Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
2 1
04.02.1995 Plaats: Ottenstadion

Scheidsrechter: Frans Van Den Wyngaert

Lijnrechters:
Leopold Driessen - Kristoffe Parmentier
Toeschouwers: 6.800

Wedstrijdverslag

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Geen entree door de grote poort

Gent - Wat zaterdag voor R Antwerp FC het begin van de wederopstanding had moeten worden, is uitgedraaid op een stevige kater. Vijf minuten vˇˇr tijd knalde kapitein Rudi Smidts de gelijkmaker tegen het dak van het Gentse doel en leek een punt nog binnen bereik. Een kapitale fout van doelman Yves Van der Straeten deed in blessuretijd echter de wedstrijd in het voordeel van KAA Gent kantelen. De entree van Ratko Svilar als trainer ging dus niet langs de grote poort. De 45-jarige ex-doelman zal tot de volgende opdracht moeten wachten om zijn ploeg opnieuw op het goede spoor te krijgen. KAA Gent van zijn kant deed een uitstekende zaak in het klassement en nadert tot op een punt van de Sinjoren.

De nieuwbakken Antwerptrainer was in elk geval niet met de meest offensieve intenties naar het Ottenstadion afgezakt. Kon eigenlijk moeilijk anders, want aan de Bosuil staat het aanvallend geweld momenteel langs de kant. Geen Francis Severeyns of Kurt Vangompel, evenmin als Monteiro Rubenilson. Wie gaat er dan een bal tegen de vijandelijke netten trappen? Ratko Svilar opteerde daarom voor John Alo´si als enige diepe spits, al zat die negentig minuten in de binnenzak van Vangronsveld. Hij versterkte nadrukkelijk het middenveld, bevolkt door vijf mensen. Ook Clijsters kende selectiezorgen: geen Viscaal, geen Deferm, geen De Roover. Het had tot gevolg dat Balenga opgevist moest worden. De Za´rees stond voor het eerst aan de aftrap sinds 3 april 1993 toen hij op de bank startte en nadien mocht invallen. Henri speelde verdienstelijk en liet de kans niet liggen om zich opnieuw in de kijker te werken. Kort na rust duwde hij na een voorzet van Karacic en een terugleggertje van Martens, het openingsdoelpunt binnen.

Tot dan toe was het echter niet veel zaaks geweest. R.A.F.C. viseerde zoals gezegd, in de eerste plaats het behoud van een punt en bekommerde zich vooral over het gesloten houden van de rangen. KAA Gent wilde wel, maar bezat de capaciteiten niet om die verdedigingsgordel te doorbreken. Het gevolg betekende een aaneenschakeling van mislukte combinaties en onnoemelijk veel middenveldwerk. Een remedie tegen het voetbal. Kansen? De moeite niet om te vermelden, tenzij een kopbal van Martens en een ver schot van Rudi Taeymans.

Betere tweede helft
Gelukkig maakte de tweede helft veel goed, ingeluid door het doelpunt van Balenga. R.A.F.C. was nu wel verplicht om aan te vallen en er kwam ook meer ruimte. Ratko Svilar gooide ook al zijn spelersmateriaal in de strijd. Eerst Carlo Lavigne eraf ten voordele van Manu Godfroid.Vervolgens moest Krist Porte plaats ruimen voor Ronny Van Rethy. Eerlijk is eerlijk, het betere werk werd neergezet door de Buffalo's. Yves Van der Straeten moest zich enkele keren flink reppen op een schot van Barka en een prachtige kopbal van Balenga. Een schicht van Herreman zoefde net over de kruising. De slotfase was spectaculair en sensationeel. Vijf minuten voor tijd werd Rudi Smidts voor doel ge´soleerd. Hij knalde staalhard tegen het dak van het doel. De Antwerpse vreugde bleek echter van korte duur. Toen de stadionklok de blessuretijd al wegtikte, ging Yves Van der Straeten zwaar in de fout.

Hij had bij de verre vrije trap van Herreman nooit zijn doel mogen verlaten. Er stonden immers nog twee verdedigers bij Martens. Hij deed het echter wel. Die miskleun kostte rood-wit in extremis een punt. Gaat Ratko Svilar de volgende weken toch nog zelf onder de lat staan? De Gentse zege was niet onverdiend. Het zit de Buffalo's wel mee de laatste tijd. Onlangs tegen RFC Seraing knalde Herreman eveneens in de slotminuut de winst binnen (Ludwig De Smedt - GvA - 6/02/1995).

Retrospectieve door Peter

De wedstrijd vertoonde helaas veel gelijkenissen met de vorige. Het elftal was nagenoeg hetzelfde, ook de slechtst voetballende spelers bleven gelijk, evenals de enige
uitblinker in dit zwalpende geheel. Rudi Smidts wroette en vocht dat het bijna aandoenlijk was, enkel de jonge Sammy Greven en de bedrijvige Wim Kiekens haalden het niveau van eerste klasse waardig.

KAA Gent is ook een ploeg van bedenkelijk niveau. Balenga, aan zijn eerste wedstrijd toe in anderhalf jaar, was met vlag en wimpel de beste op het veld. De eerste helft bood weinig tot niets, enkel irritant angsthazenvoetbal langs beide kanten.

In de tweede helft gebeurde er toch wat. Balegna stak na een viertal minuten het vuur aan de lont met een vluchtschot dat het hele stadion uit zijn slaap haalde, 1-0. KAA Gent schepte moed en kreeg enkele mooie combinaties in elkaar geknutseld. Yves Van der Straeten deed zijn werk en ruimde pogingen van Balegna en Herreman keurig op. Sensatie in de vierentachtigste minuut: Rudi Smidts verzilverde de eerste echte Antwerpaanval. Bijna op weg naar beging Yves Van der Straeten een blunder en hield KAA alsnog de punten thuis (Antwerp Clubblad-13 - 20/02/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/02/1995)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Zsolt Petry
2 Axel Smeets
6 Dirk Van Gronsveld
3 Suad Katana
14 Tony Herreman
17 Kenny Verhoene
7 Frank Dauwen (K)
11 Ronald Foguenne
8 Mohammed Barka
9 Sandy Martens
12 Henri Balenga
1 Yves Van Der Straeten
9 Sammy Greven
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
2 Rudi Taeymans
4 George Kulcsar
7 Wim Kiekens
11 Carlo Lavigne
5 Rudi Smidts (K)
8 Krist Porte
10 John Aloisi

Wissels

11 Carlo Lavigne (uit)/
14 Manu Godfroid (in)
58'
 
8 Krist Porte (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)
62'
 

Begin Match
      Sammy Greven 5'
Ruststand 0-0
49' Henri Balenga 1-0      
      Rudi Smidts 1-1 85'
91' Sandy Martens 2-1      
91' Eindstand 2-1 91'
TERUG