Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. AZ Alkmaar
1 4
29.08.2019 Plaats: Koning Boudewijnstadion

Scheidsrechter: Tasos Sidiropoulos (Grie.)

Lijnrechters:
Polychronis Kostaras - Lazaros Dimitriadis

Vierde official: Ioannis Papadopoulos

Wedstrijdverslag

R.A.F.C. onthoofd door wedstrijdleiding
Het was zeven dagen lang kijken en keuren voor Laszlo Bölöni en de zijnen en uiteindelijk kiezen voor de ervaring van Ritchie De Laet op rechtsachter ter vervanging van de geschorste Aurélio Ulineia Buta. Het gelijke spel dat de rood-witte selectie zonder vocale steun had meegebracht uit Enschede, had zo nog een paar kwalijke kantjes opgeleverd. Niet zo voor de Nederlandse opponent van wie de coach een perfecte kopie van een week eerder tussen de lijnen vermocht te sturen. Het rood-witte thuispubliek, knap 22.000 in aantal, schuifelde in afwachting van de intrede van de bezoekende supporters op de zitjes van het Koning Bosuilstadion. Zij kregen een stevig fluitconcert als welkom. Hun gebrek aan getal werd helaas ruimschoots gecompenseerd door een felle trom die voor een irritant geluid kon zorgen een hele wedstrijd lang, overtime en verlengingen inbegrepen. Stadionomroeper Kris Strybos zette er flink de beuk in bij de introductie van de 22 acteurs. De rood-witte technische staf bevond overigens Dino Arslanagic nog niet klaar voor deze vierde Europese uitdaging en zo werd Dylan Batubinsika gekoppeld aan Abdoulaye Seck als slot op de deur richting Europese poules. Trotse matchsponsor Johan Heylen van Vastgoed Heylen liet de bal aan de tegenstander en zo kon de Griekse scheidsrechter zonder verwijl de partij op gang blazen.

Het Koning Bosuilstadion was opnieuw mooi rood-wit geretoucheerd en inspireerde de Antwerpspelers, hun aanhang en ook een enkeling van de schrijvende pers. Voetbalkrant.com bereidde dan al een hele mooie titel voor. Faris Haroun en co. kruidden immers de opener van de partij. Van bescherming van België's topschutter was helaas geen sprake. Hadden de voetbalgod en zijn vertegenwoordiger tussen de lijnen ondertussen al partij gekozen? De wedstrijdleiding maakte het na knap een half uur spelen duidelijk bij de (onterechte) uitsluiting van Dieumerci Mbokani. Was de rood-witte veer daarmee gebroken. Het leek zo. Plots kwam AZ onder de omknelling uit. Enig balbezit was de tegenstander niet vreemd, maar Royal Antwerp FC had wel het spel ruim dertig minuten georiënteerd richting Bizot. De eerste hoekschop was er eentje geweest voor Lior Refaelov. Didier Lamkel Ze zorgde voor de eerste doelpoging, maar knalde recht op de uitgelopen AZ-doelman. Ivo Dos Santos Rodrigues had last met de breedte van de goal. Hij zette zijn eersteling naast. Even later moest Bizot een hele knappe vuist in stelling brengen om het gevaar Ivo af te weren. Nog geen kwartier ver of ook Alexis de Sart ging zijn kans. Hij liftte over het bezoekende doel. AZ zette daar net voor halverwege een schuchtere poging richting stadionlichten tegenover. Werd Antwerpspits Mbokani voortdurend op de huid gezeten, ook worstelde hij met de buitenspelregel. Met de gele kaart voor Ivo Dos Santos Rodrigues leek het Bosuilpubliek vrede te kunnen vinden, de wedstrijdleiding ging over de hekel bij het vroege wegsturen van speerpunt Dieumerci Mbokani. Diens laatste wapenfeit was een reboundschot na afgeweerde doelpoging van Ivo Dos Santos Rodrigues. Het protest in de rood-witte dug-out leverde ook coach Laszlo Bölöni een theatraal toegestoken gele kaart op, net geen grijns op het gezicht van de wedstrijdleiding. Een smerige ingreep op Lior Refaelov bleef vervolgens bijna zonder vervolging. Ook aanvaller Boadu ontsnapte aan sanctie na stevig contact op Sinan Bolat, die in de nasleep wel tegen een geel karton en een mogelijke schorsing aankeek. 48 bewogen minuten, zo lang figureerde de beginscore op het bord.

