Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Royal Excel Mouscron
2 1
26.12.2018 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jonathan Lardot

Lijnrechters:
Frédéric Godelaine - Florian Lemaire

Vierde official: Denis Vanbecelaere
Toeschouwers: 11.500

Wedstrijdverslag

VAR opent scheidsrechter Lardot de ogen
Eigen bericht - Twee dagen slechts hadden technische staf en spelersgroep de tijd om te recupereren van de dreun die Royal Antwerp FC te verwerken kreeg op Jan Breydel. Tegenstander Excel Mouscron kreeg van de kalendermanager twee extra dagen en had bovendien recordkampioen RSC Anderlecht over de knie gelegd op twee derde van de competitie. Voor deze eerste wedstrijd van het laatste derde van de reguliere competitie en de allerlaatste opdracht van het aflopende kalenderjaar deed bezoekend coach Storck beroep op een perfecte doorslag van het team van de voorgaande speeldag. 'Never change a winning team', als het ware. Niet zo Laszlo Bölöni. Lior Refaelov was bezweken onder de gele drift van Wim Smet. Ook andere rood-witte spelers liepen geen smetteloos parcours in Brugge. Yehor Nazaryna en William Owusu Acheampong moesten hun geduld deze woensdagmiddag verbijten in de dug-out. Het was bovendien een geweldige verrassing dat precies ook doelpuntenmaker Jelle Van Damme zijn basisplaats moest inleveren.

Daar had de rood-witte twaalfde man, gesteund door meer dan vijfduizend kerstlui, niet van terug. Publiekslieveling Geoffry Hairemans kreeg wel meteen dat plekje in de startersrij. Ook Didier Lamkel Ze en Jonathan Bolingi waren er van bij de start bij. Meer dan 5000 versies van de enig echte kerstman kleurden het stadion helemaal rood en wit. Die uitdaging leek al geslaagd, met de groeten aan ZNA Koningin Paolo!

Didier Lamkel Ze, op de cover van Antwerp Clubblad en ook op zoek naar speelminuten kreeg dus de niet onaanzienlijke taak samen met ervaringsdeskundigen Faris Haroun en Geoffry Hairemans gestalte te geven aan een succesrijke afronding van het kalenderjaar in eigen midden. Geen sinecure tegen een club met het vertrouwen van een zege tegen de recordkampioen. Wereldkampioen Emmanuel Stockbroeckx gaf de eerste klap tegen de bal en dan was het aan Dieumerci Mbokani, maandag in de pers nog over de hekel gehaald na het bezoek aan het Jan Breydelstadion. Royal Antwerp FC greep naar de bal, had al vlug een eerste hoekschop beet, maar de zenuwachtige spanning in het Bosuilstadion was daarmee niet voorbij. Het publiek wilde wel, maar hield de adem in bij elk duel over links. Snelle Benson ontsnapte aan Sambou Yatabaré, maar meer dan een voorlangs schot produceerde hij voorlopig niet. In de duels werd R.A.F.C. opgevangen door het ongenadige fluitje van Lardot.

Zo kreeg gelegenheidsrechtsachter Yatabaré onmiddellijk een eerste standje te incasseren, allicht in de eigen taal. Een hele lange combinatie komende van rechts en voorts langs o.a. Geoffry Hairemans, Faris Haroun, Simen Juklerřd, Jonathan Bolingi verdween via het hoofd van... Ivo Dos Santos Rodrigues in het doel van Butez. De treffer werd zonder enige aarzeling afgekeurd. Dat ging er helemaal anders aan toe na de greep van Butez naar de voet van losgeslagen Dieumerci Mbokani. De VAR riep in niet mis te verstane termen Lardot naar hét toestel. De spits zette zich zelf achter de stip en de relatief vroege voorsprong stond op het bord te blinken. De schuldige kwam er zomaar vanaf zonder gele kaart! Didier Lamkel Ze probeerde in de slipstream de voorsprong vanop afstand te verdubbelen. Butez weerde af. Ook Geoffry Hairemans ging zijn kans, maar richtte zijn kopbal naast. Dieumerci Mbokani kreeg een klap van Dussene te verwerken en werd er zowaar voor beloond met de gele kaart!

