Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.
0 0
25.11.2018 Plaats: Ghelamco Arena

Scheidsrechter: Nicolas Laforge

Lijnrechters:
Frederic Godelaine - Patrick Plumes

Vierde official: Kevin Van Damme
Toeschouwers: 18.000

Wedstrijdverslag

V.A.R. – R.A.F.C. 0-0

De VAR past precies in deze tijd. Het is de ziekte van de moderne mens, die eist dat alles rechtvaardig is. De VAR past precies in de huidige Jupiler Pro League. Het geloer op schermpjes, midden in een voetbalwedstrijd staat symbool voor onze regelziekte. Ook op zondagmiddag in een ijskoude Ghelamco Arena deden ze opeens alsof rechtvaardigheid bestaat. Dat is een misvatting. Voetbal bestaat bij de gratie van oneerlijkheid, foute beslissingen, beginnersgeluk en een bal die wel of niet de doellijn heeft overschreden. De VAR is dan ook het vehikel van de moderne mens om elk toeval uit te sluiten, maar juist toeval en willekeur maken van voetbal zo’n prachtig spektakel. En het moet gezegd, in drie van de vier discutabele fases in deze topwedstrijd van de 16e speeldag kreeg de Great Old het deksel op de neus.

Acht punten meer behaalde rood-wit dan vorig seizoen in de geslaagde heenronde, 31 vs 23 Goed voor een derde plaats, tegenover een vijfde in 2017. Te vermelden tevens, met 16 op 21 behaalde R.A.F.C. meer punten uit dan thuis in het eigen imposante Bosuilstadion (15 op 24). Alleen de fiere competitieleider KRC Genk presteerde buitenshuis nog beter. Met amper 13 tegengoals en 7 clean sheets heeft stamnummer 1 ook de beste defensie. Dus wat kon er in de Ghelamco-derby in feite misgaan? De topwedstrijd tussen de zevende en de derde van de JPL zou een intense, fascinerende strijd opleveren met als beslissende factor, de VAR!

Bij de thuisploeg werd sterspeler Vadis Odjidja klaargestoomd om in het laatste half uur het verschil te maken, de Noorse coach kon evenmin rekenen op Verstraete en Plastun wegens schorsingen. Kopzorgen voor de bezoekers om een waardige vervanger voor de alom tegenwoordige kapitein Faris Haroun te vinden. Met een onuitgegeven middenveld zou de lichte brigade van de Roemeense stuurman Laszlo Bölöni de aanvalsgolven van de Buffalo's moeten opvangen. Inderdaad, met Daniel Opare en de heropgeviste Omar Govea Garcia zag het strijdplan er voetbaltechnisch fraai uit. KAA Gent speelde met de daver op het lijf, het moest deze zespuntenmatch in de race om de felbegeerde PO 1 –tickets immers winnend afsluiten. Het rekende daarvoor vooral op de snelheid en de vuurkracht van de Georgiër Chakvetadze en ex-speler Stallone Limbombe.

Met het merendeel van het balbezit deed het echter te weinig tegen de geweldige georganiseerde blokvorming van de Bosuilploeg. Het was dan ook de Ploeg van 't Stad die als eerste de neus aan het venster stak. Een vrije trap van Lior Refaelov werd via tussenstation Amary Baby tot bij linksachter Simen Juklerod verlengd. Diens schot zoefde naast. Op het kwartier een nieuwe kans voor de bezoekers wanneer de mee opgerukte Jelle Van Damme een header in het zijnet deed belanden. Aan de overzijde steriel gevaar via de pijlsnelle Limbombe en commotie over een afstandspegel van Chakvetadze. De zwabberbal werd in 2 tijden gekeerd door Sinan Bolat. De intense wedstrijd kabbelde dan zonder groots voetbal naar het rustsignaal, evenwel niet zonder ophef over een geldige treffer van Jonathan Bolingi.

