Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlecht
0 0
27.12.2019 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Nathan Verboomen

Lijnrechters:
Mathias Hillaert - Ruben Wyns

Vierde official: Bert Put
Toeschouwers: 15.073

Wedstrijdverslag

Prestigieus bolwerk heeft patent op brilscore
Het is twee jaar geleden dat RSC Anderlecht met Marc Coucke een doorstart maakte. Met het sneuvelen van de reputaties van Herman Van Holsbeeck, Luc Devroe, Frank Arnesen en Fred Rutten op de belangrijkste technische posities, beleefde RSC Anderlecht 2.0 niet bepaald een vliegende start. De prestigieuze recordkampioen haalde beleidsbepaler en speler-manager Vincent Kompany in de zomer en in oktober Frank Vercauteren en putte zo rijkelijk in het reservoir van ex-grootheden, om een kentering te realiseren. Het project kraakte immers in zijn voegen. Na een desastreuze competitiestart en uitschakeling in de Croky Cup is Europees voetbal een wensdroom. Voor een club waar succes jarenlang de norm was, lijkt het verval snel en groot. Vergelijk dat met R Antwerp FC, waar RSC Anderlecht de concurrentie mee wil aangaan. In Antwerpen lopen Sinan Bolat, Ritchie De Laet, Kevin Mirallas, Lior Refaelov Dieumerci Mbokani en de heroptredende Steven Defour rond, zes door de wol geverfde spelers. Didier Lamkel Ze, Wesley Hoedt en Aurélio Ulineia Buta voegen daar routine op internationaal niveau of in grotere competities aan toe. De starterself van de Great Old werd gecompleteerd door de modelprofs Dino Arslanagic en Alexis De Sart. Toch bleef de Great Old tegen de stugge en bij momenten potige bezoekers steken op een brilscore.

In een wederom uitverkochte Bosuil verzuimde Stamnummer 1 afstand te nemen van de hoofdstedelingen. Dat is geen ramp, want met het bereiken van de halve finales van de Croky Cup en een tussenrapport van 26 op 30 behaalde punten in thuiswedstrijden oogt de balans positief. Bij de Bosuilploeg zijn er natuurlijke leiders en is er een pikorde bepaald op basis van kwaliteit en senioriteit. Zelfs met het ontbreken van modelkapitein Faris Haroun bracht roodwit 90 minuten dominant voetbal op de perfect bespeelbare Bosuilmat. Vincent Kompany heeft als voetballer bij RSC Anderlecht, HSV en Manchester City een lange carrière in de top gehad, maar als beleidsbepaler met een visie is de klus bij de Brusselse recordkampioen zijn eerste. Het is hoofdcoach Frank Vercauteren, die een defensief bolwerk neerzette, uiteraard niet compatibel met de idealistische en romantische ideeën van Vince the Prince. De Mauves Army ging strijdend en bikkelend met een onverdiend punt lopen. Negentig minuten standhouden tegen een bij momenten fris en fruitig combinerende thuisfalanx was voldoende voor een feestje na afloop met het uitvak. Na een lange revalidatieperiode maakte Steven Defour zijn heroptreden. Vierenvijftig kwaliteitsvolle minuten zou de routinier de lakens uitdelen op het Antwerpse middenveld.

De eerste vijf minuten kon RSC Anderlecht nog gelijke tred houden en dreigen met een voorzet van neo-international Cobbaut, Sinan Bolat verontrusten in het restant van de eerste helft bleek een onmogelijke missie. Aan de overzijde waren er kansen voor Dieumerci Mbokani, Lior Refaelov en Aurélio Ulineia Buta. De fraaiste aanval was een driehoekje met als eindpunt een snedige voorzet van de alomtegenwoordige Ritchie De Laet. Er was echter niemand aan de tweede paal gevolgd om de voorzet in doel te deponeren. Een warrig fluitende Verboomen stuurde de 22 gladiatoren met een maagdelijke ruststand naar de kleedkamers.

Veel beterschap na de rust voor de gastheren. Dieumerci Mbokani, Aurélio Ulineia Buta en invaller Ivo Dos Santos Rodrigues verzuimden om de openingstreffer aan te tekenen. Gesteund door een geestdriftig publiek moesten de Brusselaars de wet van de sterkste ondergaan. Ook invallers Manuel Benson en Ivo Dos Santos Rodrigues deden hun duit in het zakje, maar de aanvallende bevliegingen leverden geen resultaat op. Op een ogenblik dat Kompany uitgleed, kon Dieumerci Mbokani aanleggen voor zijn vijftiende treffer in de JPL. De Gouden Stier schoot rakelings naast het doel. De assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel, al wezen televisiebeelden uit dat hij onside stond. Aan de overzijde kon Doku eenmaal dreigen voor de kooi van Sinan Bolat. De clean sheet kwam nooit in gevaar. Met een zevende brilscore kon de meervoudige landskampioen niet mopperen over het met veel geluk over de streep getrokken punt. De leiding van Stamnummer 1 wil de komende weken verbetering qua spel zien op de stage in Algorfa. Lukt dat, dan is er in de winterstop alle tijd voor een tussenevaluatie en kan er waar nodig in de selectie worden geïnvesteerd. Ook weer niet te lang wachten, want op zondag 19 januari 2020 is de Great Old te gast in het Jan Breydelstadion. Gastheer is dan de Vereniging uit Brugge. Vier dagen later staat de heenwedstrijd van de Croky Cup gepland op de Bosuil. Just be there!!!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 27/12/2019)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlecht

Elftallen

1 Sinan Bolat (K)
30 Aurélio Buta
15 Dino Arslanagic
22 Wesley Hoedt
2 Ritchie De Laet
16 Steven Defour
25 Alexis de Sart
11 Lior Refaelov
87 Kevin Mirallas
7 Didier Lamkel Ze
70 Dieumerci Mbokani
30 Hendrik Van Crombrugge
32 Derrick Luckassen
55 Marco Kana
4 Vincent Kompany
22 Alias Cobbaut
49 Jeremy Doku
48 Sambi Lokonga
10 Michel Vlap
23 Peter Zulj
19 Nacer Chadli
93 Kemar Roofe

Wissels

55' 16 Steven Defour (uit)/
28 Benson Manuel (in)
 
82' 87 Kevin Mirallas (uit)/
8 Ivo Rodrigues (in)
 
19 Nacer Chadli (uit)/
39 Edo Kayembe (in)
66'
 
49 Jeremy Doku (uit)/
56 Alexis Saelemaekers (in)
78'
 
10 Michel Vlap (uit)/
24 Isaac Thelin (in)
86'
 

Begin Match
54' Wesley Hoedt      
56' Dieumerci Mbokani      
      Sambi Lokonga 79'
      Alexis Saelemaekers 90'
TERUG