De bezoeker ging zelf enkele minuten later op zijn beurt in het boekje. Tot offensieve daden waren les Hurlus nauwelijks te porren, maar ze mochten wel gaan rusten met een minieme achterstand.

Thiery Boya werd ingehaald om het offensief mee gestalte te geven, maar aan het matchverloop veranderde dat weinig tot niets. R.A.F.C. claimde de bal en er was al vlug een eerste opgelegde kans. Geoffry Hairemans stuurde diep, Jonathan Bolingi joeg van dichtbij het voorwerp ongecontroleerd over de dwarsbalk. Plots ging de Bosuil toch weer aan het juichen. De combinatie tussen Geoffry Hairemans en Ivo Dos Santos Rodrigues werd in eerste instantie afgeslagen. Sambou Yatabaré recupereerde en krulde de bal tot op het voorhoofd van Dieumerci Mbokani en die kopte raak in de ruimte tussen tweede paal en doelman Butez. De bezoekers leken zich eindelijk bewust van de achterstand en zochten zowaar het avontuur op richting Sinan Bolat. Het was dus niet lang genieten van de voorsprong voor pers en publiek. Excel was inmiddels aan haar tweede hoekschop op rij toe. Kortgenomen door Benson, verlengde Vojvoda richting tweede paal en invaller Mbombo kopte raak.

E.M. kreeg plotseling vleugels en drong de Great Old achteruit de eigen speelhelft op. Op het half uur leek de gelijkmaker in aantocht. Mbombo richtte uiteindelijk voorbij de verste paal. De rood-witte technische staf versterkte de afweer met Jelle Van Damme en Dino Arslanagic. De gretigheid waarmee scheidsrechter Lardot Ivo Dos Santos Rodrigues uiteindelijk volboekte, was frappant. Ook de toegift aan de bezoekers van vijf (!!) volle minuten extra-speeltijd bracht de balans niet meer in evenwicht. Het had heel veel moeite gekost, maar de derde plaats was met deze verdiende driepunter veilig gesteld. Spelers en staf gaan met een goed gevoel de korte winteronderbreking in...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 26/12/2018)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Royal Excel Mouscron

Elftallen

1 Sinan Bolat
60 Sambou Yatabaré
21 Dylan Batubinsika
2 Matheus Borges Domingues
6 Simen Juklerřd
8 Ivo Rodrigues
38 Faris Haroun (K)
20 Didier Lamkel Ze
10 Geoffry Hairemans
9 Jonathan Bolingi
70 Dieumerci Mbokani
33 Jean Butez
27 Mergim Vojvoda
2 Noe Dussenne
31 Bruno Godeau
24 Nikola Gulan
22 Marko Bakic
30 Benjamin Van Durmen
11 Dimitri Mohamed (K)
7 Fabrice Olinga
18 Mbaye Leye
21 Manuel Benson

Wissels

72' 20 Didier Lamkel Ze (uit)/
37 Jelle Van Damme (in)
 
85' 10 Geoffry Hairemans (uit)/
15 Dino Arslanagic (in)
 
7 Fabrice Olinga (uit)/
15 Frank Boya (in)
46'
 
22 Marko Bakic (uit)/
9 Yanis Mbombo Lokwa (in)
60'
 

Begin Match
23' Dieumerci Mbokani (penalty) 1-0      
30' Dieumerci Mbokani      
      Noe Dussenne 32'
      Benjamin Van Durmen 34'
Ruststand 1-0
      Marko Bakic 60'
      Yanis Mbombo Lokwa 1-1 64'
65' Dieumerci Mbokani 2-1      
75' Jonathan Bolingi      
78' Sambou Yatabaré      
      Yanis Mbombo Lokwa 78'
80' Ivo Rodrigues      
95' Eindstand 2-1 95'
TERUG