Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Cercle Brugge
2 1
11.02.1995 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters:
Eddie Vermeirsch - Emile Ropcier
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Cercle Brugge
Verlost van het kwade

Deurne - De strijd tussen R Antwerp FC en KSV Cercle Brugge was er eentje met de derde laatste plaats als inzet. Cercle haalde het. Het verloor precies zoals rood-wit een week eerder op Gent in blessuretijd. Bij een 1-1 stand werkte Camerman voor de verandering Manu Godfroid tegen de grond. Tweede keer geel en na negentig minuten weggejouwd nu en weggestuurd. Hij had Monteiro Rubenilson tot dan met alle middelen onzichtbaar gemaakt. Krist Porte, de betere man op het veld, haastte zich de vrijschop voor de muit van Yves Feys te gooien. Monteiro Rubenilson, verlost van het kwade, kopte binnen. De degelijke scheidsrechter Jeurissen liet in één adem aftrappen en inpakken.

Weinig toeschouwers en voetbal, veel regen en wind. Ratko Svilar sloofde zich na afloop uit iedereen te overtuigen dat het nog te vroeg is voor show. Hij wil eerst de fysiek van zijn jongens op punt stellen, daarna aan de kwaliteit van het voetbal schaven. De nieuwbakken trainer kon niet klagen wat de inzet van de rood-witten betrof. Hoe spitsen Monteiro Rubenilson en John Aloïsi ook rondholten, aan het spelletje zelf hebben wij ze niet zien meedoen.

Porte en Verbeeck
De stijlvolle Munteanu werd in het middenveld in de schaduw gespeeld door het duo William Verbeeck-Krist Porte. De jonge William Verbeeck stond voor het eerst aan de aftrap in de hoogste reeks en ontpopte zich als een balvaardige, ijverige jongen. Krist Porte deed alles. Hij sprong achteraan bij, recupereerde menige bal in het midden en drukte naast een serie door hem gelanceerde tegenaanvallen, nog een paar keer schitterend af. Beginneling William Verbeeck en Krist Porte als meest bekritiseerde Antwerpspeler van de laatste weken, in de hoofdrol. Geen misser deze keer van doelman Yves Van der Straeten, die de adem van Stewan Stojanovic in de nek voelt. Ook Rudi Taeymans deed, vooral in de eerste helft toen hij op de bank zat, weinig verkeerd. Hij zou na de rust Geert Emmerechts opvallend sterk komen vervangen.

Cercle had geen Kooiman, Renty en Lauwers op het scheidsrechtersblad. Het vertrok met De Buyser als libero. Voor het belangrijker nieuws zorgde Camerman. De stoere ex-Beerschotter opende in kamikaze-stijl. Nico Broeckaert moest danig worden bijgewerkt. Na nog wat lichamelijke contacten kreeg hij de gele kaart voor een fout op zijn rechtstreekse tegenstander Monteiro Rubenilson. Ze zou hem in de slotminuut zuur opbreken. Ondertussen bleef de motor van Krist Porte draaien. Hij liet kort voor rusten De Buyser in volle spurt rugnummer 8 zien. Leggen dus en strafschop. Monteiro Rubenilson wou zo graag, maar Wim Kiekens was de aangewezen man. Doelpunt.

Het hart van Papa Ratko
Cercle verloor enkele minuten na de herneming, na een ingreep van Carlo Lavigne, lilliputter Berkoe. Hanganu kwam op en stormde meteen op Yves Van der Straeten af. De doelman reageerde snel en accuraat. Stewan Stojanovic zal nog even moeten wachten. Met een knaller van Krist Porte op de vuisten van Feys en een schot van Selymes op de deklat, leek het nog spannend te worden. Selymes gaf niet af en zijn zuivere teruglegger werd door Torma netjes voorbij de Antwerpdoelman geduwd. Geen eerste overwinning voor Ratko Svilar? Toch wel. Papa Ratko werd nog in hogere sferen gebracht.

Het late verlies in Gent en de al even late winst tegen Cercle deden hem hees fluisteren: "They want me dead, my players want me dead." Vrij vertaald: "Als ze me dat elke week leveren, is een hartaanval niet ver meer weg (Roger Vlemings - GvA - 13/02/1995)."

Retrospectieve door Peter

Krist Porte loopt als een rode draad door de retrospectieve. Heel vaak werd hij dit seizoen al verwenst. Hij kan nochtans voetballen als hij zijn lakse houding thuislaat. Tijdens deze wedstrijd was het genieten van zijn spel: technisch knap, fraaie schoten, goede passes en gezond aggressieve tackles. Een speler met zulke kwaliteiten moet mee een ploeg dragen, zeker als andere steunpilaren uitvallen. Daarnaast ook lof voor William Verbeeck, gewoonweg schitterend hoe die jonge snaak mee de kar trekt. Grote klasse, een juweel van de zuiverste soort, een jongen van ons, een speler waar ik, en velen met mij, voor naar het stadion komen.

R Antwerp FC dreigde voor rust via Krist Porte, een keer met een fameuze lel. De tweede keer haalde de tegenstander hem onderuit. Wim Kiekens zette de elfmeter keurig om. Cercle Brugge KSV kwam niet in het stuk voor in de eerste periode, liet geen enkele noemenswaardige aanval optekenen.

Ook na de rust, was het spektakel niet groots, al werd er wel hard gewerkt. Rubenilson Monteiro bediende Kiekens, Feys stopte puik. Selymes schoot op de lat. Torma maakte zeven minuten voor tijd gelijk. In de slotminuut torpedeerde Camerman de wegspurtende Manu Godfroid. Rood voor de ex-Beerschotter. Krist Porte stuurde de voorzet gemeten tot bij Rubenilson Monteiro en die buffelde hard binnen. Hij zorgde eindelijk voor vreugde in de felgetergde Bosuilgelederen (Antwerp Clubblad-13 - 25/02/1995).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/02/1995)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Cercle Brugge

Elftallen

1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens
2 Carlo Lavigne
8 Krist Porte
11 William Verbeeck
10 John Aloisi
9 Rubenilson Monteiro Ferreira
1 Yves Feys (K)
2 Bart Lamaire
Alex Camerman
5 Marc De Buyser
4 Geoffrey Claeys
11 Tibor Selymes
7 Kurt Soenens
6 William Osei Berku
9 Anthony Annicaert
10 Dorinel Munteanu
8 Gabor Torma

Wissels

46' 6 Geert Emmerechts (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
 
70' 10 John Aloisi (uit)/
14 Manu Godfroid (in)
 
6 William Osei Berku (uit)/
14 Ouldo Hanganu (in)
50'
 
9 Anthony Annicaert (uit)/
12 Geert Van Eeno (in)
76'
 

Begin Match
      Alex Camerman 23'
39' Wim Kiekens (penalty) 1-0      
Ruststand 1-0
      Geoffrey Claeys 78'
      Gabor Torma 1-1 85'
      Alex Camerman 89'
89' Rubenilson Monteiro Ferreira 2-1      
92' Eindstand 2-1 92'
TERUG