21.01.1995 Plaats: Edmond Machtensstadion

Fernand Weytens - Luc Janssens
Toeschouwers: 6.000

Na RWDM - R Antwerp FC

Brabantse trekpaarden van betere kwaliteit

Molenbeek - Het had zwaar geregend de uren voor de wedstrijd en wie dan in Molenbeek moet spelen, weet waar hij aan toe is. Hem wacht 'een zompige' akker. De plaatselijke ingewijden beweerden dan wel dat het veld van RWDM een fameuze opsmukbeurt had gekregen, een paar uur alle hemelsluizen openzetten betekent nog steeds modder, modder en nog eens modder. Iets voor trekpaarden dus. In al dat geploeter toonden de Brabantse exemplaren zich vooral in de eerste helft beduidend beter dan hun Antwerpse tegenhangers. Met de 3-1 zege doet RWDM ook haasje over met R Antwerp FC. Op basis van de prestatie van zaterdag een terechte beloning.

De overwinning van RWDM is vooral gewettigd gezien de betere eerste helft die de thuisploeg op de mat legde. Daarin werd het verschil gemaakt en wat de bezoekers na de rust ook probeerden, het was allemaal verloren moeite. Toen Dziubinski er iets na het uur bovendien 3-1 van maakte, konden de boeken worden dichtgedaan. De Great Old verzamelde enkel nog wat vrijschoppen in de buurt van het strafschopgebied, maar die leverden niets meer op. "Een terechte nederlaag," zei Urbain Haesaert achteraf. Hij werd door niemand tegengesproken. "We verliezen de wedstrijd in de eerste helft. Daarin toonde RWDM zich sneller op de bal, agressiever ook en dat was noodzakelijk op een terrein als dit. Na de rust hebben we wel wat druk kunnen ontwikkelen en speelden we zeker 35 minuten op de helft van de tegenstander. Dat volstond dus niet om gelijk te maken."

Urbain Haesaert had ook oog voor de andere uitslagen en die gaven aan dat er ook op dat vlak voor rood-wit zaterdag serieus wat modder aan de knikker hing. Plots staan er zo'n twaalf kandidaten te trappelen binnen een speling van vier luttele punten. Twaalf ploegen in strijd voor een vijfde plaats die meestal wel recht geeft op een Europees ticket. Het abonnement dat de Bosuilen al een paar jaar op die vijfde plaats hebben, is nog lang niet aan hernieuwing toe. RWDM van zijn kant hoeft de blik niet langer naar beneden te richten. Het speelde een prima eerste helft en had met Camus, De Meyer en Steve Laeremans enkele knokkers in huis die zich niet te beschroomd voelden om het vuile werk op te knappen. Dat bracht al snel resultaat op.

Yves Van der Straeten kon een knal van Lörincz enkel met de vuisten afweren. De rebound van Laeremans vloog via een Antwerpbeen tegen het net. Een minuut later stond het bijna gelijk. De poging van John Aloïsi werd door een soms onzekere Rosez met veel moeite in hoekschop verwerkt. Krist Porte waagde op het zware veld van ver zijn kans. Ook nu toonde de thuisdoelman zich op de hoogte van zijn taak. Wat Vandersmissen op het kwartier voor mekaar bracht, dat moet Ingeborg ongeveer bedoeld hebben met haar "Door de wind, door de regen, dwars door alles heen". Alleen was het resultaat van beide ondernemingen niet je dat. Het Songfestivalnummer van de brave dame bracht destijds weinig punten op en de wandeling van Guy door de Antwerpdefensie - "Na u," zeiden ze daar eerbiedig tegen de 37-jarige veteraan - helemaal niets.

Het bekwam Molenbeek slecht. Toen Rosez een vrijschop van Manu Godfroid niet onder controle kreeg, stond George Kulcsar op de juiste plaats om binnen te tikken. Lang konden de bezoekers van die gelijkmaker niet genieten. Manu Godfroid kwam eerst wel dicht bij 1-2, maar toen Camus, Vandersmissen en Laeremans een aardig driehoekje opzetten, werden "Taeye" en co in de zak gezet door ouwe taaie Erwin Vandenbergh. De Meyer verplichtte in de eerste helft Yves Van der Straeten nog tot ingrijpen en ook in de beginfase van de tweede helft moest de Antwerpdoelman handelend optreden. Laeremans mikte te hoog, Vandenbergh wachtte te lang en De Meyer trof de voet van de Antwerpdoelman. Rood-wit kon enkel nog een keertje dreigen via John Aloïsi, maar werd door Dziubinski definitief kopje onder geduwd (Peter Luysterborg - GvA - 21/01/1995).

Retrospectieve door Peter

R Antwerp FC slikte een tweede nederlaag op rij in dit nieuwe kalenderjaar en dus wordt Europees voetbal heel erg moeilijk. R.A.F.C. moest het opnemen met zwart beest R.W.D.M. zonder de gegriepeerde Itzhacq Zohar. Dat liet zich duidelijk gevoelen op het veld. Weinig durf, weinig initiatief en weinig kansen. De thuisploeg was een stuk vinniger. De Great Old belandt op de veertiende plaats en moet zich dringend herpakken.

De Brusselaars startten vinnig. Yves Van der Straeten moest al in de eertse minuut goed plat op een knal van Demeyer. Na zeven minuten was het toch prijs. Lorincz kogelde van ver op doel. Via Yves Van der Straeten kwam de bal bij Laeremans en die haalde uit. Via Rudi Smidts ging de bal in doel. R.A.F.C. reageerde via Manu Godfroid en Krist Porte. Rosez zat er telkens gevat tussen. Na een kwartier knalde Manu Godfroid een vrije trap in de hoek. Rosez ranselde het leer uit de doel, George Kulcsar duwde binnen. Lang kon R.A.F.C. van deze situatie niet genieten. De eerstvolgende aanval van de gastheren ging binnen via Vandenbergh.

De tweede helft bracht geen beterschap, met enkel helemaal in het begin ervan een dreigend R.A.F.C. via Aloisi. R.W.D.M. knutselde de betere acties in mekaar. De thuisploeg scoorde nog een derde keer. De Pool Dziubinski was aan het feest. De partij verwaterde. R.A.F.C. wekte niet de indruk nog te kunnen terugkomen (Antwerp Clubblad-13 - 25/02/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/01/1995)

9 Cisse Severeyns

70' 18 Tomasz Dziubinski (uit)/
3 Michael Laeremans (in)

85' 9 Erwin Vandenbergh (uit)/
11 Luc Ernes (in)

6 Manu Godfroid (uit)/
14 Garry De Graef (in)
46'

8' Steve Laeremans 1-0
      George Kulcsar 1-1 18'
22' Erwin Vandenbergh 2-1
      George Kulcsar 40'
Ruststand 2-1
60' Tomasz Dziubinski 3-1
65' Steve Laeremans
90' Eindstand 3-1 90'