vragen over zijn toekomst. Na een formidabel kalenderjaar 2020 kan de Great Old met vertrouwen afreizen naar het AFAS Stadion waar de regionale clash met YR KV Mechelen op het programma staat. Tot dan!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 27/12/2020)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Sp. du Pays de Charleroi

Elftallen

46 Jean Butez
4 Abdoulaye Seck
26 Jérémy Gelin
2 Ritchie De Laet
30 Aurélio Buta
16 Pieter Gerkens
38 Faris Haroun (K)
94 Jordan Lukaku
23 Nana Ampomah
11 Lior Refaelov
70 Dieumerci Mbokani
1 Nicolas Penneteau
4 Jules Van Cleemput
23 Steeven Willems
24 Dorian Dessoleil (K)
12 Joris Kayembe
44 Ryota Morioka
30 Guillaume Gillet
8 Ali Gholizadeh
19 Lucas Ribeiro
34 Amine Benchaib
16 Amaro Nicholson

Wissels

57' 23 Nana Ampomah (uit)/
19 Koji Miyoshi (in)
 
67' 11 Lior Refaelov (uit)/
24 Christian Benavente (in)
 
67' 94 Jordan Lukaku (uit)/
6 Simen Juklerød (in)
 
89' 30 Aurélio Buta (uit)/
14 Nill De Pauw (in)
 
89' 16 Pieter Gerkens (uit)/
25 Alexis de Sart (in)
 
19 Lucas Ribeiro (uit)/
38 Saido Berahino (in)
46'
 
34 Amine Benchaib (uit)/
77 Bruno Massimo (in)
67'
 
12 Joris Kayembe (uit)/
5 Modou Diagne (in)
80'
 
30 Guillaume Gillet (uit)/
91 Lukasz Teodorczyk (in)
82'
 

Begin Match
      Abdoulaye Seck (own-goal) 0-1 52'
73' Christian Benavente 1-1      
78' Dieumerci Mbokani 2-1      
86' Dieumerci Mbokani      
      Modou Diagne 90'
TERUG