AZ kwam bij de kampwissel terug met de snelheid van Gudmundsson en liet linkerflank Ouwejan in de kleedkamers. Coach Laszlo Bölöni stuurde zijn onthoofde ploeg terug het terrein op. In afwezigheid van de Antwerpse voetbal-dieu, nam Lior Refaelov de honneurs waar bij de herneming voor de tweede van, zoals later zou blijken, vier spelperiodes. Alexis de Sart trok de partij met een rush tot in de vijandige zestien, werd uit evenwicht gebracht, een reactie van de bezoekende wedstrijdleider bleef uit! Daarmee waren de zwartbroeken van een zekere achterstand gevrijwaard. De referee kreeg een welgemeende "Shame on you!" over zich heen. Dat moet tot in de huiskamers van televisiekijkend Canvaspubliek gehoord zijn. De bezoekers waren op dat ogenblik nog mijlenver van de poules en dus riep coach Slot een verdediger terug voor een aanvallender kracht. AZ had nu volop grip op de partij. Een eerste hoekschop van de tweede periode leverde evenwel niet op. Een schuchtere kopbal van Boadu op voorzet van Stengs ging heel ver uit richting. De wedstrijdleiding liet Ritchie De Laet even bekomen van een pijntje en hervatte met een scheidsbal voor de bezoekers. Sinan Bolat moest bijna onmiddellijk met een straffe redding uitpakken, eerst met de vuist en in een beweging de bal klemvast tussen de handschoenen, leverde de Antwerpdoelman applaus op. Er leek een overrompeling in de maak, maar alweer Sinan Bolat behoedde zijn team voor achterstand en ook de balk werkte in zijn voordeel. Twee mogelijkheden in weinige minuten en dan plots daverde het Brusselse voetbalhuis op zijn grondvesten. Pas ingevallen Martin Hongla zette zich op kracht en vernuft door, krulde naar de tweede paal waar Didier Lamkel Ze ongenadig uithaalde. In de reactie trok die zijn truitje uit en werd prompt uitgesloten. Het leverde onvergetelijke beelden op. De Vlaamse pers had alweer een doel om op te schieten! Laszlo Bölöni bracht temidden van de Nederlandse storm Dino Arslanagic. Wat AZ ook probeerde, de Great Old leek net als tegen Viktoria Plzen in ondertal op weg naar kwalificatie. In de eindeloos lang gerokken blessuretijd ging het voordeel alsnog verloren. Idrissi vond de opening bij Stengs die ongenadig overhoeks binnenvlamde. Het sneed Royal Antwerp FC benen en adem af. Nauwelijks nog in staat weerwerk te bieden, kon AZ tijdens de verlengingen de partij in eigen voordeel ombuigen en ging naar huis met de hard bevochten kwalificatie.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 29/08/2019)

Statistieken

R. Antwerp F.C. AZ Alkmaar

Elftallen

1 Sinan Bolat
2 Ritchie De Laet
3 Abdoulaye Seck
21 Dylan Batubinsika
6 Simen Juklerød
8 Ivo Rodrigues
38 Faris Haroun (K)
25 Alexis de Sart
7 Didier Lamkel Ze
11 Lior Refaelov
70 Dieumerci Mbokani
1 Marco Bizot
2 Jonas Svensson
30 Stijn Wuytens
4 Rob Vlaar
15 Owen Wijndal
6 Fredrik Midtsjø
8 Teun Koopmeiners (K)
5 Thomas Ouwejan
7 Calvin Stengs
9 Myron Boadu
11 Oussama Idrissi

Wissels

71' 8 Ivo Rodrigues (uit)/
18 Martin Hongla (in)
 
80' 11 Lior Refaelov (uit)/
15 Dino Arslanagic (in)
 
100' 25 Alexis de Sart (uit)/
14 Amara Baby (in)
 
104' 2 Ritchie De Laet (uit)/
17 Robbe Quirynen (in)
 
5 Thomas Ouwejan (uit)/
28 Albert Guðmundsson (in)
46'
 
30 Stijn Wuytens (uit)/
26 Sugawara Yukinari (in)
53'
 
2 Jonas Svensson (uit)/
14 Ferdy Druijf (in)
67'
 
9 Myron Boadu (uit)/
20 Jordy Clasie (in)
111'
 

Begin Match
25' Ivo Rodrigues      
32' Dieumerci Mbokani      
35' Dieumerci Mbokani      
      Marco Bizot 36'
      Myron Boadu 40'
Ruststand 0-0
51' Didier Lamkel Ze      
73' Didier Lamkel Ze 1-0      
74' Didier Lamkel Ze      
      Oussama Idrissi 86'
      Calvin Stengs 1-1 89'
90' Abdoulaye Seck      
90' Eindstand 1-1 90'
      Teun Koopmeiners 92'
      Ferdy Druijf 1-2 96'
97' Sinan Bolat      
97' Faris Haroun      
      Calvin Stengs 97'
      Owen Wijndal 97'
100' Dylan Batubinsika      
      Teun Koopmeiners (penalty) 1-3 102'
      Albert Guðmundsson 1-4 113'
TERUG