Een verre vrije trap werd door Dieumerci Mbokani en Lior Refaelov afgelegd voor de Congolees en met een poeier liet hij Kalinic kansloos. Een vol uitvak in extase tot scheidsrechter Laforge op aanraden van VAR-busmannetje Visser de wondermooie treffer annuleerde. Dieumerci Mbokani zou offside gestaan hebben, maar televisiebeelden brachten geen soelaas. Van een clear error was er echter hoegenaamd geen sprake en ook topanalytici veroordeelden deze warrige beslissing. Een beslissing die overigens enkele minuten op zich liet wachten. De VAR (lees: Lawrence Visser) hield de brilscore op het bord.

Na de citroentjes hielden beide ploegen zich in evenwicht, maar zou het wedstrijdverloop zich weer lenen tot voer tot discussie. Voor de thuisploeg was de laatste pass in de zestien meter vaak het probleem, ook al sprak trainer Thorup snel zijn wisselcontingent aan. De bezoekers bleven tegenprikken en scoren. Eerlijkheidshalve vermelden we dat zowel Amary Baby als Jonathan Bolingi zich in buitenspelpositie bevonden. Een vol uitvak weer teleurgesteld, nadat scheidsrechter Laforge en zijn assistent eerst naar de middenstip hadden gewezen. Na lang getalm en getreuzel van de VAR werd het doelpunt voor de Great Old opnieuw afgekeurd. Toen ook Laszlo Bölöni begon te wisselen kwam er meer animo in de wedstrijd. De strijd werd bitsiger en er werd om elke morzel grond gekampt. Didier Lamkel Ze kreeg nog de beste kans voor de oudste club van 't land. Hij rateerde zijn schot.

Onder impuls van Odjidja kreeg de thuisploeg ook mogelijkheden. Limbombe zag zijn schot door een voetreflex van Sinan Bolat verijdeld. De laatste minuut stoomde rechtsachter Souquet nog eens naar voren en werd door een tackle van Jelle Van Damme gestuit. Geen man overboord voor de referee, maar weer een correctie van de VAR. Strafschop en een vijfde gele kaart waren het zure verdict voor de Metropoolploeg. De thuissupporters zagen hun kans schoon om de drie punten binnen te rijven en begonnen de bezoekende aanhang te jennen. Held Sinan Bolat keerde met hulp van de paal de inzet van Odjidja. Een laatste kans via Asare vond ook geen doel en de maagdelijke score bleef overeind. Met dank aan de VAR! Volgende zaterdag staat het belangrijke treffen met S.T.V.V. op het programma in een kolkende Bosuil. Just be there!
(Frank Nicola - bron: ANTWERPSUPPORTER Online - 25/11/2018)

Statistieken

K.A.A. Gent R. Antwerp F.C.

Elftallen

91 Lovre Kalinic
2 Arnaud Souquet
28 Dylan Bronn
4 Sigurd Rosted
21 Nana Asare (K)
23 Franko Andrijasevic
44 Anderson Esiti
19 Brecht Dejaegere
9 Stallone Limbombe
7 Giorgi Chakvetadze
16 Jonathan David
1 Sinan Bolat (K)
30 Aurélio Buta
15 Dino Arslanagic
37 Jelle Van Damme
6 Simen Juklerød
14 Amara Baby
4 Daniel Opare
23 Omar Govea
11 Lior Refaelov
9 Jonathan Bolingi
70 Dieumerci Mbokani

Wissels

53' 23 Franko Andrijasevic (uit)/
8 Vadis Odidja (in)
 
53' 16 Jonathan David (uit)/
18 Taiwo Awoniyi (in)
 
73' 9 Stallone Limbombe (uit)/
11 Jean-Luc Dompe (in)
 
11 Lior Refaelov (uit)/
20 Didier Lamkel Ze (in)
65'
 
14 Amara Baby (uit)/
19 William Owusu Acheampong (in)
79'
 

Begin Match
15' Nana Asare      
      Daniel Opare 26'
Ruststand 0-0
      Amara Baby 48'
      Jelle Van Damme 88'
      Sinan Bolat 88'
      Dieumerci Mbokani 90'
96' Eindstand 0-0 96'
TERUG